V spomin prvi Belokranjski četi; za prihodnost brez delitev

1.11.2018 | 18:00

Poleg praporščakov se je prišla poklonit tudi častna straža gardistov slovenske vojske

Poleg praporščakov se je prišla poklonit tudi častna straža gardistov slovenske vojske

Položili so sveče in vence.

Položili so sveče in vence.

V Semiču je pohodnike pozdravil podžupan Bojan Jakša

V Semiču je pohodnike pozdravil podžupan Bojan Jakša

Včeraj zjutraj je planinsko društvo Semič organiziralo pohod na Gornje Laze. Pri spomeniku na Lazah je namreč potekala žalna komemoracija padlim borcem prve belokranjske čete.

V Semiču je pohodnike in udeležence pozdravil semiški podžupan Bojan Jakša, ki pa se je nato tudi sam udeležil pohoda. Pot jih je vodila na Smuk. Pridružilo se jim je še veliko ostalih pohodnikov in skupaj so se odpravili po poteh prve belokranjske čete na Gornje Laze.

V lepem jesenskem popoldnevu se je pri spomeniku na Gornjih Lazah poleg pohodnikov zbralo veliko ljudi. Padlim borcem prve Belokranjske čete pa se je poleg praporščakov prišla poklonit tudi častna straža gardistov slovenske vojske.

Ob spremljavi semiške godbe so delegati občin Semič, Črnomelj, Metlika in borci Bele krajine ob spomenik položili vence in cvetje. Na žalni komemoraciji je bila slavnostna govornica mag. Andreja Miketič, ravnateljica OŠ Semič.

Minilo je že 77 let, odkar se je konec oktobra oblikovala prva Belokranjska četa.  Na zbirališče na Smuk je 28. oktobra 1941 prišlo prvih šest mož semiške skupine. Ponoči se pridružilo še pet mož iz Gradca, dva dni kasneje pa še skupina iz Metlike in Črnomlja.

Tragičen dogodek pa se je na Gornjih Lazah zgodil iz 2. na 3. november leta 1941, ko je več kot tristo italijanskih vojakov obkolilo poslopja, kjer so utrujeni in premraženi partizani prenočili, in jih te noči tudi pobili. Med živimi je ostal le Franc Košir in je štirideset let pozneje, poleti 1981 na velikem spominskem zborovanju odkril tmogočen spomenik, postavljen na kraju dogodka - na Gornjih Lazah.

V kulturnem programu, ki se je odvil včeraj popoldne, so nastopili člani literarne sekcije Iskrice pri KUD Jože Mihelčič Semič, KUD Godba na pihala Semič in učenki OŠ Belokranjskega odreda Semič.

B. V.

Zvočni zapisi

Slavnostna govornica na Gornjih Lazah mag. Andreja Miketič

Galerija

pohod (1)
pohod (2)
pohod (3)
slovesnost (1)
slovesnost (2)
slovesnost (3)
slovesnost (4)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava