DL: Centri za duševno zdravje

9.10.2018 | 13:45

Polona Vidič Hudobivnik (Foto: M. L. S.)

Polona Vidič Hudobivnik (Foto: M. L. S.)

S 1. januarjem 2019 bosta v Kočevju začela delovati kar dva centra za duševno zdravje: za odrasle ter za otroke in mladostnike – Polna zasedba obeh timov bo prinesla 34 novih zaposlitev

Zdravstveni dom Kočevje bo med prvimi v Sloveniji, ki bo prihodnje leto dobil sredstva za vzpostavitev novih centrov za duševno zdravje. Kočevje je bilo namreč prepoznano kot okolje, ki nujno potrebuje strokovnjake in strukture, ki bodo skrbele za duševno zdravje populacije, obenem pa tudi kot okolje, ki je pripravljeno na izziv vzpostavljanja prvih takšnih struktur v Sloveniji.

Marca letos je državni zbor sprejel resolucijo o nacionalnem programu duševnega zdravja za obdobje 2018–2028, katerega namen je krepitev in ohranjanje duševnega zdravja Slovencev, preprečevanje duševnih motenj v vseh starostnih obdobjih, zmanjševanje stigme in diskriminacije oseb z duševnimi motnjami, izboljšanje kompetenc strokovnih služb na vseh področjih varovanja duševnega zdravja in njihovo povezovanje ter zmanjšanje institucionalizacije na področju duševnega zdravja. Eden od ključnih korakov pri doseganju teh ciljev je vzpostavitev nove javne mreže centrov za duševno zdravje, v katerih bodo delovali timi za interdisciplinarno obravnavo duševnih motenj v skupnosti, ki bodo zajemali tudi mobilne krizne intervencije. Do leta 2028 naj bi v Sloveniji zaživelo 50 takšnih centrov: 25 za duševno zdravje otrok in mladostnikov in 25 za duševno zdravje odraslih ter centrov za zgodnjo obravnavo, ki bodo nadgradili zdajšnje razvojne ambulante. Prihodnje leto bodo vzpostavili prve štiri, kar dva med njimi pa bosta imela sedež v Kočevju, po eden pa bo še v Postojni in v Celju.

Aktivnosti za pridobitev centrov so v Kočevju začeli že v času priprave resolucije. Na pobudo predstavnice kočevskega lokalnega odbora Stranke modernega centra Jasne Vesel, ki je sicer psihologinja na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje, so novembra lani pripravili sestanek, na katerem so predstavniki zdravstva, šolstva in nevladnih organizacij osvetlil problematiko duševnega zdravja v občini Kočevje, ki sicer sodi med bolj tvegana območja za razvoj teh težav. Kočevsko je namreč eno od območij v Sloveniji, ki ima več slabih kot dobrih kazalnikov zdravja. Slabim socialno-ekonomskim in socialno-demografskim kazalnikom se pridružujejo številni slabi kazalniki zdravja, med katerimi najbolj izstopajo: nizek telesni fitnes indeks otrok in prekomerna prehranjenost, veliko prejemnikov zdravil za sladkorno bolezen in za duševne bolezni, povišan krvni tlak in visoka bolniška odsotnost.

Marca letos so v Kočevju pripravili tudi okroglo mizo z naslovom Kako ti je pri duši?, katere namen je bil ne le povečati zanimanje javnosti za vprašanja duševnega zdravja danes in v prihodnosti, ampak tudi opozoriti na nujnost, da se v odmaknjenih občinah, kot je Kočevje, poveča dostopnost do strokovnih služb s področja duševnega zdravja, maja pa so nato ustanovili še posvetovalno telo za duševno zdravje, ki je županov svetovalni organ o aktualni tematiki na tem področju. Glede na vse te aktivnosti so zato v Kočevju z optimizmom pričakovali odločitev, ki jo je prinesel 19. junija letos sprejeti aneks 1 k splošnemu dogovoru za leto 2018. Ta je Zdravstvenemu domu Kočevje priznal oba tima, kar pomeni ustanovitev obeh centrov: za odrasle in za otroke in mladostnike. Delovati bosta začela 1. januarja 2019, skrbela pa bosta za populacijo ljudi, ki živijo na kočevskem, ribniškem, metliškem in črnomaljskem območju. »Resolucija je vzpostavila mrežo tako, da naj bi en center za duševno zdravje pokrival 80.000 ljudi, od tega 16.000 otrok. Z območja Kočevja, Ribnice, Črnomlja in Metlike skupaj dosegamo številko okoli 75.000 ljudi, od tega okoli 15.000 otrok,« pravi direktorica Zdravstvenega doma Kočevje Polona Vidič Hudobivnik.

V vsakem centru bo deloval tim strokovnjakov različnih strok iz zdravstveno-socialnega sektorja. Sodelovali bodo: zdravniki psihiatri in pedopsihiatri, klinični psihologi, socialni pedagogi, delovni terapevti, logopedi, specialni pedagogi, diplomirane in srednje medicinske sestre in patronažne sestre. V polni zasedbi obeh timov za Zdravstveni dom Kočevje to pomeni 34 novih zaposlitev oz. strokovnjakov, ki pa jih bodo, kot pravi Vidič-Hudobivnikova, ker nekaterih strokovnih kadrov v Sloveniji primanjkuje, pridobivali postopoma. Je pa pogoj za začetek financiranja programa, da se zagotovi minimalna kadrovska sestava tima, kar pomeni 20 oseb v interdisciplinarnih timih in 4 patronažne sestre. Skupna vrednost programov sicer znaša na letni ravni okoli 1,2 milijona evrov, financiral pa jih bo ZZZS.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 26. julija 2018

M. Leskovšek – Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava