Ob ličkanju koruze - Prikaz starih rokodelskih običajev s koncertom ljudskih pesmi

16.9.2018 | 09:30

Ob ličkanju koruze - Prikaz starih rokodelskih običajev s koncertom ljudskih pesmi
Ob ličkanju koruze - Prikaz starih rokodelskih običajev s koncertom ljudskih pesmi

Že peto leto zapored bo lovska koča Trebelno v nedeljo, 16. septembra 2018, ob 14. uri, prizorišče tradicionalnega dogodka ob ličkanju koruze, ki ga pripravljajo tamkajšnji ljudski pevci in godci z željo po ohranjanju starih rokodelskih del in ljudskih pesmi.

Pred petimi leti so začeli s koncertom ob ličkanju koruze. Gre za zares lepo in obsežno prireditev etnološkega značaja, s katero organizatorji želijo prikazati življenje in delo nekoč ob različnih pripomočkih in posameznih kmečkih opravilih. Hkrati vedno privabijo v goste različne rokodelce iz lokalnega okolja, ki še oživljajo različna ročna dela in spretnosti, ki so potrebne ob tovrstnih aktivnostih, poleg tega pa tudi različne skupine pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž od blizu in daleč. 

V pestrem glasbenem programu se bodo gostiteljem – Ljudskim pevcem in godcem Trebelno – pribružili še številni glasbeni prijatelji: pevke DPŽ Tavžentrože, Vaški pevci Šentrupert, Čebelice iz Mirne Peči, raški Pastirji, ljudski pevci Stolpnik in Bizeljsko, manjkali pa ne bodo niti domači harmonikaši VTD Trebelno. Vzporedno s koncertom, ki ga bo hudomušno povezoval radijec Darko Povše, se bodo predstavili tudi rokodelci. Ti bodo prikazali številna dela, ki so jih v veliki meri nadomestili sodobni stroji ­– ročno tesanje trama za ostrešje, klepanje kose in srpa, izdelava omela iz ličkanja, priprava in peka kruha na star način, praženje krompirja, štrikanje, prikaz predenja na kolovratu, pranje na ročnem »pralnem stroju« in izdelava raznih izdelkov iz ličkanja.

Ob drugi uri popoldan bo pred lovsko kočo Trebelno živahno in veselo. Vabljeni v njihovo družbo.

D. R.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava