Predsednik republike sprejel vodstvo Društva Rastoča knjiga

29.5.2018 | 10:15

Foto: Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj sprejel vodstvo Društva Rastoča knjiga, ki v tem letu praznuje svojo polnoletnost. Sprejema so se udeležili akademik prof. dr. Boštjan Žekš, predsednik društva, člana upravnega odbora dr. Janez Gabrijelčič in Alojz Kovšca, in sekretarka društva mag. Marjeta Tratnik Volasko.

Dr. Gabrijelčič se je predsedniku republike zahvalil za dosedanjo podporo društvu, ki je nastalo prav na začetku novega tisočletja in je sovpadalo s pomembnimi mejniki in obletnicami v zgodovini našega naroda. Namenjeno je počastitvi njihovega spomina in spodbudi mladim za prihodnost. Po njegovih besedah projekt počasi prerašča v vseslovensko gibanje in presega tudi meje naše domovine, saj danes povezuje že dvanajst držav. Gospod Kovšca je dodal, da s projektom naslavljamo velikane svetovne kulture, hkrati pa dajemo lokalnim skupnostim in šolam, ki sodelujejo v projektu, možnost, da sooblikujejo kulturno podobo kraja, naroda, države in sveta. Pedagogi v sodelujočih osnovnih šolah so v projektu prepoznali priložnost, da mlade spodbujajo k sodelovanju in razumevanju, da lahko vsakdo pripomore k intelektualni in kulturni prepoznavnosti kraja.

Predsednik republike se je zbranim zahvalil, da s plemenitimi cilji projekta ohranjajo in spodbujajo sporočila sožitja, strpnosti, sodelovanja in medsebojnega razumevanja. Podporo projektu je napovedal tudi vnaprej.

Simbol društva in hkrati tudi slovenski pomnik knjigi je kipec Deklica z Rastočo knjigo kiparja Jerneja Malija. Je edini kip na svetu, ki raste. Na podstavku, na katerem sedi deklica, je vsako leto dodan nov verz, s čemer se deklica s knjigo dvigne za dva centimetra in s tem simbolno raste na temeljih zakladov slovenske literature in kulturne zgodovine. Društvo, ki opozarja na kulturne vrednote slovenske preteklosti, podeljuje tudi nagrado Rastoča knjiga avtorjem, ki s svojim delom uveljavljajo slovenski jezik doma in v svetu. Leta 2003 je nagrado prejel pisatelj Boris Pahor, ki je slovensko besedo ustoličil na mednarodni ravni, leta 2008 pa pesnik Tone Pavček.

Urad predsednika republike

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava