Diamantna poroka zakoncev Petan

7.5.2018 | 13:55

Diamantna poroka zakoncev Petan
Diamantna poroka zakoncev Petan

V soboto, 5. maja, sta v Brestanici v krogu vnukov, sorodnikov in prijateljev obeležila 60 let skupnega življenja Karolina in Ivan Petan. Oba sta po rodu s Senovega, vendar sta po nakupu hiše v Brestanici oba postala ponosna prebivalca brestaniškega trga.

Karolina, rojena Radič, se je kot drugi od treh otrok rodila na Porebru, Janko, kakor ga kličejo prijatelji, pa kot šesti od dvanajstih otrok na Armezu. Skromnost, delavnost in spoštovanje do soljudi so jima bili položena v zibelko. Že kot otroka sta se oba naučila poprijeti za vsako delo na domači kmetiji. Ko je med njima preskočila iskrica ljubezni, sta se odločila 3. maja 1958 poročiti. Najprej sta živela na njenem domu, po rojstvu hčerke edinke pa se je družina preselila v stanovanje na Senovo. Janko je najprej delal v rudniku, potem pa se je zaposlil v Metalni, kjer je delo našla tudi Karolina. V podjetju sta bila cenjena sodelavca, oba sta v Metalni tudi dočakala pokoj. Njuno skupno življenje so močno zaznamovale bolezni, še posebej Janko je bil pogost pacient bolnic, zahrbtna bolezen jima je mnogo prezgodaj vzela tudi hčerko. Njena prezgodnja smrt je v njunem življenju pustila močno brazgotino, ki se ne bo nikoli zacelila.

Na jesen življenja sta še vedno mlada v srcu, rada se družita s prijatelji, najraje pa sta v družbi svojih vnukov in razposajenih pravnukov. Karolina še vedno skrbi za gospodinjstvo, rada se ukvarja z rožami in vrtom, Janko pa jo pri tem po svojih močeh podpira.

J. J.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava