Mladi in kmetijstvo - najboljši tekmovali v Mirni Peči

23.4.2018 | 12:00

Zmagovalna ekipa DPM Spodnje Savinjske doline

Zmagovalna ekipa DPM Spodnje Savinjske doline

Drugouvrščena ekipa DPM Spodnje Podravje in tretjeuvrščena ekipa DPM Mirna Peč (v zelenih majicah)

Drugouvrščena ekipa DPM Spodnje Podravje in tretjeuvrščena ekipa DPM Mirna Peč (v zelenih majicah)

Govor drirektorja KGZ NM Jožeta Simončiča, nastopi pevske skupine ROŽMARIN

Govor drirektorja KGZ NM Jožeta Simončiča, nastopi pevske skupine ROŽMARIN

Govor državne sekretarke na MKGP Tanje Strniša

Govor državne sekretarke na MKGP Tanje Strniša

Govor s KGZS - Igor Hrovatič

Govor s KGZS - Igor Hrovatič

Nastopi društva harmonikarjev Mirna Peč

Nastopi društva harmonikarjev Mirna Peč

podelitev nagrad priznanj in pokalov

podelitev nagrad priznanj in pokalov

V soboto, 21. aprila 2018 je bila v Mirni Peči  že 46. tradicionalna prireditev DRŽAVNI KVIZ MLADI IN KMETIJSTVO 2018. Soorganizatorji letošnjega državnega kviza so KGZS, ZSPM, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto in Društvo podeželske mladine Mirna Peč. 

V okviru prireditve je potekal pester in zanimiv program.

Od 16.00 – 19.00 ure je potekal  KVIZ »Mladi in kmetijstvo« s in kulturnim programom:

Po uvodni slovenski himni je priznani, izkušen voditelj prireditve Lojze Bojan povabil predstavnike organizatorjev in goste, da pozdravijo in nagovorijo in vzpodbudijo za nadaljnjo delo mlade s podeželja in ostale udeležence prireditve.

Govorniki so bili:

o   Predsednik DPM MIRNA PEČ: Miha Papež

o   Predsednik ZSPM: Rok Damjan

o   župan občine mirna peč: Andrej Kastelic

o   direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto: Jože Simončič                    

o   vodja JSKS iz KGZS Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije: Igor Hrovatič

o  sekretarka na MKGP mag. Tanja Strniša

Po uvodnih govorih je sledila predstavitev ekip: voditelj prireditve Lojze Bojanc je povabil ekipe, da zasedejo svoje mize in se medsebojno obdarijo.

Sodelujoče tekmovalne ekipe društev podeželske mladine:

o   DPM Sveti Jurij ob Ščavnici 1

o   DPM Vrsnik - Ledine

o   DPM Mežiška Dolina

o   DPM Suha Krajina

o   DPM Tržišče

o   DPM Mirna Peč

o   DPM Spodnje Podravje

o   DPM Kranjske in tržiške mlad.

o   DPM Kalček

o   DPM Spodnje Savinjske doline

o   DPM Sveti Jurij ob Ščavnici 2

Sledila je predstavitev komisije in 4 tem tekmovanja:

-       Predsednica komisije: Jožica Vodopivec Rozman ((KGZS)

-       Članica Alberta Zorko, (KGZS) za  1 temo Krave molznice

-       Članica: Darja Pipan, (KGZS) za    2. temo: Vodenje FADN knjigovodstva

-       Član: Vlado Avguštin, (Čebelarska zveza SLO) za 3. temo: Čebelarstvo se predstavi

-       Član: Slavica Gašparič (ZSPM) za  4 temo: ZSPM

Tekmovalne ekipe so tekmovale z odgovori na vprašanja iz zgoraj navedenih 4 tem  v štirih krogih tekmovanja.

V prvih treh krogih je tekmovalo vseh 11 ekip.

V četrti krog tekmovanja so se uvrstile le 4 najboljše ekipe:

o   DPM Mežiška Dolina s 17 točkami

o   DPM Mirna Peč s 16 točkami

o   DPM Spodnje Podravje s 16 točkami

o   DPM Spodnje Savinjske doline z19 točkami.

Tekmovanje je bilo vseskozi napeto a največ znanja je pokazala ekipa DPM Spodnje Savinjske doline, drugo mesto je zasedla ekipa DPM Spodnje Podravje tretji so bili domačni - ekipa DPM Mirna Peč in četrti DPM Mežiška Dolina.

Ob 19. uri je sledila je podelitev priznanj pokalov in praktičnih daril vsem ekipam  pogostitev gostov in ostalih ter zabavni program z dvema ansambloma.

Seveda pa so se mladi iz društev podeželske mladina Slovenije in ostali udeleženci prireditve ob koncu uradnega poveselili in zavrteli ob zvokih ansambla Prava stvar in skupine Žuta minuta. 

POMEN OHRANJANJA TRADICIJE »KVIZA MLADI IN KMETIJSTVO«:

Menimo, da velja v tem primeru pohvala za velike uspehe mladih in vseh, ki so sodelovali pri oblikovanju tekmovanj iz znanja, kakor tudi pohvala sposobnostim in volji podeželske mladine in kmetijskih svetovalcev, da se zavedajo svojega poslanstva na podeželju in pri tem nadgrajujejo svoje strokovno znanje. V znanju iz kmetijstva se društva podeželske mladine (DPM) pomerijo vsako leto, letos že 46 leto zapored.    

Pomembno je tudi, da se širi sodobno znanje iz področja kmetijstva in drugih področij med mladino in to obenem predstavlja pomemben doprinos znanja pri nasledstvu na kmetiji kot tudi nadgrajevanju uspešnosti kmetijske dejavnosti.

Poleg samega tekmovanja v znanju – imenovanega kviz »Mladi in kmetijstvo« so v program prireditve vključene tudi najbolj aktualne delavnice, ki se jih udeležijo predstavniki društev podeželske mladine, kmetovalcev in drugih sodelujočih iz celotne Slovenije.

DELAVNICA 1: KAKO PRIDEMO MLADI KMETJE DO NEPOVRATNIH SREDSTEV

Izvajajo: Zdenka Kramar, Doris Letina

V programskem obdobju 2014-2020 je med mladimi pozitivno sprejet podukrep 6.1 Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete. Pogoj za pridobitev finančnih sredstev je lastniški prevzem kmetije. Višina podpore znaša 45.000 evrov za mlade kmete, ki se obvežejo, da bodo vključeni v pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti, in 18.600 evrov za druge mlade kmete. Mladi kmetje dobijo po prejeti odločbi izplačanih 70% finančnih sredstev, preostalih 30% pa potem, ko oddajo poročilo in dokažejo, da so izpolnili načrtovane razvojne cilje svoje kmetije. Vstopni pogoji so vezani na: obseg zemljišč v uporabi oziroma obseg prireje na kmetijah ob oddaji vloge, starost mladega prevzemnika, izobrazbo in usposobljenost za opravljanje kmetijske dejavnosti in drugo. Lastniški prenos kmetije in nosilstvo kmetijskega gospodarstva je vezano na obdobje največ 24 mesecev pred oddajo vloge na javni razpis.

Mladi kmet ob oddaji vloge na javni razpis izdela poslovni načrt, v katerem opredeli razvojne cilje svoje kmetije. Te cilje mora izpolniti v obdobju 36 mesecev od prejete odločbe, številne obveznosti pa so vezane na izplačilo drugega obroka (zavarovanje iz naslova kmetijstva, oddaja zbirne vloge,…). V programskem obdobju 2014-2020 bosta še dva javna razpisa za ta namen, predvidoma oktobra leta 2018 in v začetku leta 2020.

Mladi kmetje imajo 20% višje podpore, kadar se odločijo za prijavo na javne razpise za investicije na kmetijah (podukrep 4.1 – »naložbe v primarno kmetijsko pridelavo« in pri podukrepu 4.2 – »naložbe v predelavo in trženje na kmetijskem gospodarstvu«). Za višji delež podpore ni nujno lastništvo kmetije, mora pa mladi kmet izpolnjevati pogoje glede starosti, izobrazbe in usposobljenosti opravljanja kmetijske dejavnosti. Hkrati mladi kmet ne sme biti nosilec kmetijskega gospodarstva v obdobju več kot pet let pred vložitvijo vloge na javni razpis.

Dodatek za mlade kmete pri izplačilu neposrednih plačil oziroma plačilnih pravic se izplačuje za obdobje petih let, potem ko mladi kmet postane nosilec kmetijskega gospodarstva in ob dodelitvi plačila še ne sme biti stra 41 let. Dodatek za mlade kmete lahko KMG pridobiva največ pet let . V letu 2018 plačilo znaša 74,66 evra/PP.

Pripravila:

Mag. Zdenka Kramar, univ. dipl. inž. zoot.

KGZS – Zavod Novo mesto

DELAVNICA 2: VARNOST PRI DELU NA KMETIJI

Izvajajo: Martin Mavsar, Anja Mager, Nina Černel

V kmetijskem in gozdarskem sektorju, ki sta delovno intenzivni panogi, področju varnosti in zdravja pri delu posvečamo premalo pozornosti. Posebej kritične razmere so v zasebnem sektorju, saj se z gozdnim in kmetijskim delom ne ukvarjajo le kmetje, temveč vsak, ki ima željo, čas in zemljo oziroma gozd. Kljub veliko vložene energije, truda in prizadevanj za povečanje varnosti, se pri delu v kmetijstvu in gozdarstvu poškoduje še vedno preveč ljudi oziroma delavcev na kmetiji, med katerimi so na žalost tudi otroci, mlajši od 15 let.

V letih od 2006 do 2015 se je zgodilo povprečno 27,2 smrtne žrtve na leto pri delu v kmetijstvu in gozdarstvu. Največ nezgod se je pripetilo med nepoklicnimi delavci (več kot pri vseh zaposlenih skupaj v obeh panogah). Zadnja leta se je najbolj povečalo število smrtnih nezgod pri nepoklicnih delavcih v gozdarstvu.

Glavni vzroki za nastanek nezgod v kmetijstvu:

podcenjevanje nevarnosti in neodgovorno ravnanje (neprevidnost, lahkomiselnost, neustrezno psihofizično stanje, utrujenost,…),

precenjevanje sposobnosti,

slaba tehnična opremljenost (primer: smrtne nezgode s traktorji zaradi prevrnitve - cca 75% primerov brez loka ali kabine),

slaba usposobljenost za delo,

z uvajanjem novih tehnologij se povečuje tudi tveganje za nastanek nezgod (dve smrtni žrtvi z balirkami, eden s sekalnikom),

zanemarjanje uporabe osebne varovalne opreme.

Glavni predpisi, ki urejajo področje varnosti in zdravja pri delu v kmetijstvu:

Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1),

Zakon o motornih vozilih (ZMV),

Zakon o voznikih (ZVoz).

Zakonodaja s področja fitofarmacevtskih sredstev

Pripravil:

Martin Mavsar, univ. dipl. inž. agr.

KGZS – Zavod Novo mesto

Cvetka Lavrič, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti
KGZS - Zavod Novo mesto

Zvočni zapisi

Andraž Podpečan iz zmagovalne ekipe o zanimanju mladih za kmetijstvo ter vtisih po zmagi

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava