DL: Nekateri si bodo oddahnili - Bartog seli skladišče

22.4.2018 | 18:00

Čez nekaj mesecev bo skladišče gum le še preteklost. (Foto: R. Nose)

Čez nekaj mesecev bo skladišče gum le še preteklost. (Foto: R. Nose)

V novi distribucijski center naj bi se preselili do začetka julija – Na svoje stroške naročili idejno zasnovo za ureditev središča Mirne – Predvidena gradnja nakupovalnega centra – Občina zainteresirana za nakup ene stavbe – Bližnji prebivalci so si oddahnili

Kar so si nekateri prebivalci Mirne, zlasti na Sokolski ulici, že leta potihoma želeli, se zdaj tudi uresničuje. Podjetje Bartog bo izpraznilo skladišče z gumami in preostalimi izdelki, namenjenimi vzdrževanju vozil, kajti dejavnost bodo preselili v nov distribucijski center, ki ga gradijo v industrijski coni v Mirni Peči.

Kot pravi direktor podjetja Matej Umek, so se že pred dvema letoma odločili, da poiščejo primerno lokacijo za gradnjo novega distribucijskega centra. »Skladišča, ki jih imamo trenutno v Trebnjem, na Mirni in v Šentrupertu, so premajhna in neprimerna za naše potrebe,« je o razlogih za selitev v Mirno Peč, kjer gradijo 12.000 kvadratnih metrov velik objekt, povedal Umek. Dodal je, da imajo v načrtu, da se preselijo do začetka julija.

Vsa njihova dejavnost bo tako na enem mestu, kar bo omogočalo še boljšo organiziranost in tudi nadzor, zaradi bližine avtoceste pa načrtujejo tudi precejšnje prihranke. Celotna naložba, ki jo bodo zgradili z lastnim denarjem, je ocenjena na okoli 5 milijonov evrov. Trenutno zaposlujejo 213 ljudi, na leto imajo okoli 50 milijonov prihodkov. Slovenija je še vedno glavni trg, a tujina eksponentno raste, kot pravi direktor. »Biti v tujini je edini ključ do uspeha v naši panogi,« dodaja. Na Mirni bo tako čez nekaj mesecev izpraznjen kompleks, ki se razteza na 16.000 kvadratnih metrih površine. Da bi ga lažje prodali, so pri Bartogu na svoje stroške naročili idejno zasnovo, s katero so predvideli razvoj središča Mirne. »Pogovarjamo se s tremi interesenti, da bi na tem območju zgradili nakupovalni center, ki ga Mirna potrebuje. Nekdanjo upravno stavbo bi kupila občina, kjer bi lahko bila knjižnica, podjetniški inkubator, glasbena šola, za objekte ob vrtovih pa predvidevamo, da bi jih podrli, če bi našli investitorja za gradnjo stanovanjskih blokov,« o ureditvi območja pripoveduje Umek. Po njegovem bodo Mirnčani veseli te spremembe, saj bodo dobili dejavnosti, ki jih ni.

OBČINA ZAINTERESIRANA

Župan Dušan Skerbiš nam je potrdil, da je občina zainteresirana za nakup osrednje poslovne stavbe, ki je že nekaj let prazna. Nazadnje so tam organizirali začasen pouk, ko so obnavljali osnovno šolo. »Imeli smo že ogled prostorov. Želja je, da bi vanje preselili knjižnico, v kateri bi lahko potekale tudi dodatne dejavnosti in aktivnosti, pa tudi glasbeno šolo, ki trenutno deluje v osnovni šoli. Tukaj bi bili prostori namenski in učenci bi glasbila lahko tudi varno shranili,« o načrtih, če se bo občina odločila za nakup objekta, pravi župan. Na občini si želijo, da se k urejanju tega območja pristopi čim hitreje, a od podjetja Bartog bo odvisno, po kakšni ceni bodo prodali zemljišča. »Če bo predrago, tudi občina ne bo mogla pristopiti k nakupu,« pojasnjuje Skerbiš. Z idejno zasnovo niso predvideli le ureditev kompleksa, ki je v lasti trebanjskega podjetja, temveč tudi bližnjih zemljišč, ki so v lasti občine. Če bi se našel kakšen investitor, bi lahko zgradili celo bazen in varovana stanovanja. Župan je prepričan, da bi Mirna s tem dobila novo kvaliteto osrednjega prostora.

ZASKRBLJENI, ČE BI ZAGORELO

Nad novico, da se Bartog seli, so navdušeni nekateri bližnji stanovalci, ki so se, kot pravi župan, nekajkrat obrnili na občino in izrazili nezadovoljstvo zaradi vonja po gumah in hrupa viličarjev, predvsem pa jih je skrbelo, da bi se ponovil scenarij z Jesenic, ko je pred dobrim letom v poslovno-stanovanjskem objektu zagorelo večje število pnevmatik. Nekateri si zato niso želeli, da je v središču kraja objekt, ki jih potencialno ogroža, pravi Skerbiš. A kot poudarja Matej Umek, je za varnost poskrbljeno, saj imajo urejeno hidrantno omrežje, narejen požarni načrt in z gasilci so že nekajkrat izvedli preventivno akcijo ob morebitnem požaru. Župan ob tem dodaja, da so se z vodstvom podjetja tudi pogovarjali, če bi se preselili v poslovno cono na Mirni, vendar je ta premajhna za njihove potrebe. Z odprtimi rokami so jih zato sprejeli v Mirni Peči, kjer imajo industrijsko cono tik ob avtocesti. »Nam je interes, da se zapolni vsaj prvi del coni, ki je že infrastrukturno urejen,« pravi mirnopeški župan Alojzij Kastelic. Po besedah direktorice občinske uprav Sonje Klemenc Križan se cona lepo polni, v naslednjih treh letih predvidevajo, da bodo dosegli 75-odstotno zasedenost.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 25. januarja 2018

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava