Jardier drevi v KC Janeza Trdine (intervju)

21.4.2018 | 11:00

Jardier drevi v KC Janeza Trdine (intervju)

Skupina Jardier sodi med najbolj obetavne skupine na slovenskem glasbenem prizorišču. Njena posebnost so ob razpoznavni glasbi, ki je že dosegla številne domače in tuje poslušalce ter glasbene kritike, tudi prepričljiva besedila v angleškem jeziku ter doživeta vokalna interpretacija, obogatena s skrbno izdelanimi aranžmaji. V glasbi skupine Jardier, ki jo vodi Alex Raztresen, je čutiti raznovrstne glasbene vplive in spogledovanje tako z zgodovino kot s sodobnimi smernicami. To bo največji samostojni koncert skupine Jardier v Novem mestu do zdaj.

sobota, 21. 4., ob 20.00 ● MUZIKA EKLEKTIKA

Zasedba:

Alex Raztresen, vokal, kitara

Jure Pohleven, klaviature, kitara

Borut Perše, kitara  

Dejan Slak, bas kitara

Andrej Zavašnik, bobni

Z Alexom Raztresnom se je pogovarjala Liljana Jantol Weber.

Kako bi opisali glasbene korenine skupine Jardier? Kritiki omenjajo vse od bluesa, folka pa tja do t. i. indie rocka. Kakšno glasbo ste poslušali, ko ste se oblikovali kot avtor in pevec? Ste za vplive dovzetni še danes?

Vse skupaj se je začelo z idejo o nastanku albuma. S producentom Zmagom Šmonom sva album oblikovala v Beli krajini v njegovem studiu, in ko je bil album končan, se je bilo treba spoprijeti z idejo o izvajanju nastalega materiala v živo, tako se je naknadno postopoma oblikovala celotna zasedba, v kateri so poleg mene tudi Andrej Zavašnik, Dejan Slak, Borut Perše in Jure Pohleven. O tem, kaj vse sem poslušal, mogoče ne bi zgubljal besed, ker je tega enostavno preveč, predvsem me zanima tisto, kar pritegne mojo pozornost in kar mi deluje iskreno, po kakšnem ključu, še sam ne vem. Glede vplivov pa se mi zdi, da je tako, da vsaka stvar, ki ti pritegne pozornost in v kateri se na neki način najdeš, že v podzavesti pusti na človeku neki pečat in na tak način se vplivom pravzaprav niti ne moreš izogniti, skušaš pa vseeno najti neki svoj pristop in lasten izraz.

Ali radi nastopate v Novem mestu? Koncert v KCJT je gotovo priložnost, da skupino Jardier slišijo tudi poslušalci, ki niso pogosto na rockovskih koncertih. Kakšna so torej pričakovanja pred tem koncertom v Trdinovi dvorani?

V domačih koncih je vedno lepo nastopati, je pa po eni strani mogoče tudi težko, ker se ti samodejno zdi, da so pričakovanja največja. Ampak do zdaj so bili odzivi vedno pozitivni in podpora domačega občinstva je lahko lepa popotnica tudi za to, ko koncertiramo kje drugje. Kakršna koli pričakovanja načeloma niso v mojem stilu, se pa nadejam, da bo lep dogodek in na neki način zaključek koncertne bere, ki smo jo dali skozi s tem albumom.

Kako gledate na novomeško pop-rockovsko prizorišče? Opaziti je določena sodelovanja in medsebojno pomoč.

Zdi se mi, da je glasbeni duh, kar se novomeške in okoliške scene tiče, tukaj precej močan. Ogromno je glasbenikov in tudi tistih, ki so na neki drug način povezani z glasbo, in ta medsebojna pomoč, se mi zdi, da je posledica odnosov in poznanstev ljudi, ki jih enostavno veže ista stvar, in konec koncev je smisel glasbe tudi v tem, da povezuje ljudi.

Skupina Jardier je imela več koncertov v tujini. Kakšni so bili odzivi? Imate kakšne posebne spomine na uspešen koncert v tujini?

Pri koncertih v tujini je posebnost predvsem ta, da igraš pred občinstvom, ki te pravzaprav ne pozna, in to je zelo dober testni poligon za to, kar počneš. Kar se tiče nas, moram reči, da smo do zdaj vedno imeli precej pozitivne izkušnje, meni osebno je bil, recimo, koncert na festivalu Waves Vienna eden izmed ljubših, predvsem zaradi bolj intimnega ozračja, kjer smo prvič igrali v teatru pred sedečim občinstvom, tako kot bomo to storili tudi tokrat v KC Janeza Trdine, in upam, da bo to še ena pozitivna izkušnja tako za nas kot tudi za poslušalce.

Zavod Novo mesto
Foto: arhiv izvajalcev

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava