Usposabljanje z modernimi pristopi recikliranja in upcyclinga

19.4.2018 | 11:00

Usposabljanje z modernimi pristopi recikliranja in upcyclinga
Usposabljanje z modernimi pristopi recikliranja in upcyclinga

7. marca 2018 je Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Novo mesto, v okviru programa socialne aktivacije, začel z usposabljanjem iz ponovne uporabe in recikliranja. Izvedba tečaja bo trajala vse do konca junija, udeleženci pa bodo lahko pridobili Nacionalno poklicno kvalifikacijo s področja preoblikovanja tekstila. V petek, 20. aprila se bodo ob Dnevu Zemlje s svojimi ekološkimi izdelki predstavili na stojnici na Novem trgu v Novem mestu.

Pot do realizacije oblikovalskih idej
Udeleženci programa Kreativno vključen in socialno opolnomočen bodo tekom tečaja osvojili osnovna znanja in tehnike šivanja, ki jim bodo pripomogla pri realizaciji zastavljenih oblikovalskih idej pri recikliranju ali izdelavi novih oblačil. Spoznavanju ročnega šivanja je do sedaj že sledilo spoznavanje rokovanja s šivalnim strojem, učenje različnih vrst šivov in spoznavanje osnov modnega risanja.

Udeleženci tečaja so se poleg rednega programa lotili izdelave izdelkov za prireditev ob Dnevu Zemlje, ki bo potekala v petek, 20. aprila, na Novem trgu v Novem mestu. Vsi izdelki so izdelani z metodo recikliranja starih oblačil in upcyclinga. Upcycling je metoda, s katero material ali izdelek predelamo tako, da ga nadgradimo, nova stvar pa ima boljše lastnosti kot prejšnja. Na stojnici bodo predstavljene nakupovalne vrečke, otroške torbice, otroške denarnice, etuiji za očala ali mobitel, mehke igrače za otroke, tolažilne blazine in igrače.

Specifična znanja in spretnosti za obnovo rabljenega pohištva
Nekaj udeležencev programa Kreativen v sodelovanju z Reciklarno iz Novega mesta na usposabljanju spoznava osnovne principe obnove rabljenega pohištva, kot so demontaža, čiščenje in popravilo. Popravilo pohištvenih izdelkov vsebuje brušenje, odpravljanje poškodb s kitanjem, barvanje ter zaščito. Spoznavajo še različne kvalitete materialov in sestavnih delov ter možnost obnove po sodobnih ekoloških smernicah. Tudi njihove izdelke bo moč videti na stojnici ob Dnevu Zemlje.

Ob stojnici bo potekala delavnica za otroke, kjer bodo le-ti ob podpori prostovoljcev Rdečega križa, preizkušali svoje ročne spretnosti in ideje.

Operacijo Kreativno vključen in socialno opolnomočen, ki jo izvaja Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Novo mesto, sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Barbara Ozimek,
sekretarka OZRK Novo mesto

Galerija

_zzzp (1)
_zzzp (2)
_zzzp (3)
_zzzp (4)
_zzzp (5)
_zzzp (6)
_zzzp (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava