Tudi Zveza Romov za Dolenjsko pri predsedniku parlamenta

9.4.2018 | 11:15

Tudi Zveza Romov za Dolenjsko pri predsedniku parlamenta
Tudi Zveza Romov za Dolenjsko pri predsedniku parlamenta

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je 4. aprila tradicionalno sprejel predstavnike romske skupnosti v Sloveniji, ki so ga seznanili z aktualno romsko problematiko. Do srečanja je prišlo pred svetovnim dnevom Romov, 8. aprilom, so sporočili iz državnega zbora.

Tradicionalnega srečanja pri predsedniku državnega zbora so se udeležili predstavniki Sveta romske skupnosti, Zveze Romov Slovenije, Združenja Forum romskih svetnikov, Romskega informacijskega in raziskovalnega centra Anglunipe, Romskega Akademskega Kluba in Zveze Romov za Dolenjsko.

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je v pogovoru izpostavil nekatera pozitivna dejanja tokratne vlade. Pri tem je še posebej pozdravil njen finančni program pomoči novomeškemu romskemu naselju Žabjak-Brezje. Država bi se po njegovem mnenju sicer lahko programu posvetila tudi z lastnimi finančnimi vsebinami, ne le prek sredstev Evropske unije, obenem pa bi lahko tudi bolj upoštevala mnenja in predloge pripadnikov romske skupnosti.

Na srečanju so se dotaknili tudi zapostavljenosti Romov. Kot je povedal Sandi Horvat iz Romskega Akademskega Kluba, ima do Romov še vedno veliko ljudi predsodke. Sami si na tem področju s predavanji prizadevajo osveščati dijake in študente po vsej Sloveniji. Ob tem je dodal, da k izobrazbi spodbujajo tudi Rome, vendar imajo ti kljub pridobljeni visoki izobrazbi težave pri zaposlovanju.

Darko Rudaš iz Foruma romskih svetnikov je med srečanjem izpostavil pravico do enakih možnosti. Ta je po njegovem mnenju prvi pogoj za izgradnjo sožitja med prebivalci. Prepričan je tudi, da bi morali biti Romi ustavno zapisana manjšina.

Problematika Romov med drugim obsega tudi stanovanjsko problematiko. Kot je dejal Bogdan Miklič iz Zveze Romov za Dolenjsko, že več let opozarjajo na slabe razmere v mestni občini Novo mesto. Tu morajo namreč nekatere romske otroke še vedno umivati v šoli, čeprav je pravica do vode sedaj vpisana tudi v ustavi.

Brglez se zaveda številnih vidikov romske problematike. Ocenil je, da bi se država morala osredotočiti predvsem na opolnomočenje predstavnikov romske skupnosti - le tako bomo namreč prišli do ustreznih rešitev romske problematike.

STA, foto: Zveza Romov za Dolenjsko

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (6)

9.4.2018Oceni frulica 

Romi če bo BRGLEZ , tako reševal vaše težave kot rešuje PALESTINCE , je vaša pot zabijanje časa

9.4.2018+5     + (6)     – (1)     Oceni Primož 

Prav je, da se enaki z enakim družite.

10.4.2018Oceni kuku lele 

ima nas, enakih in različnih, vsak dan več, še ti Primož se nam pridružiš za strašilo vranam na njivi...lepo vabljen...

10.4.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni Anica 

Lopovi z lopovi .. .nc cudnega....cigani v parlamentu

10.4.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni manja 

Vedno eno in isto že mnogo let. Brglez se zaveda problematike bla,bla,bla. Dobro bi bilo, ko bi v vseh teh letih tudi kaj konkretnega storili, ne pa samo besedičili in leporečili.

10.4.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni riza 

"... pravico do enakih možnosti. Ta je po njegovem mnenju prvi pogoj za izgradnjo sožitja med prebivalci ..." Tako je, se strinjam. Hočem enake pravice, enake možnosti kot Romi!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava