DL: V stari gostilni načrtujejo muzej

23.3.2018 | 12:30

Zaščitena stavba ima bogato gostinsko tradicijo. Z obnovo predvidevajo urediti prostore za potrebe turizma in lokalne skupnosti. (Foto: R. Nose)

Zaščitena stavba ima bogato gostinsko tradicijo. Z obnovo predvidevajo urediti prostore za potrebe turizma in lokalne skupnosti. (Foto: R. Nose)

Občina Trebnje si že nekaj časa prizadeva obnoviti stavbo nekdanje Grmade v središču Trebnjega, ki so jo odkupili pred dvema letoma. V njej želijo urediti turističnoinformacijsko kavarno z multimedijskim arheološkim muzejem. S tem bi stavbo, ki ima bogato gostinsko tradicijo in je tudi kulturno zaščitena, ohranili, središče Trebnjega pa povezali s turizmom.

Z občine so sporočili, da bi v multimedijskem muzeju prikazovali zgodbe o uspešnih in privilegiranih vojakih, kajti območje Trebnjega ima bogato keltsko rimsko zgodovino, hkrati pa bi pridobili tudi prostore za potrebe lokalne skupnosti, in sicer za izvedbo manjših kulturnih, izobraževalnih in družabnih dogodkov. Predlog Dokumenta identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za ureditev Grmade je bil sicer že decembra lani uvrščen na dnevni red seje občinskega sveta, a ga je župan Alojzij Kastelic nato umaknil, ker je bil zavrnjen že na odboru za družbene, gospodarske dejavnosti in kmetijstvo, pojasnjujejo na občini. Takrat ni bil dovolj prilagojen zahtevam programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška, ki je namenjen sofinanciranju projektov čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško.

A na zadnji seji so svetniki znova odločali o nadaljnji usodi nekdanje gostilne. Tokrat je bil pred njimi nekoliko drugačen DIIP. Nekatere predpostavke investicije so se v primerjavi s prvotnim predlogom projekta tako spremenile, da so bili potrebni nekateri popravki, pravijo na občini in dodajajo, da je bila prvotno predvidena le obnova objekta, po novem pa gre še za opremljanje ter vnos privlačnih kulturnih vsebin. Znani so tudi točni tehnični posegi v objekt, glede na povečan obseg investicije pa se je povečala njena vrednost, spremenjena je bila finančna konstrukcija, dinamika izvedbe in časovni načrt. Po novem je občina skupaj s slovenskimi in hrvaškimi partnerji projekt prijavila na javni razpis Interreg Slovenija-Hrvaška, ki se financira iz evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). »Predmet tega javnega razpisa je sofinanciranje projektov iz ESRR, ki učinkovito prispevajo k skupnemu cilju programa, to je razvoj trajnostnega, varnega in živahnega obmejnega območja s spodbujanjem pametnih pristopov k ohranjanju, mobilizaciji in upravljanju naravnih in kulturnih vrednot v korist ljudi, ki živijo in delajo ali obiskujejo območje,« so sporočili s trebanjske občine.

Skupna vrednost projekta za vse vključene partnerje je okoli 2,3 milijona evrov, delež upravičenih stroškov za trebanjsko občino pa znaša dober milijon evrov, so sporočili. Na občini predvidevajo, da bo okoli 750 tisoč evrov sofinancirano iz evropskega sklada za regionalni razvoj, preostalo pa bodo zagotovili sami iz proračuna. Obnovo Grmade naj bi tako začeli februarja prihodnje leto, končali pa novembra 2019.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 14. decembra 2017

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava