DL: Božanske domače potice (z dvema receptoma)

20.3.2018 | 11:50

Ocvirkova potica

Ocvirkova potica

Zdenka Škrabec iz vasi Rob na Dolenjskem je prava mojstrica v peki domace potice.

Zdenka Škrabec iz vasi Rob na Dolenjskem je prava mojstrica v peki domace potice.

Orehova potica

Orehova potica

Zdenka Škrabec iz vasi Rob na Dolenjskem je prava mojstrica v peki domačih potic. Aktivno sodeluje v Društvu podeželskih žena Velike Lašče ter še dopolnjuje svoje znanje in bogate pekovske izkušnje. Svojo družino – je mati dveh otrok in babica dvema vnukoma – za praznike razvaja s sladkimi in slanimi poticami. Za božično izdajo revije Maja je zaupala svoje recepte za orehovo ledeno, lešnikovo, pehtranovo, kokosovo-čokoladno in ocvirkovo potico. Vse recepte tako najdete v reviji Majin božič, mi pa vam tokrat ponujamo dva.

»V vasi Rob na Dolenjskem živimo na podeželju. Božično-novoletnim praznikom zato posvečamo veliko pozornosti. Že kot mlado dekle sem rada pekla razno pecivo, potice in kruh, zato vsa leta družino in bližnje razvajam z domačimi pekovskimi izdelki tudi med prazniki. Ker je imel v naši vasi moj mož tri desetletja okrepčevalnico, ki jo je zdaj prevzel sin Klemen, sem vse dni z veseljem pomagala pri strežbi in tudi goste razveseljevala s svojimi dobrotami. Moj nasvet pri peki je, da tisto, kar pečemo z veseljem, zagotovo vedno uspe, a če prvič ne, ne smemo obupati. Ob domači hiši je moj konjiček tudi velik zelenjavni vrt, sadovnjak, čebelnjak in drugo. Doma imamo tudi nekaj domačih živali, od kuncev, kokoši, kakšnega pujska, psa čuvaja. V veliko veselje mi je tudi obilica cvetja na balkonih in okoli hiše – tako nam je še lepše,« pripoveduje Zdenka Škrabec.

OCVIRKOVA POTICA
Sestavine:
1 kg moke tip 400 ali 500 (ali druge domače moke)
1 kocka kvasa
sladkor za vzhajanje
sol
voda
1 žlica maščobe (masti)
1 l suhih domačih ocvirkov
Priprava:
1. V posodo damo moko, naredimo jamico, dodamo kvas in sladkor, nato prelijemo s toplo vodo, da vzhaja. Ko je kvas že vzhajan, dodamo toplo vodo, malo maščobe in soli po občutku, da dobimo bolj mehko in gladko testo. Testo zgnetemo. Pustimo ga vzhajati pol ure in ga nato dvakrat preložimo.
2. Vzhajano testo razvaljano na debelino pol centimetra, dodamo ocvirke, zavijemo v potico. Ponovno pustimo vzhajati pol ure.
3. Pred peko potico premažemo z jajcem, da bo skorja lepša.
4. Pečemo jo 40 minut na 180 stopinjah Celzija.

OREHOVA LEDENA POTICA
Sestavine:
600 g moke
2 kocki svežega kvasa
2 žlici mletega sladkorja
300 g margarine
4 cela jajca
4 rumenjaki
100–200 ml mleka
Za nadev:
600 g orehov
300 g mletega sladkorja
200 ml mleka
sneg 4 beljakov
rum ali limona
Priprava:
1. Moko presejemo v skledo. V sredino moke naredimo jamico in dodamo kvas, sladkor in malo mleka za vzhajanje.
2. Ko kvas vzhaja, dodamo preostale sestavine, ki smo jih prej dobro premešali, dodamo še ščepec soli in zgnetemo testo.
3. Testo pustimo počivati na hladnem kako uro ali več.
4. Za nadev zmešamo vse sestavine.
5. Testo razvaljamo in nadev enakomerno namažemo nanj.
6. Potico zvijemo, večkrat prebodemo, premažemo z jajcem in položimo v okrogel pekač. Če želimo, lahko potica do naslednjega dne počaka v hladilniku.
7. V pečici jo pečemo približno 50 minut na 180 stopinjah.

NAJLJUBŠA JE OREHOVA

»Najljubša potica v naši družini je orehova. Vendar med prazniki, ki trajajo več dni, spečem več vrst potic, od orehove, pehtranove do kokosove, v različnih oblikah in modelih, da so še slajše. Božični čas je za nas tudi čas kolin in ocvirkove potice. Prav potica je zame bistven del prazničnega jedilnika. Navade in običaje, ki sem jih prevzela od staršev, tako zdaj sama prenašam na mlajše v družini.«

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 14. decembra 2017

Renata Ucman, revija Maja,
foto: Iztok Dimc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava