4. praznik občine – Tretji častni občan je Lojze Peterle

19.3.2018 | 11:50

  4. praznik občine – Tretji častni občan je Lojze Peterle
  4. praznik občine – Tretji častni občan je Lojze Peterle
  4. praznik občine – Tretji častni občan je Lojze Peterle

V Mokronogu so pripravili četrto svečano akademijo s podelitvijo občinskih priznanj. Naziv častni občan je prejel Alojz Peterle, občinski priznanji sta dobila Peter Deu in Anica Zidar, listino pa Čebelarsko društvo Trebelno-Mokronog.

Alojz Peterle je postal častni občan zaradi aktivnega prizadevanja in zaslug pri ustanavljanju samostojne občine, za zvestobo mednarodnemu festivalu (ah), TE ORGLICE ter za ohranjanje povezanosti z domačim okoljem. Z vstopom v politiko in vsa leta po osamosvojitvi aktivno deluje na državnem in evropskem nivoju, s svojimi besedami, spodbudami, predlogi in dejanji pa bistveno prispeva k prepoznavnosti Občine Mokronog-Trebelno, doline in celotne države. »Meni to priznanje veliko pomeni, ker izraža odnos do mojega dela v teh letih. Jaz sem se trudil na državnem ali pa na lokalnem planu, da bi bilo drugače. In v marsičem nam je uspelo. Tudi to, da je prišlo do te občine, smatram za pomemben uspeh. Občina je dokazala, da je sposobna življenja, da je sposobna hitrejšega razvoja, znala je povezat svoje ljudi. Jaz sem vesel, da sem se rodil prav v teh krajih, ki so mi dali vse tisto, kar je treba v politiki, najprej pa odnos do ljudi, s katerimi živiš skupaj,« je o prejetem priznanju povedal evropski poslanec Alojz Peterle, ki se je rodil v Čužnji vasi na Trebelnem, mladost pa preživel v vasici Most pri Mokronogu.

Alojz Peterle je tretji prejemnik naziva častni občan v Občini Mokronog-Trebelno. »Ko zaključujemo s to prijetno prireditvijo, s to svečano akademijo, moram reči, da sem ponosen, ker je prisostvoval predsednik države, zato, ker je prisostvoval častni občan Lojze Peterle in oba prejšnja častna občana Stane Peček in Janez Mejač. Skratka: prepričan sem, da ima Občina Mokronog-Trebelno prave častne občane, ki si jih tudi zasluži,« je o treh častnih občanih v štirih letih povedal župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver.

Na svečani akademiji so podelili še dve priznanji občine in listino. Peter Deu je prejel Priznanje Občine Mokronog-Trebelno za uspešno vodenje, rast in razvoj družinskega podjetja, ki je tako v preteklosti kot danes pomembno soustvarjalo gospodarski razvoj občine, hkrati pa pomembno vplivalo na kulinarično in turistično podobo občine v očeh širše javnosti. Anica Zidar (v njenem imenu je priznanje prevzel mož Tone) pa je prejela Priznanje Občine Mokronog-Trebelno za svoje enkratno, pristno literarno izražanje in za spodbujanje različnih generacij k branju, pisanju in obujanju spominov, še posebej za urejanje Utrinkov, ki so pomemben dokument o življenju v občini nekoč in danes. Listino Občine Mokronog-Trebelno je prejelo Čebelarsko društvo Trebelno-Mokronog za 70-letno pripadnost ideji čebelarstva, za dosledno skrb za čebele in za pripravljenost prenašati znanje na mlajše generacije in s tem prispevati svoj delež k ravnovesju narave in ohranjanju življenja.

Slavnostni govornik na svečani akademiji, ki jo je povezovala Petra Krnc Laznik, je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je v svojem govoru poudaril, da je bila odločitev za samostojno občino pravilna, izpostavil je lepoto pokrajine in se poklonil besedam in dejanjem Alojza Peterleta. Župan Anton Maver je v govoru orisal vsestranski napredek občine v 12 letih samostojnega delovanja in se zahvalil vsem, ki prispevajo k napredku in razvoju občine in okolja. Z glasbo so mladi nadarjeni glasbeniki Glasbene šole Trebnje navdušili v dvorani, obiskovalce pa so pred dvorano sprejeli Občinski pihalni orkester Trebnje in Trebanjske mažorete.

Praznovanje občinskega praznika se nadaljuje. V petek bo v dvorani UKS Mokronog koncert klape Šufit, na predvečer materinskega dne pa bo Društvo podeželskih žena in deklet Tavžentroža na Trebelnem pripravilo dogodek Šopek za žene in matere, s katerim bo društvo obeležilo tudi desetletnico delovanja.

14. marca 2006 je začel veljati Zakon o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij, s katerim je bila ustanovljena tudi Občina Mokronog-Trebelno, zato je 14. marec praznik Občine Mokronog-Trebelno, letos pa ga obeležujejo četrtič.

P. K. L.

Zvočni zapisi

Anton Maver o častnih občanih

Lojze Peterle o prejetem nazivu častni občan

Galerija

_zzzbmok (01)
_zzzbmok (02)
_zzzbmok (03)
_zzzbmok (04)
_zzzbmok (05)
_zzzbmok (06)
_zzzbmok (07)
_zzzbmok (08)
_zzzbmok (09)
_zzzbmok (10)
_zzzbmok (11)
_zzzbmok (12)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (12)

19.3.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni delavec 

Bravo Lojze ustvaril si nam Švico.

19.3.2018Oceni Delovodja 

Delavec Lojze je bil predsednik sam dve leti ko smo se osamosvajali potem ko je bila drzava so zaceli lastnininit zakone so pripravli v vladi Drnovšeka kako bojo kradli

19.3.2018–1     + (0)     – (1)     Oceni Kar je res, je res 

Delovodja denacionalizacija in lastninjene so vsekakor plod prve slovenske vlade! Tako kot Ustava!! in še nekateri zakoni! Temelj lastninjenja je Zakon o denacionalizaciji (Uradni list RS, št. 27/91-I) , to pa je čas vladanja DEMOSa, torej slovenske desnice!! Prvo vlado je vodil Lojze Peterle (16. 5. 1990 - 14. 5. 1992), sestavljale so jo večinoma stranke združene v koaliciji DEMOS. Drugo vlado je vodil dr. Janez Drnovšek (14. 5. 1992 - 25. 1. 1993) in so jo sestavljale stranke SDS, DS, ZS, LDS, ZLSD in SSS. Torej spet ena desničarska laž, potvarjanje in podtikanje!! Če že koga obtožuješ priprave zakona z namenom kraje bivšega skupnega premoženja , potem obsodi tiste prave - slovensko desnico združeno v DEMOS!!

19.3.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni Peter 

Ti slaboumni res je res ali kaj si . Demos je bil zdruzba dveh levih Zeleni inSDSS, dveh desnih strank SKD in SKZ in in SDZ ki je bila sredina ,

19.3.2018Oceni Kar je res, je res 

Peter ne ga žagat ;-))!! A ti mogoče živiš na drugem planetu?? DEMOS SO SESTAVLJALE : Slovenska demokratična zveza ( Slovenska demokratična zveza (SDZ) je bila ustanovljena 11. januarja 1989. Med soustanovitelji so bili Janez Janša, France Bučar, Dimitrij Rupel.), Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS - današnja SDS -leta 1990 se je stranka preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS) ter po prvih povojnih demokratičnih volitvah 8. aprila 1990 stopila v vlado. Na kongresu stranke aprila 1992 je v stranko prišel Janez Janša, ki je izstopil iz Demokratske stranke. V letu 1993 je postal njen predsednik Janez Janša.), Slovenski krščanski demokrati (SKD - današnja NSi)), Slovenska kmečka zveza - današnja SLS ), Slovenska obrtniška stranka in Zeleni Slovenije. Ustanovitelji DEMOSa so bili Andrej Magajna, Rajko Pirnat, Dušan Plut, Marjan Podobnik, Jože Pučnik, Dimitrij Rupel, Ivan Oman, Katja Boh, Hubert Požarnik, Leo Šešerko in Lojze Peterle. Stranka zelenih je edina, ki bi jo lahko poimenovali sredinska brez kakršnega koli desnega ali levega predznaka. Vse ostale pa so vodili popolnoma na desno preusmerjeni politiki in taki ki v politiki dotlej za njih nihče še niti slišal ni!! Recimo Oman in Pučnik, ki se je vse do osamosvojitve zadrževal in služboval v tujini!! Se boš moral pa veliko bolj potruditi, da boš poosamosvojitveno kolobocijo prve vlade pripisal levičarjem!! V politiki nisem od včeraj!!

20.3.2018+1     + (2)     – (1)     Oceni Polde 

Serator, lažnivec, poskrbel samo za svojo rit v svoji Švici.

21.3.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni Lojzka 

Bi se kar strinjala s Petrom ,ta Kar je res, je res nima pojma kaj je levo in kaj desno , najbrz je v politiki še iz nedokratičnih časov ko so državo vodili CK ZKS, udba (SDV nazadnje)

21.3.2018Oceni Legat 

Kar je res je res ti um vseh umov kaj danes počnejo zadnji člani CK ZKS , ko pišeš o Demosu malo veš veliko napak imaš ,nisi bil niti volilec Demosovih strank

21.3.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni barcelona 

Kar je res, je res-imaš popolnoma prav. V politiki nisi od včeraj, ampak od dneva ko so tovariši ugotovili da si zadosti bedast za njihovo družbo. Ker imaš še rdeč pedigre, si bil zrel za velike stvari. In jih si tudi počel, kako da ne? Skupaj s tovariši, seveda! Po tem pa vam je država shirala,propadla, ti in tvoja luzerska klika, ki je nihče več ne j..e pa malo jokcate.

22.3.2018–1     + (0)     – (1)     Oceni Kar je res, je res 

barcelona pa ti si res en ogromen osel!!Lojzka pa tvoja tovarišica!! Neonaciji itak veste vse, če pa ne, vas pa podučijo "pošteni komunisti" in bivši UDBAši , ki vas vodijo!! Res, le kdo bi si mislil da bo neonaci drhal tako poslušna komunistom;-))! To me prav zabava ;-))!

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava