DL: Poldrugo desetletje Rožmarina

24.2.2018 | 12:10

V moškem pevskem zboru Rožmarin pravijo, da vedno najbolj sproščeno  zapojejo v kakšni zidanici, od tu najverjetneje tudi ideja za naslov in  sceno ob 15-letnici delovanja. (Foto: F. Ramovš)

V moškem pevskem zboru Rožmarin pravijo, da vedno najbolj sproščeno zapojejo v kakšni zidanici, od tu najverjetneje tudi ideja za naslov in sceno ob 15-letnici delovanja. (Foto: F. Ramovš)

Skupina štirinajstih pevcev, ki si je nadela ime Rožmarin, se je prvič skupaj dobila sredi decembra leta 2002, in čeprav deluje pod okriljem Društva upokojencev Mirna Peč, v njej niso le upokojenci. Število pevcev je v letih nihalo, danes jih je v zboru šestnajst, na nedeljskem koncertu ob 15-letnici delovanja, ki je nosil naslov Veseli kletar, pa jih je zaradi bolezni najstarejšega člana, ki šteje 87 let, nastopilo petnajst. V goste so povabili še prijatelje – mirnopeške ljudske pevke Čebelice in mlade harmonikarje iz domačega društva harmonikarjev. Vsi skupaj so obiskovalcem, ki so povsem napolnili dvorano mirnopeškega kulturnega doma, pripravili lep pevski in tudi humoren večer, saj so člani zbora zaigrali skeč na temo kletarjenja in poželi bučen aplavz.

Predsednik zbora je Alojz Kastelic, vodi pa ga Gorazd Kermc, ki je v pravem pomenu besede nasledil pokojnega Darka Žagarja, ki ga je odlikoval izostren posluh in talent za zborovsko petje, v času brez zborovodje med obema jim je na pomoč priskočil domači župnik Janez Rihtaršič. S prihodom Kermca se je njihov repertoar razširil, pred tem so posegali predvsem po ljudskih pa tudi zborovskih pesmih. Ohranjanje ljudskih pesmi, ki so se pele v Mirni Peči, je bil namreč prvotni cilj skupine. Zdaj poleg ljudskih pojejo še ljubezenske, domovinske, narodnozavedne pesmi, vesele napitnice in pesmi o vinu, pa tudi žalostne pogrebne, cerkvene in dalmatinske pesmi. Na nedeljskem koncertu so zapeli enajst pesmi, od tega kar šest prvič, med njimi tudi pesem z naslovom Naša pesem, ki jo je napisal častni občan občine Mirna Peč Anton Pust, uglasbil pa zborovodja Kermc.

Rožmarin, ki vseskozi neguje štiriglasno petje, veliko nastopa, največ seveda v domači občini, kjer sodelujejo skoraj na vseh prireditvah, v decembru pripravijo samostojni koncert, se redno udeležujejo revije upokojenskih zborov, vabijo jih na različna srečanja in osebna praznovanja, gostujejo pri prijateljih, poleg vaj in nastopov pa skrbijo tudi za skupna druženja s svojimi soprogami. Leta 2005 so posneli videospot z mirnopeškimi harmonikarji in prvo zgoščenko, ob desetletnici pa izdali še drugo. Ob okroglem jubileju je Rožmarin za svoje delovanje prejel tudi plaketo občine Mirna Peč. Ob tokratnem prazniku so izdali zbornik, v katerem so opisali svojih petnajst let. Dobili so ga vsi obiskovalci koncerta, po želji pa tudi njihovo zgoščenko izpred petih let.

Članek je bil objavljen v 48. številki Dolenjskega lista 30. novembra 2017

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava