Zvečer finale slovenskega izbora za Evrovizijo - Indigo nastopajo kot drugi, Nuška osma

24.2.2018 | 11:20

Indigo

Indigo

Nuška Drašček

Nuška Drašček

Danes bo znano, kdo bo Slovenijo zastopal na tekmovanju za Pesem Evrovizije maja v portugalski Lizboni. Izbor Ema 2018 s pričetkom ob 20. uri bo potekal na Televiziji Slovenija. Predstavilo se bo osem izvajalcev, ki so si nastop priborili že v predizboru preteklo soboto. Voditelju Vidu Valiču se bo na odru pridružila znanka Eme Raiven.

Iz sobotnega predizbora, na katerem se je zvrstilo 16 nastopov, so se v finale štirje uvrstili po izboru gledalcev in poslušalcev, štirje pa po izboru žirije v enakovrednem razmerju točkovanja.

To so Proper, ki bodo nastopili s pesmijo Ukraden cvet, Lara Kadis z Zdaj sem tu, BQL s Ptico, Lea Sirk s Hvala, ne!, Indigo z Vesno, Ina Shai s pesmijo V nebo, Marina Martensson z Blizu in Nuška Drašček z Ne zapusti me zdaj.

A Ina Shai in duo BQL, ki ga sestavljata brata Rok in Anej Piletič, bosta tokrat predstavila angleške različice svojih pesmi. Pesem Ine Shai bo Glow, pesem BQL pa Promise.

V predizboru so obtičali MILA, Nika Zorjan, Anabel, Gregor Ravnik, KiNG FOO, Orter, ManuElla, ki je Slovenijo na Evroviziji zastopala leta 2016, in slovenska predstavnica na Evroviziji pred 21 leti Tanja Ribič.

O zmagovalcu, ki bo postal slovenski predstavnik za 63. tekmovanje za Pesem Evrovizije 2018, bo odločalo šest žirij ter gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem. Razmerje ocen oz. točkovanja žirij in telefonskega glasovanja bo 50 proti 50.

Portugalska bo Evrovizijo gostila po zmagi Salvadorja Sobrala s skladbo Amar Pelos Dois. V Lizboni bo nastopilo 43 držav, od tega se jih bo 37 razporedilo v prvi in drugi predizbor, saj ima velikih pet - Nemčija, Francija, Italija, Velika Britanija in Španija - ter gostiteljica Portugalska že zagotovljeno mesto v finalu.

Polfinala bosta 8. in 10. maja, veliki finale pa 12. maja. Slovenski predstavnik bo nastopil v drugem predizboru.

Lani je Slovenijo v Kijevu zastopal Omar Naber s pesmijo On My Way, a ostal brez finala.

Slovenija na Evroviziji: Od Tihega deževnega dne do On My Way

Slovenija svojega predstavnika na Evrovizijo, odkar je poskušala prepričati s Tihim deževnim dnevom, pošilja od leta 1993. Tekmovanja se je nato udeležila vsako leto, razen 1994 in 2000, ko je morala zaradi slabih rezultatov sodelovanje izpustiti. Zmage še nima, najboljši uvrstitvi sta sedmi mesti Darje Švajger (1995) in Nuše Derenda (2001).

V finale tega evropskega tekmovanja, ki se ga zadnja leta udeležuje tudi velika navdušenka festivala Avstralija, se je Sloveniji, odkar so bili leta 2004 uvedeni polfinalni večeri, v finale uspelo prebiti štirikrat. Leta 2007 z Alenko Gotar (Cvet z juga), leta 2011 z Majo Keuc (No One), leta 2014 s Tinkaro Kovač (Round and Round) in leta 2015 z Maraayo (Here For You).

Dvakrat sta se tekmovanja, ki si ga vsako leto ogleda okoli 200 milijonov gledalcev po vsem svetu, udeležila Darja Švajger in Omar Naber. Darja Švajger je drugič nastopila leta 1999 s pesmijo For a Thousand Years, prvi nastop Naberja pa sega v leto 2005, ko je z balado Stop nastopil na jubilejni, 50. Evroviziji. Takrat je v Kijevu slavila Grkinja Helena Paparizou, zmagovalcu Bitke talentov pa se ni uspelo prebiti v finale.

V polfinalu Kijeva, ki je gostil tekmovanje po zaslugi Džamale in pesmi 1944, je Naber obtičal tudi lani z On My Way, a ni bil razočaran. Večkrat je namreč poudaril, da na Evroviziji glasba ni edini faktor, ki šteje. Večji vpliv ima promocija. Slovenija pa da se ne more kosati z državami, ki v promocijo vlagajo izjemno visoke zneske. Obenem po njegovih besedah v Sloveniji Evrovizije ne jemljemo tako zelo resno, kot nekatere druge države, med katerimi je izpostavil Ciper.

Izbor za najboljšo evrovizijsko popevko poteka od leta 1956, ko je Švicar Marcel Besancon predlagal, da bi evropske države priredile tekmovanje po vzoru sanremskega festivala. Prvi gostitelj je bil švicarski Lugano, sodelovalo pa je sedem držav. Tekmovanje je postajalo vse bolj priljubljeno, razširilo se je na vso Evropo, v izboru pa sodelujejo tudi Turčija, Izrael, Azerbajdžan in Avstralija.

Izbor za slovensko pesem pripravlja RTV Slovenija z oddajo Ema. Leta 2012 je sicer predstavnika našla Misija Evrovizija (Eva Boto in Verjamem), leto kasneje pa sta bila pesem in izvajalec izbrana interno. A niti to ni pripomoglo k vidnejši uvrstitvi. Hannah Mancini je s pesmijo Straight Into Love v švedskem Malmöju, kjer je slavila Danska z nalezljivo Only Teardrops, v polfinalu pristala na zadnjem mestu.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava