DL: Šolska kuhinja deluje drugače kot hotelska

23.2.2018 | 14:45

Renata Zupanc Grom

Renata Zupanc Grom

Ana Srpčič

Ana Srpčič

Nedavna razprava v občinskem svetu, kako veliko število kuharjev kuha za vrtčevske otroke, ravno tako tudi za šolarje, kuhinja pa je le ena, skupna, je v vodstvu obeh zavodov, v Vrtcu Čebelica in OŠ Šentjernej, ter med »njihovimi« zaposlenimi kuharji povzročila veliko slabe volje. Pravijo, da so kritike neupravičene, vrtčevskih oz. šolskih kuhinj pa nikakor ne gre primerjati z menzo oz. hotelsko kuhinjo. V šentjernejski šoli deluje centralna kuhinja za šolo in vrtec in tako bo ostalo tudi po zgraditvi novega vrtca prihodnje leto.

Ravnateljica Vrtca Čebelica Ana Srpčič pove, da normative za zaposlene v kuhinji določa pravilnik o normativih za opravljanje dejavnosti predšolskih otrok, upoštevane pa so tako starostne skupine kot energijske potrebe otrok, in to je osnova za izračun delavcev, ki jih vrtec potrebuje v kuhinji. Za 368 malčkov imajo tako eno kuharico in pet kuharskih pomočnikov in pol, »čeprav nam izračun po sistemizaciji kaže celo potrebo po osmih delavcih,« pove Srpčičeva. Dnevno pripravijo tudi vsaj en obrok za zaposlene.

En kuharski pomočnik je ves dan na terenu, saj s kombijem razvaža obroke za otroke, ki so kar na osmih lokacijah. A to po predpisih ne more biti npr. hišnik, ampak usposobljena oseba, kar je kuhar, saj tudi pomiva posodo v Orehovici, kjer deluje ena dislocirana enota vrtca, odvaža umazano posodo iz enot, kjer ni pomivalnega stroja. Drugi kuharski pomočnik deluje v razdelilni kuhinji v Čebelici s šestimi oddelki, kjer se pripravlja in razdeljuje tudi zajtrk za razvoz v druge enote, razen v enoto v šoli. Polovico kuharskega pomočnika terja enota Muca Copatarica, kjer je pomivalni stroj, tu pa se pomiva posoda iz Gradička, družinskih vrtcev in Kobacaja. Vsa čista posoda se mora tako pravočasno vrniti v enote, saj nimajo dvojnega števila posod in pribora. Tako v šolski centralni kuhinji ostanejo le trije kuharski pomočniki, od katerih eden del dneva priskoči na pomoč v enoto Čebelica pri pomivanju posode.

TRUD ZA ZDRAVO PREHRANO

»Delo kuharice je tudi naročanje in prevzem živil ter odgovornost, da vsak dan vse poteka normalno, da so vsi otroci na osmih lokacijah preskrbljeni s tremi obroki: zajtrkom, kosilom in malico, vse v skladu s strogimi standardi sistema HACCP in smernicami zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki jih nadzira Nacionalni inštitut za javno zdravje. Vse je torej zelo natančno določeno in pod rednim nadzorom. Vsaj enkrat letno vse razdelilne kuhinje obišče inšpekcija, preverja se tudi energijska vrednost obrokov,« razloži Srpčičeva in poudari, da mora biti delo kuharjev zelo usklajeno in fleksibilno, saj morajo biti obroki dostavljeni ob točno določeni uri, otroci ne smejo čakati nanje. Bolniških in dopustov nikoli ne nadomestijo z dodatno delovno silo.

Kuharjem zato izreka vso pohvalo, saj si prizadevajo, da otroci jejo kakovostno, raznoliko in zdravo hrano. Tako imajo na jedilniku tudi domače štruklje, ki jih morajo začeti pripravljati že ob 6. uri, skuto zanje pa pogosto naredijo sami, pa tradicionalne slovenske jedi, kot so enolončnice, matevž s kislo repo, domače pecivo, pa namaze, ki jih pripravijo sami, itd. »Na krožnikih otrok v naših vrtcih ni vnaprej pripravljene, porcijsko pakirane, konzervirane ali zamrznjene hrane! Tu gre tudi za vzgojo za kulturo prehranjevanja in zdrave življenjske navade, vključno s spoštljivim odnosom do hrane in uporabo pribora. Res je lepo videti otroke, ki radi jejo in ne puščajo hrane na krožnikih,« pove ravnateljica vrtca.

ŠOLA IMA 4 KUHARICE

OŠ Šentjernej ima v kuhinji zaposlene štiri kuharice, ki vsak dan pripravijo: 80 zajtrkov, 670 malic in 520 kosil za učence, pa še 45 malic in kosil za zaposlene ter 50 kosil za starostnike in druge zunanje naročnike.

»Število zaposlenih v šolski kuhinji je usklajeno z normativi in standardi, ki jih je sprejel minister, pristojen za izobraževanje. Šola vsako leto dobi s šolskega ministrstva potrjeno sistemizacijo delovnih mest, zato je število zaposlenih na šoli, vključno s številom zaposlenih v kuhinji, racionalno in usklajeno s šolskimi predpisi,« pravi ravnateljica OŠ Šentjernej mag. Renata Zupanc Grom.

Kot rečeno, se v prostorih centralne kuhinje za šolo in vrtec pripravljajo obroki tudi za Vrtec Čebelica. Kot pravi Zupanc Gromova, ekipi šolskih kuharjev in kuharjev vrtca zelo dobro sodelujeta in se tudi časovno usklajujeta, »to pa je nujno, sicer bi bilo nemogoče v prostoru, kot je naša kuhinja, dnevno pripraviti do tisoč kosil, 390 zajtrkov, 670 šolskih malic ter dvakrat 368 vmesnih obrokov za vrtec. Glede na majhno kvadraturo kuhinje je nujno sproti prilagoditi jedilnike, ki pa morajo biti prilagojeni starostnim skupinam. Vsi obroki na šoli in vrtcu morajo biti usklajeni s smernicami zdravega prehranjevanja in z normativi.«

Ravnateljica opozori, da je obstoječa kuhinja, ki so jo pred leti sicer obnovili, premajhna, imajo dopis inšpektorja in podaljšan rok za celotno prenovo je 1. januar 2019. Obe ravnateljici povesta tudi, da je iz leta v leto več strogih in različnih diet na podlagi zdravstvenega potrdila, kar od kuharjev terja še več dela in truda – pripraviti morajo ločene obroke za posameznega otroka, npr. s celiakijo, za sladkornega bolnika, otroke z raznimi alergijami itd.

Članek je bil objavljen v 49. številki Dolenjskega lista 7. decembra 2017

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava