Drevi v Metliki ''Stopimo skupaj'' za nakup medicinskega aparata EKG

23.2.2018 | 11:35

Zdravstveni dom Metlika potrebuje nov EKG aparat. (Foto: M.B.J., arhiv DL)

Zdravstveni dom Metlika potrebuje nov EKG aparat. (Foto: M.B.J., arhiv DL)

V 18. letih smo pomagali otrokom, družinam, posameznikom ..., letos pa smo se v sodelovanju z ZD Metlika odločili, da z akcijo stopimo skupaj zberemo sredstva za nakup novega medicinskega aparata EKG, katerega potrebujejo in uporabljajo v Zdravstvenem domu Metlika.

Okvirna vrednost primernega aparata znaša 6.000 EUR.

Akcijo smo začeli 18.1.2018 , zaklučili jo bomo 1.3.2018, osrednji dogodek pa bo današnji dobrodelni koncert Stopimo skupaj.

Verjamemo, da bomo s pomočjo donatorjev in obiskovalcev koncerta zbrali potrebna sredstva za novo pridobitev, ki bo dostopna vsem, ki jo bodo oziroma bomo potrebovali.

                                                                                                      OZ RK Metlika

Zakaj nakup EKG aparata?

Finančno stanje v slovenskem zdravstvu je na precej nezavidljivi ravni in trenutno nikakor ne omogoča investicij v osnovna sredstva, ki so prepotrebna obnove ali zamenjave. Statistični podatki, ki jih je zbralo Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije na podlagi podatkov vseh zdravstvenih zavodov v državi, kažejo na več kot 80-odstotno odpisanost osnovnih sredstev v zdravstvenih zavodih, kar je zaskrbljujoče. Enako je tudi z osnovnimi sredstvi ZD Metlika. EKG aparat, s katerim zavod razpolaga je sicer redno vzdrževan, vendar po 10 letih uporabe dotrajan in zastarel.

EKG – elektrokardiogram je eden najbolj osnovnih, potrebnih in uporabljenih aparatov v ambulanti družinske medicine in tudi širše ter namenjen uporabi najširše javnosti vseh starostnih skupin. Z njim se spremlja električna aktivnost srca. Elektrokardiografija je hitra, preprosta in neboleča preiskava, med katero se električni impulzi iz srca ojačijo in zapišejo na tekočem traku papirja. Preiskava traja 5 do 10 minut in se izvaja ambulantno. Čakalnih dob ni. Praviloma pacienta na preiskavo napoti osebni zdravnik.

Elektrokardiogram (EKG) zdravniku omogoča, da se analizira srčna frekvenca in ritem. Namen preiskave je odkriti motnje srčnega ritma, ishemično bolezen srca, nekatere druge bolezni srca, škodljivo delovanje zdravil in drugih učinkovin ter kontrola srčnih vzpodbujevalnikov. Njegova uporaba je tudi nepogrešljiva v diagnostiki bolečine v prsih, uporablja se za redno spremljanje hipertenzije in v pripravi pacientov na operativne posege. Njegova uporaba je nepogrešljiva pri obravnavi pacientov z nujnimi stanji. Pomemben je tudi pri preverjanju zdravstvenega stanja pacienta ter pri preventivnih pregledih.

EKG aparat se uporablja dnevno in je na voljo 24 ur na dan. V letu 2017 je bilo v ZD Metlika izvedenih dobrih 1.450 EKG pregledov samo za potrebe ambulant v rednem delovnem času in 16-krat v nujni medicinski pomoči izven terena.

Trud in pomoč predstavnikov Rdečega križa Metlika, z izkazano pripravljenostjo in posluhom za skupno organizacijo dobrodelnega koncerta, cenimo in smo jim za izkazano prizadevnost neizmerno hvaležni.

                                                                    Duška Vukšinič, direktorica ZD Metlika

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava