Razstava ''Pust skozi čas''

9.2.2018 | 12:10

Razstava ''Pust skozi čas''

V nedeljo, 4. 2. 2018, je Etnološko društvo Prforcenhaus v kostanjeviški galeriji Božidar Jakac organiziralo odprtje razstave Pust skozi čas z naslovom ''Maska Malence'' in ''Malček se predstavi'', odprl pa jo je aktualni predsednik Prforcenhausa Miro Drobnič. Razstava, katere organizatorica je bila Mihaela Kovačič Bizjak, postavitev razstave pa izvedli člani društva, je bila pripravljena v počastitev 20. let sodelovanja Malenške maske pri nedeljski povorki Kostanjeviške Šelmarije, hkrati pa so se predstavili s svojimi izdelki tudi otroci vrtca Plavček Kostanjevica na Krki.

Malenčane (Malence je vas blizu Kostanjevice) že 300 let spremlja malenški hrast in je drugi najdebelejši dob v Sloveniji. Malenčani že 20 let izdelujejo skupinsko masko. V teh letih so bili: cestarji, filmarji, dohtarji, klovni, angelčki in vražički, kuharji, mornarji, dimnikarji, ptičja gripa, gradbeništvo, upokojenci, smrkci, Slovenske železnice, Egipčani, palčki, astronavti, žabe, čebelice, opice, polži. Delovanje Maske Malence predstavlja ustvarjalnost tako posameznika kot skupnosti, predstavlja pa tudi druženje in sodelovanje, sama povezanost ljudi s skupnim interesom, pa je pot do uspeha in razvoja. Predsednik ED Prforcenhaus Jurij Kovačič in aktualni predsednik Prforcenhausa Miro Drobnič sta podelila tudi zahvalo in spominski kostanj. Zahvalo - priznanje je v imenu Maske Malence prejel Brane Jordan, za 25 let sodelovanja v enološki komisiji Prforcenhausa pa je priznanje in spominski kostanj prejela Jasna Strel.

Svečanost so popestrili s fanfarami člani Pihalnega orkestra Kostanjevica na Krki. Vsi obiskovalci so bili pogoščeni s pustnimi flancati in protokolarnim vinom Prforcenhaus, ostale pustne dobrote pa so pripravile domače gospodinje z Malenc. Otvoritev in program je povezovala Larisa Hribar.

Tekst: Mihaela Kovačič Bizjak
Foto: Anton Hruševar

Galerija

_ta (01)
_ta (02)
_ta (03)
_ta (04)
_ta (05)
_ta (06)
_ta (07)
_ta (08)
_ta (09)
_ta (10)
_ta (11)
_ta (12)
_ta (13)
_ta (14)
_ta (15)
_ta (16)
_ta (17)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava