Krški judoisti zlati na državnem prvenstvu

2.2.2018 | 08:40

Krški judoisti zlati na državnem prvenstvu
Krški judoisti zlati na državnem prvenstvu

Državno prvenstvo starejših dečkov in deklic ter kadetov je potekalo v Šenčurju pri Kranju. V soboto, 27. januarja, se je šest članov Judo kluba Krško med najmočnejšo slovensko konkurenco borilo za državne kolajne. Kar pet jih je stopilo na stopničke. Najuspešnejši pa je bil Ambrož Plevanč, ki je osvojil naslov državnega prvaka v kategoriji starejših dečkov -60 kg. Amar Džaferović je bil v konkurenci kadetov srebrn. Kolajne so dobili še Jasmina Hotić, Mojca Moškon in Žiga Prah. Nicku Bohorču pa je uspelo prvič premagati nasprotnika na državnih prvenstvih.

Uspešna strategija priprav

Z analizo preteklih sezon sem ugotovil, da število tekmovanj posameznega tekmovalca ni enako deležu njegove uspešnosti. Leto smo razdelili na tekmovalni in pripravljalni del, vsak je trajal šest mesecev. Tekmovanj se nismo udeleževali od februarja do oktobra. Tekmovalno sezono smo razdelili na dva dela. V jesenskem delu smo se udeležili treh tekmovanj z namenom privajanja po daljšem premoru in ugotavljanja stanja tehnično-taktičnega razumevanja. Zimski del pa smo izkoristili za specifično pripravo za tekmovanja. Takšen način dela je prinesel dobre rezultate pri telesni pripravi, preventivi pred poškodbami, izpopolnjevanju tehničnega znanja in nas je pripeljal do najuspešnejšega razultata na državnih prvenstvih v zgodovini kluba. S štirimi kolajnami v kategoriji starejših dečkov in deklic smo zasedli 6. mesto od 42 slovenskih klubov, ki so se udeležili državnega prvenstva.

Ambrož Plevanč - prvi državni prvak juda v moški konkurenci

Na državnem prvenstvu je bil najuspešnejši Ambrož. Z dvema zmagama se je uvrstil v polfinale. Potem sta sledili dve napeti borbi. Najprej je v polfinalni borbi zaostajal za nasprotnikom in je v zadnjih sekundah preobrnil rezultat v svojo korist, ko ga je s končnim prijemom zadržal na hrbtu. V finalu se je zgodba ponovila. Spet je nasprotnik povedel, a ga je Ambrož kmalu vrgel in z ipponom postal državni prvak. Lani smo imeli državno prvakinjo juda Jasmino Hotić, mladinskega ju-jitsu prvaka Simona Hribarja in državnega ter evropskega podprvaka v newazi (parterna borba) Amarja Džaferovića. Ambrož je prvi državni prvak juda moške kategorije v devetletni zgodovini kluba.

Amar v zadnjem letu prejema kolajne na pomembnejših tekmovanjih. Tokrat je s prvima dvema nasprotnika zlahka opravil že v uvodnih sekundah borbe. Nato se je spoprijel s težkokategornikom, od katerega je na zadnjem tekmovanju pretekli teden izgubil. Z aktivno borbo in neprestanimi napadi ga je po dveh minutah prijel v končni prijem. Za zlato se je pomeril z dolgoletnim znancem s tekmovanj. Tudi tokrat mu ni uspelo zmagati. A vendar je stopil stopničko višje kot lani, ko je bil bronast. Tudi Amar je klubu prinesel prvo srebro iz državnih tekmovanj v kategoriji kadetov.

Veliko vztrajnost in pogum je v finalni borbi pokazala Jasmina Hotić. V maratonski borbi jo je premagala tekmica, ki jo je v lanskem finalu Jasmina premagala. Po izteku regularnega dela sta se punci pomerili za zlato točko. Ta del borbe pri judu traja, dokler ena nasprotnica ne dobi točke. Punci sta izmenjevali nevarne napade. Do zadnje sekunde je bilo negotovo, katera bo dosegla zmagovalni met. Naposled je le Jasmina popustila, kar je nasprotnica izkoristila in jo prijela v končni prijem.

Na tekmovanju sta se izkazala še Žiga Prah in Mojca Moškon. Mojca je imela možnosti v borbi za zlato. Po napeti borbi pa je morala priznati premoč nasprotnici, od katere je izgubila zgolj z razliko enega meta. Žiga je z atraktivnimi meti navdušil gledalce. V polfinalu pa je v napeti borbi izgubil od poznejšega državnega prvaka. Nick Bohorč je pridobil prve izkušnje na državnem prvenstvu. Z eno zmago in dvema porazoma je pridobil pomembne izkušnje, ki bodo pomagale na prihodnjih tekmovanjih.

Rezultati

U18

Amar Džaferović (3 zmage, 1 poraz) - 2. mesto, +90 kg

U14

Ambrož Plevanč (4, 0) - 1. mesto, -60 kg

Mojca Moškon (2, 1) - 2. mesto, -57 kg

Jasmina Hotić (1, 1) - 2. mesto, +63 kg

Žiga Prah (3, 1) - 3. mesto, -38 kg

Nick Bohorč (1, 2) - 9.-16. mesto, -50 kg

Uradna stran: https://judoslo.si/competition/2199

Ivan Širola, Judo klub Krško

Galerija

_zjudo (1)
_zjudo (10)
_zjudo (11)
_zjudo (12)
_zjudo (13)
_zjudo (14)
_zjudo (15)
_zjudo (16)
_zjudo (17)
_zjudo (18)
_zjudo (19)
_zjudo (2)
_zjudo (20)
_zjudo (21)
_zjudo (22)
_zjudo (23)
_zjudo (24)
_zjudo (25)
_zjudo (26)
_zjudo (27)
_zjudo (28)
_zjudo (29)
_zjudo (3)
_zjudo (30)
_zjudo (4)
_zjudo (5)
_zjudo (6)
_zjudo (7)
_zjudo (8)
_zjudo (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava