90 let Frančiške Rifelj; zahvalna maša in razstava

20.1.2018 | 15:30

Rifljeva mama s svojimi otroki

Rifljeva mama s svojimi otroki

Rifljeva mama z vnukom Gašperjem in njegovimi prijatelji

Rifljeva mama z vnukom Gašperjem in njegovimi prijatelji

Prti, ki jih je izdelala Frančiška Rifelj

Prti, ki jih je izdelala Frančiška Rifelj

V prvi polovici meseca januarja je visok življenjski jubilej, 90. rojstni dan, praznovala Frančiška Rifelj iz Ždinje vasi. Ob tej priložnosti so jo obiskali predstavniki župnijske Karitas Št. Peter – Otočec z domačim župnikom Jožetom Račkijem ter ji zaželeli veliko zdravja in dobrega počutja. Slavljenka je bila obiska zelo vesela. Na svojem domu jih je pričakala v krogu svojih otrok.

Frančiška se je rodila 14. januarja 1928 v Ždinji vasi mami Ani in očetu Jožetu Rajer. V družini je bilo 7 otrok, 6 deklet in 1 fant. Frančiška je bila tretja. Poročila se je leta 1955 s Francem Rifljem, prav tako doma iz Ždinje vasi. V zakonu se jima je rodilo pet otrok: hčerke Martina, Fani, Mari, Joži in sin Franci. Ukvarjali so se s kmetijstvom. Obdelovali so vinograd. V hlevu so imeli 5 glav goveda in konje. Vse so pridelali doma. Frančiška je že 50 let vdova. Otroke je vzgojila v pridne, delavne in poštene ljudi. Sami pravijo, da so imeli vse, samo očeta ne. Danes Frančiško osrečuje 14 vnukov in 15 pravnukov, na katere je zelo ponosna. Živi sama. Težko hodi, pomaga si s hoduljo. Zase še vedno sama skuha. Na pomoč ji z veseljem priskočijo njeni otroci, saj kar štirje živijo v Ždinji vasi, le najmlajša hči je poročena v Jablanu pri Mirni Peči. V tretjem razredu se je naučila vesti in to dela še danes. Naredila je veliko prtov in prtičkov z različnimi motivi in za različne priložnosti: za rojstne dneve, krste, birme; njeni prti krasijo župnijsko cerkev v Ždinji vasi. Tudi plete in šiva. Prtom in prtičkom s šivalnim strojem naredi obrobo. Dneve ji krajšajo televizija in časopisi. Od začetka izhajanja je naročnica Dolenjskega lista, ki ga z veseljem prebere. Vera in molitev ji veliko pomenita. Vsako nedeljo se odpravi k sveti maši.

Povprašala sem jo o receptu za dolgo življenje. Dejala je, da je morala vedno veliko delati. V pogovoru je obujala spomine in iz njenega pripovedovanja smo marsikaj zanimivega izvedeli. Želimo ji še veliko zdravih let v krogu njenih dragih.

Zahvalna maša za rojstni dan Rifljeve mame

V nedeljo, 14. januarja, je bila v župnijski cerkvi sv. Jakoba v Ždinji vasi tudi zahvalna maša za Frančiško Rifelj, saj je torej prav na ta dan praznovala 90. rojstni dan. Pri maši so se zbrali njeni otroci, vnuki, pravnuki, sestre, številni sorodniki, znanci in prijatelji. Mašo je daroval prelat dr. Janez Gril skupaj s šentpetrskim župnikom Jožetom Račkijem. V pridigi je gospod Gril dejal, da Bog kliče po ljudeh, tudi nas, da moramo pomagati drug drugemu. Hvaležni naj bomo Bogu, da nam je na našo pot poslal ljudi. Imeti moramo cilj in nekoga, ki nas podpira, da najdemo svojo pot. Rifljevo mamo si lahko vzamemo za zgled. Otrokom je pokazala pravo pot, rada moli, obiskuje svete maše. Bog kliče svoje ljudi v svojo službo. Ljudje lahko drugim pomagamo razumeti božji klic. Slovesnost je s petjem božičnih in drugih pesmi polepšal vnuk Gašper s prijatelji.

Po maši so praznovanje nadaljevali v restavraciji Dolenjc, katerega lastnik je njen sin Franci. Njeno življenje so prikazali tudi s projekcijo. Na projekciji je bila tudi zahvala vseh še živečih župnikov, ki so službovali v šentpetrski fari. Zahvalil se je tudi novomeški škof Andrej Glavan. Vsi so izrazili svojo hvaležnost Rifljevi mami za njeno delo in ji hkrati tudi voščili.​

​Praznovanje je popestrila tudi pevska skupina Rožmarin iz Mirne Peči. Pripravili so razstavo prtov in prtičkov, ki jih je izdelala Rifljeva mama. Razstava je bila prava paša za oči.

Helena Murgelj

Galerija

_srifelj (1)
_srifelj (2)
_srifelj (3)
_srifelj (4)
_srifelj (5)
_srifelj (6)
_zzrifelj (1)
_zzrifelj (2)
_zzrifelj (3)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava