Literarni natečaj ob 140-letnici rojstva Otona Župančiča

20.1.2018 | 08:40

Spominska hiša Otona Župančiča v Vinici (Foto: Judita Podgornik Zaletelj)

Spominska hiša Otona Župančiča v Vinici (Foto: Judita Podgornik Zaletelj)

Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine ob 140-letnici rojstva Otona Župančiča razpisuje literarni natečaj poezije in kratke proze z naslovom Hodil po zemlji sem naši …

Hodil po zemlji sem naši in pil nje prelesti /…/ Hodil po zemlji sem naši in pil nje bolesti.

(Oton Župančič: Duma)

Vodilno misel letošnjega natečaja je zapisal pesnik, ki je bil v času odraščanja štiri leta zelo povezan z Novim mestom – tu je obiskoval dva razreda osnovne šole in dva razreda gimnazije; v rokopisnem dijaškem listu Na prelji je objavljal prve pesmi. Novo mesto se mu je poklonilo že leta 1955, ko je sprehajalno pot ob reki Krki poimenovalo Župančičevo sprehajališče.

Župančičeva ustvarjalnost je bila svetovljanska, pri tem pa prežeta z ljubeznijo do domovine, slovenskega jezika in kulture. V obsežni pesnitvi Duma pesnik opozarja tako na idilično podobo domovine kot tudi na njene tegobe, zaradi katerih mnogi odhajajo v tuje kraje, da si tam poiščejo delo. Sprašuje se, kaj je domovina, kje so njene meje … Tudi razpisana tema vabi ustvarjalce, da se z ljubečim in/ali hkrati kritičnim očesom ozrejo po domovini in izrazijo svoje misli, čustva, zgodbe ..., opevajo njene »prelesti« ali zapišejo razmislek in zgodbe o »bolestih«.

NAVODILA ZA SODELOVANJE NA NATEČAJU

Literarni natečaj poteka v treh skupinah:

1. kategorija: osnovnošolci od 7. do 9. razreda

2. kategorija: srednješolci

3. kategorija: odrasli

Na natečaju lahko sodelujete z naslednjimi prispevki:

a) tri pesmi v poljubni pesniški obliki;

b) kratka zgodba ali esej (do 6500 znakov s presledki).

• Vsak prispevek mora biti lektoriran in označen s šifro.

• Prispevke označite s kategorijo in šifro ter jih pošljite na elektronski naslov Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine: sddbk17@gmail.com, zadeva: Literarni natečaj_SdDBk.

• V elektronskem sporočilu navedite še naslednje podatke:

a) osnovnošolci in srednješolci: šifra, podatki o avtorju (ime, priimek, šola, razred), ime in priimek ter elektronski naslov mentorja/mentorice;

b) odrasli: šifra, ime in priimek avtorja, naslov bivanja.

• Rok za oddajo prispevkov je sobota, 7. april 2018.

Strokovna komisija bo izmed poslanih prispevkov izbrala devet najboljših – po tri iz vsake kategorije. Zaključna prireditev s podelitvijo simboličnih nagrad in priznanj bo 31. maja 2018 v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu. Ob tej priložnosti bodo vsi udeleženci natečaja prejeli zbornik literarnega natečaja, ki ga bomo posvetili 140-letnici rojstva pesnika, dramatika, esejista in prevajalca Otona Župančiča (1878–1949).

Udeleženci natečaja z oddajo literarnih besedil zagotavljajo, da so sami avtorji prispevkov, da ti niso bili še nikjer objavljeni in da soglašajo z objavo v zborniku.

Dodatne informacije: dr. Jožica Jožef Beg, predsednica Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine (T: 040 519 046; e-naslov: jozica.beg@guest.arnes.si, sddbk17@gmail.com).

Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava