DL: Društvo unikum - ob smrti člana pokrije del pogrebnih stroškov

17.1.2018 | 14:50

Tone Černič

Tone Černič

Predsednik Mojstrskega društva Metlika Tone Černič ni prepričan, če še kje v Sloveniji obstaja društvo, kakršno je njihovo. Ko je pravnik pripravljal zadnji statut, je zatrdil, da društva s takšnimi pravili ni našel. Ob smrti člana namreč društvo pokrije del stroškov za pogreb, ki so določeni v statutu društva. Nekdaj so bile po vaseh sicer soseske, ki so svojcem priskočile na pomoč pri pogrebih, vendar je, ko so prišle pogrebne službe, ta sosedska pomoč v glavnem zamrla.

A zgodovina Mojstrskega društva v Metliki, ki je nekdaj združevalo vse mojstre v mestu, je dolga. Poleg preostalega je imelo društvo tudi odsek, ki je poskrbel za dostojen pogreb svojih članov. Kdaj je nastala sekcija, se ne ve, najstarejši doslej znan datum o njenem delovanju pa sega v leto 1879. Sčasoma se je sekcija razvila v samostojno Mojstrsko pogrebno društvo.

Seveda je to društvo imelo natančna pravila, ki so veljala do leta 1946. Tega leta se je moralo društvo zaradi spremenjenih družbenih razmer in v skladu z zakonom preoblikovati in sprejeti nov statut. Sprememba je bila tudi v tem, da so lahko postali člani Mojstrskega pogrebnega društva tudi drugi, ne le mojstri. Vsi, ki so se vpisali na novo, so morali plačati pristopnino, ki je znašala toliko, kot so bili takrat stroški pogreba, vsako leto pa so morali plačati še članarino. Čeprav je društvo delovalo z minimalnimi stroški, pa bi se lahko zgodilo, da bi kdaj čez leto zaradi več pogrebov zmanjkalo denarja. Takrat bi morali člani prispevati sredstva iz svojih žepov.

V pravilniku je bilo med drugim zapisano, da se morajo člani društva obvezno udeleževati pogrebov članov. Da so bili obveščeni o pogrebu, so morali potrditi s podpisom. Prav tako je bil v pravilniku določen red med pogrebno povorko, ki je veljal vse do leta 1975, ko so v Metliki zgradili novo mrliško vežico. To pa je pomenilo, da se pogrebi niso več vili na pokopališče z doma pokojnika, ampak iz mrliške vežice. Leta 1976 se je s spremembo statuta spremenilo tudi ime društva, ki se je takrat preimenovalo v Pogrebno društvo Metlika. Naziv mojstrsko je postal v imenu društva brezpredmeten, saj se je vanj lahko včlanil vsak, ki je želel. Vendar pa se društvo ni več neposredno ukvarjalo z organizacijo pogrebov, ampak je postalo zgolj vez med svojci umrlega in pogrebnim podjetjem.

Statut so spremenili in dopolnili zopet leta 1996, veljal pa je do leta 2011, ko je nastal novi zakon o društvih. V njem pa je bilo zapisano, da mora biti ime društva povezano z njegovo dejavnostjo. Ker društvo ni opravljalo pogrebov, je bilo treba spremeniti njegovo ime. Spremembe statuta so se lotili, ko je pred dvema letoma prevzel vodstvo v društvu Tone Černič. »Na upravnem odboru smo se odločili, da ne bomo iskali novega imena, ampak bomo prevzeli kar prvotno ime, torej Mojstrsko društvo Metlika, čeprav je sedaj mojster le en član. Vendar pa se lahko pohvalimo, da naše društvo, sicer z različnimi imeni, brez prekinitve deluje že vsaj 138 let in velja za eno najstarejših metliških društev. Sedaj ima nekaj več kot 30 članov, a zaradi nove zakonodaje ter tudi strogih pravil novih članov že nekaj časa nimamo,« pove Černič.

Med drugim je v pravilih zapisano, da so se člani zavezali, da bodo, če bi v društveni blagajni slučajno zmanjkalo denarja, poleg članarine zbrali tudi denar za dostojen pogreb člana. Določili so tudi dokaj stroge pogoje za vpis v društvo. Zato ni čudno, da je povprečna starost članov 75 let. A kot je zatrdil Černič, se bodo potrudili, da bo društvo obstajalo tudi vnaprej.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista 9. novembra 2017

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava