DL: Dnevi Jureta Bradeška - Podelili tudi prvo štipendijo

17.1.2018 | 09:45

Prvo pogodbo o prejemu štipendije Jureta Bradeška sta podpisala Igor  Rančigaj iz Centra za mladinsko kulturo Kočevje in dijak Srednje  medijske in grafične šole Ljubljana Luka Štuhec. (Foto: M. L.-S.)

Prvo pogodbo o prejemu štipendije Jureta Bradeška sta podpisala Igor Rančigaj iz Centra za mladinsko kulturo Kočevje in dijak Srednje medijske in grafične šole Ljubljana Luka Štuhec. (Foto: M. L.-S.)

V spomin na 26. januarja preminulega producenta, režiserja in nepogrešljivega člana Kreativnega središča Vezenina Jureta Bradeška sta Center za mladinsko kulturo Kočevje in Kreativno središče Vezenina pripravila Dneve Jureta Bradeška. Tridnevno dogajanje se je začelo pretekli četrtek, ko bi Bradeško praznoval svoj 52. rojstni dan, ob tej priložnosti pa so podelili tudi prvo po njem poimenovano štipendijo.

Jure Bradeško je leta 2010 skupaj z Igorjem Rančigajem ustanovil spletno TV Kočevje, leta 2013 pa je bil eden od štirih ustanovnih članov Kreativnega središča Vezenina. Bil je producent več kot 1500 televizijskih prispevkov, avtor več kot tisoč video in televizijskih posnetkov, televizijskih kolumn in 242 tedenskih televizijskih oddaj TV Kočevje Svet pred domačim pragom, ki jih je prav Bradeško tudi zasnoval. Bil je tudi televizijski in filmski producent pri projektu Izgubljene kočevarske vasi, scenarist in režiser dokumentarnih filmov Pot Staneta Jarma, Kulturnič, Deklica s piščalko, Družinska ura prometne varnosti ter celovečernega dokumentarnega filma Izgubljene kočevarske vasi in igrano-dokumentarnega filma Ischt der Tsükh schon du? – Je vlak že na postaji? Bradeško je bil tudi producent, scenarist in avtor kratkih promocijskih in komercialnih filmov ter glasbenih videospotov, kot je Amazing Grace Prifarskih muzikantov, bil pa je tudi snemalec, novinar in montažer televizijskih prispevkov dopisništva za oddajo Danes na Planet TV v letih 2013 in 2014, še prej pa leta 2012 vodja dopisništva za novomeški Vaš Kanal. V letih 2013 in 2014 je bil programski vodja Kočevskega filmskega festivala in vodja video in filmskega natečaja za mlade KoRaketa, 2014 pa tudi programski vodja Festivala urbane kulture in v času, ko so ga organizirali, tudi programski vodja Tedna Vezenine.

V sklopu poklonitve spominu na Bradeška je v četrtek v Kreativnem središču Vezenina potekal koncert Boštjana Gombača in Janeza Dovča, v petek so odprli razstavo Jure Bradeško, na kateri je inženir multimedije iz Stare Cerkve pri Kočevju predstavljen na fotografijah v trenutkih svojega dela, v soboto pa so pripravili pesniško-glasbeni večer z Majo Gal Štromar.

Že v četrtek pa so uradno podelili tudi štipendijo Jureta Bradeška, ki jo nameravajo podeljevati tudi v prihodnjih letih kot trajen spomin na Bradeška mladim, ki se ukvarjajo z multimedijo. Prvo štipendijo v višini 150 evrov mesečno, ki jo bodo, kot je povedal ob podpisu pogodbe o štipendiranju Igor Rančigaj, zagotavljali kot pomoč dijakom multimedije pri šolanju iz lastnih sredstev, je prejel 18-letni dijak 4. letnika Srednje medijske in grafične šole Ljubljana Luka Štuhec iz kraja Smrjene pri Pijavi Gorici. Luka je že od lani član sekcije Freeloaders media hous – FMH kočevskega Centra za mladinsko kulturo, v center pa ga je pripeljal prav Bradeško. Naključje je hotelo, je povedal Luka, da je ravno v trenutku, ko je povpraševal po delu v fotografskem studiu v Kočevju, vanj prišel tudi Bradeško. »Rabil je pomoč pri snemanju in mi ponudil, da pridem k njim,« je povedal Luka, ki ga je oprema v Centru za mladinsko kulturo, kamor sicer prihajajo na prakso dijaki srednjih šol multimedije iz vse Slovenije, navdušila in se je odločil ponujeno delo sprejeti. Kot je povedal Luka, bo štipendijo, ki jo prejema že od začetka letošnjega šolskega leta, varčeval, zbrani denar pa bo porabil za internetni tečaj oz. izobraževanje, s katerim bo v šoli pridobljeno znanje še nadgradil.

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista 2. novembra 2017

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava