Nočni tematski pohodi na Sv. Vid

17.1.2018 | 09:05

Nočni tematski pohodi na Sv. Vid
Nočni tematski pohodi na Sv. Vid

Da bodo dolge zimske srede zanimive, smo se na Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice odločili, da tudi letos nadaljujemo s tradicijo nočnih pohodov na Sv. Vid, ki pa so tokrat oviti v prav posebno tematiko. Na pohodih povezujemo zgodbe današnjih dni, ki jih pišejo ljudje ob Gorjancih in rekah, z zgodbami, ki sežejo vse tja do pozne antike.

Minulo sredo, smo v sklopu prvega izpeljanega tematskega pohoda (prvi je odpadel zaradi slabega vremena) obdelali kar dve temi; Rimsko cesto in utrdbe na Gorjancih. Na postanku ob poti na vrh smo izvedeli, da sta na širšem območju Čateža oziroma Krško-brežiškega polja potekala dva kraka rimske ceste, ki je sicer povezovala Ljubljano in Sisak. Na območju je prav tako potekala meja med rimskima provincama Norik in Panonija, kar je dodaten element pomembnosti oziroma dogajanja. Za življenje v okolici Čateža sta bili zelo pomembni tudi utrdbi Romula ter Gradišče pri Velikih Malencah.

Spoznali smo značilnosti območja v rimskih časih ter pomembnost reliefnih razmer, ki so omogočale nadzor ključnih točk rimske ceste in s tem kontrolo ter varnost ljudi in naravnih bogastev.

V tematske srede so se vključili tudi nekateri lokalni ponudniki kulinaričnih dobrot, ki pohodnike vsako sredo, po pohodu povabijo na pogostitev po akcijskih cenah.

Vabljeni, da se nam v čim večjem številu pridružite že to sredo, 17.1.2018 ob 17ih (zbirna točka: Motel), ko bomo razgledno točko nad Brežicami osvojili v duhu tematike Rimskih term.

Več informacij o pohodu najdete na portalu www.discoverbrezice.com.

ZPTM Brežice

Galerija

_zbre (1)
_zbre (2)
_zbre (3)
_zbre (4)
_zbre (5)
_zbre (6)
_zbre (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava