DL: Najbolj skrben lastnik gozda - Sistemski in odgovoren pristop h gospodarjenju

8.1.2018 | 10:20

V imenu letošnjega najbolj skrbnega lastnika gozda OE ZGS Kočevje,  občine Kočevje, je priznanje prevzel podžupan Roman Hrovat (drugi z  leve).

V imenu letošnjega najbolj skrbnega lastnika gozda OE ZGS Kočevje, občine Kočevje, je priznanje prevzel podžupan Roman Hrovat (drugi z leve).

Letošnji najbolj skrbni lastniki gozdov v Sloveniji (Foto: arhiv ZGS)

Letošnji najbolj skrbni lastniki gozdov v Sloveniji (Foto: arhiv ZGS)

Najbolj skrben lastnik gozda za območju kočevske območne enote Zavoda za gozdove za leto 2017 je občina Kočevje skupaj s koncesionarjem, družbo Kočevski les – So tudi pobudniki kočevske gozdne lesne verige

Ob zaključku evropskega tedna gozdov je Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) na prireditvi, ki je potekla 13. oktobra na Gospodarskem razstavišču, letos že devetnajstič zapored podelil priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozdov v Sloveniji za letošnje leto. Podelili so 14 priznaj, saj izbirajo najbolj skrbnega lastnika gozda za vsako območno enoto (OE) ZGS posebej, med dobitniki priznanj pa je bila letos tudi občina Kočevje s koncesionarjem, podjetjem Kočevski les.

Občino Kočevje, ki ima gozdove razpršene v krajevnih enotah Pugled, Rog in Kočevska Reka, so izbrali za najbolj skrbnega lastnik gozda leta 2017 na OE ZGS Kočevje. Kot sta zapisala v obrazložitvi priznanja vodja OE ZGS Kočevje Katja Konečnik in vodja odseka za gozdno tehniko na OE Kočevje Bojan Kocjan, so občino Kočevje oz. njenega koncesionarja Kočevski les izbrali za najbolj skrbnega lastnika zaradi njenega sistemskega in odgovornega pristopa h gospodarjenju z gozdovi.

Občina Kočevje je v procesu denacionalizacije pridobila v last precej površin, med drugim tudi gozdna zemljišča. Trenutno ima v lasti več kot 3.400 ha gozdov, družba Kočevski les pa upravlja skupno 4.273 hektarjev gozdov, saj upravlja poleg gozdov, ki so v 100-odstotni lasti občine Kočevje, tudi gozdove, katerih solastnica je kočevska občina.

OSKRBUJEJO LOKALNE PRIDELOVALCE

Za odgovorno upravljanje svojih gozdov je občina Kočevje prek svojega javnega komunalnega podjetja Komunala Kočevje leta 2015 ustanovila družbo za lesno proizvodnjo Kočevski les, ki ji je podelila tudi koncesijo za obdobje 10 let. V družbi Kočevski les so se odločili, da bodo z lesom oskrbovali predvsem lokalne predelovalce in porabnike lesa. Zato so zgradili logistični center z dvema sušilnicama in skladiščnimi površinami za hlodovino, žagan in sušen žagan les, kjer predelajo okoli 2.000 m3 lesa.

Lani so posekali 17.584 m3 gozdnih lesnih sortimentov, in sicer 7.619 m3 iglavcev, in med temi 5.518 m3 hlodov, ter 9.962 m3 listavcev, med katerimi je bilo 2.716 m3 hlodov in 7.246 ton drv. 15.079 m3 hlodovine so prodali zunanjim kupcem, ki so bili samo iz Slovenije, ocenjujejo pa, kot pravi direktor Kočevskega lesa Aleš Marolt, da je tretjina hlodov odšla v tujino, dve tretjini pa za predelavo na slovenski trg.

1.368 m3 hlodov so s partnerji razžagali in od tega 463 m3 posušili v obeh svojih sušilnicah. Sušilnici z zmogljivostjo 50 in 100 m3 lesa so vzpostavili šele lani in še nista prinesli pričakovanih rezultatov, načrtujejo pa, da bodo letos z optimiziranjem priprave lesa na sušenje izkoristek sušilnic izboljšali. Lani so sušili v glavnem bukov žagan les, letos pa so začeli tudi z lesom iglavcev, smreke in jelke, načrtujejo pa, da bodo sušili tudi druge drevesne vrste. Sušilnične zmogljivosti načrtujejo tudi še povečati, in sicer bi jih radi podvojili.

Žaganega nesušenega lesa so lani, ko je Kočevski les prvič posloval vse leto, prodali 294,5 m3 v vrednosti 45.900 evrov, sušenega žaganega lesa pa 223 m3 v vrednosti 43.700 evrov. Glavni kupci so bila podjetja s kočevsko-ribniškega območja: Amles, Žaga Pogorelc, Mizarstvo Bojc, Prokum in Hitri servis, nekaj žaganega lesa pa so prodali tudi Gimnaziji in srednji šoli Kočevje za potrebe njihove lesne delavnice.

ZGLED DRUGIM

S hitro in kvalitetno izvedbo je Kočevki les uspešen tudi pri sanaciji podlubnikov. Izvedejo tudi večino načrtovanih gojitvenih del in del za funkcije gozdov. »Vsa dela so izvedena skladno s strokovnimi načeli in predpisi – v smislu dobrega gospodarja, tako da je občina Kočevje lahko zgled drugim večjim lastnikom gozdov,« pravijo delavci OE ZGS Kočevje in dodajajo, da je dobro sodelovanje z ZGS pripeljalo tudi do podpisa pogodbe o strokovnem sodelovanju med občino Kočevje oz. Kočevskim lesom in ZGS.

Pogodba obsega dela na izdelavi programov sečnje, gojitvenih in varstvenih del, programa gradenj in rekonstrukcij gozdnih prometnic, izračun stroškov vseh del, oceno sortimentne strukture lesa, obveščanje lastnika o črni sečnji, popolni prevzem izbranih sečišč, prevzem in oddajo lesa na kamionski cesti in izdelavo preglednih gozdarskih kart, pa tudi svetovanje pri izbiri izvajalcev del.

Kot pravijo kočevski gozdarji, je občina Kočevje s podpisom večletne pogodbe o strokovnem sodelovanju in ustanovitvijo firme oz. podelitvijo koncesije družbi Kočevski les odgovorno pristopila k upravljanju svojih gozdov. Svojo odgovornost pa izkazujejo tudi s pridobitvijo okoljskih certifikatov kakovosti FSC in PEFC, ki na področju gozdarstva zagotavljata sledljivost lesa in predstavljata okoljsko odgovorno gozdarstvo.

DOBRO SODELOVANJE

»Kočevski les z ZGS zgledno sodeluje, upošteva strokovna navodila in nasvete ter jih prek lastnega gozdarskega strokovnjaka izvaja v praksi,« pravijo na OE ZGS Kočevje. V Kočevskem lesu so trije zaposleni, poleg direktorja in upravljavca sušilnic, ki so ga zaposlili v začetku letošnjega leta, še gozdarski tehnolog, tako da je, kot pravijo gozdarji, komunikacija s terenskimi gozdarji ZGS zelo dobra.

V sodelovanju z ZGS se občina Kočevje udeležuje tudi licitacije vrednejših gozdnih lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu, na željo občine pa bodo gozdarji ZGS v letošnjem letu začeli pri odkazilu gozdnega drevja za posek evidentirati tudi potencialno vrednejša drevesa, za lažje plasiranje na trg oz. izvajanje licitacij.

GOZDNA LESNA VERIGA

Občina Kočevje in Kočevski les sta tudi pobudnika kočevske gozdne lesne verige, ki naj omogoči lastnikom gozdov lažji nastop na trgu, domačim predelovalcem lesa pa lažjo dobavo potrebne lesne surovine. Že leta 2015 so vzpostavili in spodbujali delovanje gozdne lesnopredelovalne verige, v katero bodo med drugim vključeni lastniki gozdov, podjetniki in podjetja, ki se ukvarjajo z gozdarsko in lesno predelovalno dejavnostjo ter preostalimi podpornimi dejavnostmi. Skupaj s partnerji v gozdni lesni verigi tudi zagotavljajo ustrezne količine energenta za izvajanje javne toplotne oskrbe na Kočevskem. Občinski mestni kotlovnici na lesno biomaso dobavljajo manj vredne gozdne sortimente, v njej pa končajo tudi vsi lesni odpadki. S partnerji sedaj pripravljajo tudi projekt za kogeneracijo toplotne in električne energije, ki bi s pomočjo evropskih sredstev omogočil povečano samooskrbo lokalne skupnosti.

S ciljem ustvarjati nova kvalitetna delovna mesta sodelujejo tako z zasebnimi lastniki kot tudi družbo Slovenski državni gozdovi, Kočevski les pa se je vključil tudi v zadrugo Zakladi Kočevske in aktivnosti Festivala lesa, katerega namen je promocija lesa in lesarskih poklicev ne le na Kočevskem, ampak v Sloveniji nasploh. Želijo si, da bi tudi s sečnjo v zasebnih gozdovih povečali obseg proizvodnje, predvsem za lokalni trg.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista 26. oktobra 2017

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava