DL: Grad kliče po nadaljnji obnovi

25.12.2017 | 14:10

Žužemberški grad je ena izmed največjih turističnih znamenitosti in ponos Suhe krajine. (Foto: R. Nose)

Žužemberški grad je ena izmed največjih turističnih znamenitosti in ponos Suhe krajine. (Foto: R. Nose)

Žužemberški grad je eden najslikovitejših gradov na Slovenskem, ki ga na leto obišče okoli deset tisoč obiskovalcev. Zob časa ga je že nekoliko načel, zato so bila potrebna številna sanacijska dela. Kot ocenjujejo na občini, je bilo do sedaj v njegovo obnovo vloženih že za okoli poldrugi milijon evrov, znesek pa bo v prihodnje zagotovo še nekoliko višji.

Kot poudarjajo na občini, bo v naslednjih letih treba statično urediti zidovje obrambnega jarka, ki je v slabem st anju, predvsem del obzidja nad Gričarjevim mlinom. Pri tem računajo na kakšen razpis kulturnega ministrstva, saj po njihovih beseda drugih virov za statično sanacijo zidov skoraj ni. »V začetku leta je bil objavljen razpis ministrstva za kulturo za obnovo nepremičnih kulturnih spomenikov za leti 2017 in 2018. Žal na razpisu za nadaljevanje obnove, predvsem stene v starem grajskem jedru obrambnih stolpov 2 in 3, nismo bili uspešni, saj je razpis dal prednost kulturni dediščini v območju Triglavskega narodnega parka,« pojasnjuje Vlado Kostevc, ki na občini pokriva področje družbene dejavnosti in je že več let gonilna sila Trških dni v Žužemberku, zato problematiko in zgodovino gradu zelo dobro pozna.

Kot pravi, občina trenutno izvaja le najnujnejša vzdrževalna dela. Lani so denimo zamenjali les na pohodnem hodniku. »Želja je, da bi se v gradu zaključil ta prvi sklop obnovitvenih del, v katerih je zajeta predvsem statična sanacija, ki poteka pod budnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Pred nami pa je potem zahteven drugi sklop obnove, kar pomeni funkcionalna uporaba gradu v skladu s sprejeto projektno nalogo,« dodaja Kostevc.

Grad so sicer začeli obnavljati že konec šestdesetih let prejšnjega stoletja na pobudo takratnega tajnika Milana Senice in pod vodstvom arhitektke Špele Valentinčič Jurkovič. Obnova je potekala do osemdesetih let, potem pa se je nekoliko ustavilo. A leta 1996 so na pobudo domačina in direktorja Kmetijskega inštituta Slovenije Slavka Glihe pri takratni krajevni skupnosti Žužemberk ustanovili odbor za obnovo žužemberškega gradu, ki mu še danes predseduje Gliha. »Narejenega je bilo veliko, predvsem na statični sanaciji zidov in obrambnih stolpov ter na postavitvi hodnika ob severni steni. O svojem uspešnem delu in poteku statičnosanacijskih del na gradu odbor obvešča javnost z rednimi knjižnimi deli Žužemberški grad – Suhokranjski zbornik, ki so izšli leta 1997, 2000, 2003 in 2010,« pravi Kostevc in dodaja, da je sofinanciranje s strani države potekalo vse do leta 2012 na podlagi tako imenovanega »kulturnega tolarja«.

Grad je ena največjih turističnih znamenitosti Suhe krajine in v referenčnih virih se pisno prvič omenja že davnega leta 1246. V njem vsako leto potekajo tradicionalni Trški dnevi, pred kratkim pa je grajsko dvorišče znova oživelo. Viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega, ki deluje v okviru Turističnega društva Suha krajina, je pripravil pravljično noč. Na gradu so obiskovalce sprejeli grajska gospoda, gospodične in vitezi. Za otroke so pripravili zanimivo in poučno grajsko raziskovalno pot. Večer ob odprtem ognju je bil namenjen branju pravljic in povesti, srednjeveški glasbi in opazovanju zvezd. Obiskovalcem so predstavili tudi zapise iz tega obdobja, ob renesančni glasbi pa so potekali viteški dvoboji s prikazom mečevanja.

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 12. oktobra 2017

Rok Nose

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

25.12.2017Oceni zdravko 

Častimo graščake, ki so bili švabskega rodu, Slovenci pa tlačani.

25.12.2017Oceni ptiček 

Največ koristi ima gostilna čez cesto pa naj ga ona obnovi.

25.12.2017Oceni Kranjčan 

Zdravko, ti si zabluzil. Kaj imajo graščaki in švabi s tem ? Gre za obnovo lepega gradu, ki je v ponos Žužemberku.

25.12.2017Oceni no 

turisti menijo da sploh ne vemo ,kaj bi z gradom .je bil grad nacionaliziran -( trenutno lastnik občina ) če so urejena pravne stvari potem lahko kandidirali tudi na evropska sredstva za te namene .

25.12.2017Oceni opazovalec 

No,no Evropska sredstva .... hmm.. Vsaka dodeljena sredstva iz Evrope so strogo evidentirana na 3 mestih. Ne pozabite da nihče nič ne šenka ampak da, da bo imel pozneje korist. Pošten in delaven narod vse plača na račun nizkega standarda.

26.12.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni žbk 

od 1957 poteka obnova gradu, še prej porušenega Žužemberka . Pogledat kaj piše v zemljiški knjigi ,pravno uredit zadeve glede lastnine ,potem kandidirat na evropska sredstva . Ustvarila bi se delovna mesta in dohodek za lokalno skupnost.............................mogoče nekoč upam.

26.12.2017Oceni Bralec 

G.Gliha je mož z veliko začetnico in ZASLUŽI posebno mesto v zgodovini obnove tega edinstvenega gradu!

26.12.2017Oceni soh 

Vsak človek si zasluži spoštovanje ,ker medsebojno spoštovanje je gonilo napredka .Mogoče bi bilo vseeno dobro urediti pravno lastništvo gradu. grad je bil nacioliziran pomeni odvzet brez plačila . Smo v evropski družini narodov tudi pri nas to nekaj velja .

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava