DL: Brina s plesom skozi življenje

14.12.2017 | 14:45

Doklova v solo plesni predstavi Spomini (Foto: M. B.-J.)

Doklova v solo plesni predstavi Spomini (Foto: M. B.-J.)

DL: Brina s plesom skozi življenje

Brina Dokl iz Metlike se je s solo plesno predstavo Spomini sprehodila od rojstva do smrti – Ob študiju matematike plesu ne zapira vrat

Metličanka Brina Dokl je že v vrtcu plesala hip hop in v folklorni skupini, v osnovni šoli pa je od 1. razreda sodelovala na šolskem plesnem festivalu, kjer pa se ji je šele v 9. razredu uspelo uvrstiti med šest najboljših na šoli ter s tem na področno tekmovanje. Po njenem mnenju pa je bil za njeno plesno udejstvovanje prelomen dogodek v 7. razredu.

»Takrat sem opazila plakat, s katerim je Plesno društvo Krokar iz Metlike, ki je edino tovrstno društvo v Beli krajini, vabilo k vpisu nove člane. Plesali naj bi sodobni ples. Niti sanjalo se mi ni, kakšen ples je to, a me je zanimalo in sem šla pogledat. Bila sem navdušena in ostala sem v društvu,« se začetkov pri krokaricah spominja Brina. Tri leta je plesala le sodobni ples pri mentorici Nikolini Lalić, potem pa je prišla v društvo nova mentorica Sanja Kašaj, sedaj Zvonkovič, pri kateri je začela trenirati še balet in modern. Za vsakega od plesov je imela trening po uro in pol na teden. V 2. letniku gimnazije je postala mentorica v plesni pripravljalnici, v 4. letniku pa so pod njenim mentorstvom članice Plesnega društva Krokar plesale še sodobni ples in modern.

Poleg tega je Brina našla čas še za nižjo glasbeno šolo, kjer se je učila igranja na violončelo, v minulem šolskem letu pa jo je zaključila skupaj s črnomaljsko gimnazijo. Poleg tega se je tudi plesno izobraževala, obiskovala delavnice. Konec letošnjega avgusta je v Metliki pripravila enotedensko poletno plesno šolo za mlajšo in starejšo skupino. »Nekaj deklic je začelo plesati na novo in bile so tako navdušene, da se bodo pridružile našemu Plesnemu društvu Krokar,« je zadovoljna. V prvem belokranjskem muzikalu, ki so ga pred kratkim premierno uprizorili, pa se je poskusila tudi kot koreografinja.

Kot gimnazijka se je Brina udeleževala državnih tekmovanj mladih plesnih ustvarjalcev in koreografov Opus 1, kjer je trikrat prejela srebrno priznanje, predlani pa se je uvrstila tudi na mednarodno tekmovanje v Celju. In kako je našla čas za vse to? »Morala sem se dobro organizirati in mi je uspelo,« se nasmehne Brina, ki je zadnjo septembrsko soboto v metliškem kulturnem domu pripravila solo plesno predstavo z naslovom Spomini, v kateri se je predstavila s sodobnim plesom. To je bil njen prvi večji solo nastop in priznava, da je bil zalogaj kar velik. A je v njem uživala. Skozi ples je v polurni plesni predstavi prikazala življenjski cikel od rojstva do smrti, z vsemi radostmi in težavami.

»Moj namen je bil, da prinesem sporočilo, da se za vsakim delčkom spomina skriva neverjetna zgodba, občutki, čustva. Zakaj si pravzaprav zapomnimo določene trenutke? Zapomnimo si jih po tistem, kar v trenutku občutimo. Najglobje se vtisnejo tisti, ki najbolj bolijo, tista bolečina ne izgine zlepa. Spet drugi v nas zbujajo otroško veselje. Zanimivo, kako nam lahko en nasmeh polepša dan, en poklonjen cvet nariše nasmeh na obraz in kako hitro lahko izgubimo nekaj, za kar nam bije srce. Se bomo v spominih utapljali ali zbrali pogum in šli naprej? In vse, kar na koncu ostane, so spomini,« je opisala svojo predstavo, s katero je navdušila. Upa pa, da se bo lahko lotila še kakšnega samostojnega projekta.

V začetku tega tedna je Doklova začela študij pedagoške matematike na fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Marsikdo, ki je zadnja leta spremljal njeno vse bolj uspešno plesno pot, je gotovo mislil, da bo izobraževanje nadaljevala v tej smeri. »Res sem razmišljala o plesni poklicni poti. V Sloveniji obstaja plesna akademija, a je šolnina previsoka in tega si v družini ne bi mogli privoščiti. Vendar plesu ne zapiram vrat, saj sem že našla dve plesni šoli, v katerih bom plesala, in sicer v Plesnem epicentru balet in v Studiu XXV sodobni ples. V Metliki bom enkrat na mesec pripravila plesne delavnice, z veseljem bom v Plesnem društvu Krokar posredovala znanje, ki ga bom pridobila v Ljubljani, seveda pa bom v Metliki še naprej tudi nastopala. Upam, da se bo tudi po moji zaslugi krokaricam pridružila še kakšna plesalka, predvsem pa plesalec, saj prav teh manjka. Morda tudi zato, ker nekateri menijo, da ples ni za fante, zato jih je morda še toliko bolj sram in strah,« ugiba Brina Dokl.

Članek je bil objavljen v 40. številki Dolenjskega lista 5. oktobra 2017

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava