DL: Z zbiranjem starega papirja do svojih tolkal

14.12.2017 | 11:15

Predsednica in dirigent Orkestra Ave, Tina Lahne in Miro Saje (Foto: L. M.)

Predsednica in dirigent Orkestra Ave, Tina Lahne in Miro Saje (Foto: L. M.)

Orkester Ave Šentjernej zdaj vadi že tudi doma – Za tolkala zbirajo star papir, "kelnarijo" itd. – Hvaležni novomeški glasbeni šoli – Glavni podpornik Iskra Pio – Že spomladi na državno tekmovanje, želijo si potrjevanj v tujini

Orkester Ave Šentjernej, ki je nastal maja lani, ko je skupina kakih štiridesetih glasbenikov z dirigentom Mirom Sajetom po nesoglasjih v Pihalnem orkestru občine Šentjernej začela samostojno pot, pridno deluje in ustvarja.

Kljub mnogim težavam – ostali so npr. brez prostorov za vaje, brez denarja in mnogih inštrumentov – so vztrajali, saj, kot pravijo, sta njihovi skupni ljubezni glasba in želja po ustvarjanju. Vse ostalo jih ne zanima.

Da so v nemogočih razmerah obstali, so v prvi vrsti hvaležni Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto in ravnatelju Matiji Slaku, ki jim je vseskozi brezplačno nudil prostor za vaje. Enkrat tedensko še sedaj »gostujejo« tu, druge tedenske vaje pa imajo od septembra v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju. Tu so v najem vzeli rdečo dvorano ter še manjšo sobo, kjer imajo v hrambi nekatere inštrumente, zlasti drobna tolkala.

Prav tolkala so za Ave velik problem – čeprav so se z občinskim pihalnim orkestrom dogovorili o njihovi skupini uporabi, je realnost drugačna, saj jim tolkal za nastope nekdanji glasbeni kolegi ne odstopijo. Tako jih je nekajkrat pred nastopom že »rešil« prijateljski orkester iz Kostanjevice na Krki. A v Orkestru Ave želijo po besedah predsednice Tine Lahne dolgoročno priti do svojih tolkal. Čeprav so velik finančni zalogaj, marljivo varčujejo in jih postopno kupujejo v tujini – že rabljena, a še vedno odlična. Mladi glasbeniki so tako zagnani, da z dirigentom na čelu za potrebne inštrumente celo zbirajo star papir, delajo v gostinstvu, prispevajo svoje prihranke itd. Hvaležni pa so tudi glavnemu podporniku, podjetju Iskri Pio iz Šentjerneja in direktorju Andražu Rumpretu, ki jim od začetka finančno pomaga. Prvo leto namreč niso bili upravičeni niti do evra občinskega denarja, ker ima občina pač taka pravila. To jesen so se že javili na razpis in upajo, da bodo uspešni.

TEKMOVANJA DOMA IN V TUJINI

In kakšne načrte imajo? Seveda se bodo še naprej vključevali v lokalne dogodke in jih nadgrajevali, ustvarjali zanimive projekte in pri tem sodelovali s šolo, vrtci, razmišljajo pa tudi o povezovanju z mladinsko ustvarjalno sceno v Šentjerneju, in to na vseh področjih. Decembra in januarja bodo imeli kar nekaj nastopov za novomeške osnovne šole, in sicer z novomeško glasbeno šolo pripravljajo predstavo Veselje. 23. decembra bodo z novomeškim Mešanim pevskim zborom Krka povabili na božično-novoletni koncert v Šentjernej. Sicer pa bodo po besedah dirigenta Mira Sajeta veliko energije usmerili v pripravo na državno tekmovanje Zveze slovenskih godb, katere člani so. Spomnimo, da je Saje pred nekaj leti šentjernejski občinski pihalni orkester pripeljal že do najvišje, umetniške stopnje, z Orkestrom Ave pa bodo seveda začeli od začetka, v najnižji, 3. kategoriji. »Naš cilj je v nekaj letih priti do najvišje stopnje in prav vsi se že veselimo,« pove. Dva skupna koncerta s prijateljskim Orkestrom železarjev Ravne na Koroškem (enkrat tam, drugič pri nas) bosta generalki tekmovalnega programa.

»Naše delovanje je že zdavnaj preseglo predstave občinske strukture o delovanju ljubiteljske kulture. S takšnim odnosom do mladih ustvarjalcev ta v naših očeh žal izgublja vso kompetenco, ki ji je bila zaupana z izvolitvijo,« ravnanje šentjernejske občine komentira Miro Saje.

Orkester Ave Šentjernej pa si želi potrjevanj tudi v tujini – prav ta skupina glasbenikov je lani (zaradi formalnosti še pod imenom prejšnjega občinskega orkestra) kot edini predstavnik Slovenije do sedaj uspešno nastopila na svetovni konferenci pihalnih orkestrov v Pragi. Do sedaj so to možnost dobili le trije slovenski orkestri, Šentjernejčani pa so bili edini, ki so se konference udeležili.

Društvo se krepi tudi številčno. Kot pravi predsednica Lahnetova, se jim je prav v zadnjem času pridružilo veliko novih, mladih članov, tako da orkester zdaj šteje že okrog petdeset glasbenikov. Vzdušje v skupini je prijateljsko, vsi so zagnani in po besedah Sajeta »velik potencial, pa ne le v glasbenem smislu«. Znanje in prijateljske vezi bodo tako kot lani okrepili na intenzivnih pripravah konec oktobra v Podbočju, kjer bodo vikend preživeli skupaj, si sami kuhali itd.

Andraž Rumpret, čigar podjetje Iskra Pio finančno podpira mnoge kulturnike v kraju, je glavni sponzor Orkestra Ave Šentjernej. Pogodbo so že podpisali tudi za letos. Zakaj se je odločil za pomoč? »Tako kot v podjetjih je treba tudi drugje graditi na mladih – so gibalo razvoja, in če se izkušnje starejših združijo z idejami in pogumom mladih, je to super. Žal je v šentjernejskem pihalnem orkestru prišlo do trka dveh generacij, niso našli prave rešitve in nekega kompromisa. Šentjernej je majhen kraj in po mojem mnenju ni sposoben dveh godb. Ave sem podprl, ker vem, v kako hudi situaciji so se znašli mladi sposobni glasbeniki. Tak potencial v šentjernejski dolini, za katerega ima zasluge tudi glasbena šola, bi se lahko razgubil, kar bi bila velika škoda.«

Članek je bil objavljen v 39. številki Dolenjskega lista 28. septembra 2017

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava