DL: Vrtičkarji - Kantri plesi po belokranjsko

17.11.2017 | 14:40

Semiški Vrtičkarji bi zaplesali tudi v domovini kantri glasbe. (Foto: M. B.-J.)

Semiški Vrtičkarji bi zaplesali tudi v domovini kantri glasbe. (Foto: M. B.-J.)

Že okrog 20 let se druži nekaj semiških in črnomaljskih parov, ki so se začeli takrat učiti standardne in latinskoameriške plese. Ples je nekaj parov tako spoprijateljil, da so začeli obnavljati svoje plesno znanje v prostorih semiškega otroškega vrtca. Njihova soplesalka je bila, ko še ni bila črnomaljska županja, tudi Mojca Čemas Stjepanovič. In ko je praznovala 50. rojstni dan, so jo želeli presenetiti z nečim novim. Naštudirali so ples na kantri glasbo, in kot se danes spominja ena od plesalk Zvonka Ljoti, se je o tisti zabavi in njihovem plesu takrat veliko govorilo. Celo toliko, da jih je poklical gostilničar iz sosednje občine in jih prosil, ali bi lahko prišli s kantri plesi zabavat njegove goste z Gorenjskega. »Odreči mu nismo želeli, a ni nam preostalo drugega, kot da smo se na hitro naučili plesati še nekaj plesov. Potem pa so nas začeli vabiti na zasebne zabave, bodisi za rojstne dneve, poroke in podobno. Seveda so želeli, da plešemo na kantri glasbo, in tako smo se usmerili zgolj v tovrstne plese,« se začetkov spominja Zvonka, ki šiva tudi oblačila za Vrtičkarje.

Pred šestimi leti so si zato, ker imajo plesne vaje v semiškem otroškem vrtcu, nadeli ime Vrtičkarji. Ko so pred slabimi tremi leti na semiškem Praznovanju jeseni imeli prvi javni nastop v domačem kraju, se je usul plaz naročil. Tako sedaj nastopajo po vsej domovini, zadnje čase veliko tudi na Hrvaškem, lani so gostovali celo v Makedoniji. Doslej so imeli že več kot 100 nastopov, z ansamblom Čudežni dečki pa so posneli tudi videospot. Gotovo so še toliko bolj zanimivi, ker so edina kantri plesna skupina v Sloveniji, v kateri so pari, ki so tudi v resnici zakonski pari. Navadno plešejo kantri plese le ženske ali pa imajo med seboj zgolj kakšnega moškega. Prednost Vrtičkarjev je torej tudi v tem, da lahko plešejo več plesov. Naštudirali so jih že 24 in jih prilagajajo dogodkom. Najstarejši par jih šteje že 69, povprečna starost 12 plesalcev je 57 let, polovica pa je upokojencev.

Plese jih učita plesati Marija in Drago Šterk, pri organizaciji nastopov pomaga še Zvonka Ljoti. Vendar pa se Vrtičkarji ne družijo le na vajah, ampak so tudi sicer prijatelji in so kot velika družina. Pravijo, da so pripravljeni nastopiti tudi v domovini kantri glasbe, vendar bi morali najti sponzorje. Sedaj so namreč sami svoji sponzorji. Sicer pa zatrjujejo, da plešejo za svojo dušo in rekreacijo.

Članek je bil objavljen v 35. številki Dolenjskega lista 31. avgusta 2017

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

17.11.2017Oceni moški 

Vse ste lepe a ti dve v ospredju sta najlepše.

17.11.2017Oceni Majolcica 

Kako 5 moskih 7 zensk kako se to pleše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava