DL: Naša kulturna dediščina - Protiturški tabor v Mirni Peči

15.11.2017 | 11:00

V tlaku je prezentiran potek obzidja protiturškega tabora. (Foto: Franci Aš)

V tlaku je prezentiran potek obzidja protiturškega tabora. (Foto: Franci Aš)

Ustno izročilo omenja veliko protiturških taborov, ki so jih zgradili okrog cerkva, vendar je le malo taborov strokovno raziskanih in dokumentiranih. Tabori so utrdbe, ki so jih od 15. do 16. stoletja gradili kmetje za zatočišča in obrambo pred Turki. Za njihovo varno obzidje so shranili tudi svoje premično imetje (živino, žito ipd.). Glavnina turških roparskih vpadov v Belo krajino in na Dolenjsko se je začela po letu 1463, po turški zasedbi Bosne.

V času od 1469 do 1483 so Turki skoraj vsako leto, včasih celo po večkrat, pridrveli v naše kraje in ropali ter načrtno uničevali deželo. V Mirni Peči so okoli srednjeveške cerkvene stavbe kmalu po letu 1500 pozidali protiturški tabor. Cerkev je današnjo podobo dobila med prvo svetovno vojno. V letu 2016 so okoli cerkve sv. Kancijana potekale arheološke raziskave, ki so odkrile enega od dveh okroglih obrambnih stolpov in temelje, ki so jih mestoma uničili novodobni infrastrukturni vodi.

Tabor v Mirni Peči, s površino malo večjo kot 1.260 m2, uvrščamo med srednje velike tabore. Imel je obliko nepravilnega pravokotnika, skoraj trapeza. Zidove so gradili s polaganjem zunanjega in notranjega lica zidu, sredino so zasuli z drobirjem in apneno malto, zato širina temeljev variira od 0,75 do 1,10 m. Pri gradnji so uporabili lokalni material, kamen in les. Ruševine taborskega obzidja so bile vidne še v drugi polovici 19. stoletja, ko so jih uporabili pri gradnji šole ob starem župnišču. Taborsko obzidje okrog cerkve smo po končanih arheoloških raziskavah prezentirali z metodo rekonstrukcije oz. pozidave v tlaku. Urejanje ploščadi vključno s prezentacijo je bilo končano junija 2017.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista 24. avgusta 2017

Katarina Udovč, ZVKD, Center za preventivno arheologijo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava