Blagoslov in pokušnja naših mladih vin - obetajo še veliko

10.11.2017 | 13:10

Blagoslov in pokušnja naših mladih vin - obetajo še veliko

Kulturno, športno in turistično društvo Blaž Jurko Razbor ter Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo ob letošnjem prazniku vina - Martinovem, tradicionalno organizirali blagoslov in pokušino mladih vin. Kot je običajno, smo vas tudi letos povabili k Sv. Joštu - idilični cerkvici pod vrhom Lisce, kamor se je mogoče povzpeti iz večih strani. Prijetnega dogodka se je v sončnem popoldnevu, v nedelj,o 5. novembra, udeležilo okoli 40 pohodnikov, ki so poskusili naša mlada vina, pridelana v dveh vinorodnih okoliših (Bizeljsko-Sremiški in Dolenjski). Strinjali smo se, da z zorenjem obetajo še veliko - so bogata, igriva, harmonična in prijetno pitna.

Dogodek sodi v sklop prireditev, ki jih v novembru organiziramo v počastitev praznika občine Sevnica. Skupno bo pripravljenih okvirno 70 dogodkov v organizaciji občine, krajevnih skupnosti, podjetij in ustanov, društev in posameznikov. Med njimi bodo odprtja naložb, kulturni, športni in turistični dogodki, obeležitve obletnic ustanov in društev, dnevi odprtih vrat, pa tudi dogodki z dobrodelno in izobraževalno noto.

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (17)

10.11.2017Oceni mladopivec 

Saj vi nimate portugalke ali potrgalke kot ji rečemo Belokranjci. Pa vseeno nazdravje!

10.11.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni OBČAN 

Če je bil prisoten duhovnik in je opravil obred, potem je bil blagoslov. Če duhovnika ni bilo, potem je to navadna maškarada in norčevanje iz zakramentala.

12.11.2017–1     + (0)     – (1)     Oceni marko123 

vera naj bi bila zasebna stvar posameznika in naj bi verniki prihajali v cerkev, kjer se takšne stvari dogajajo... zdaj imamo ravno obratno stvar... cerkev gre med ljudi in blagoslavlja te in one stvari... in se sploh ne vpraša, kdo je prisoten, kdo se s tem strinja ali ne, ali se blagoslavlja npr. stvari, kjer je glavna država (javne šole, vrtci, bolnišnice...), ki so namenjene VSEM ljudem, ne glede na veroizpoved. država in cerkev sta ločeni... ampak Cerkev (kot inštitucija) je z demokracijo dobila krila... pri mašah govori, koga je potrebno voliti...

12.11.2017+3     + (3)     – (0)     Oceni barcelona 

Delaš se pametnega,s svojim komentarjem pa si se predstavil kot bedak.Ne gre za nobeno državno institucijo,da Cerkvi tukaj ne bi bilo mesta.Gre za društvo s prostovoljnim članstvom, enako je obisk njihovih prireditev stvar svobodne izbire.Tvoja izbira je Kumrovec, srečno pot,druge pa pusti pri miru.

12.11.2017–1     + (0)     – (1)     Oceni marko123 

barcelona, malce ga biksaš. Ne delam se pametnega, pač pa povem svoje mnenje. Do tega imam valjda pravico, ne? In povem še enkrat: vera je zasebna stvar posameznika, ok? Člani gasilskih društev, npr. so lahko vsi, pravoslavni, muslimani, rimokatoliki... kdorkoli... in če recimo predsednik gasilskega društva povabi duhovnika, da žegna to in ono... ok, to je zagotovo tradicija, ki ne zmoti verjetno nikogar... tisti, ki noče iti, pač ne bo šel. Tisti gasilec, ki ga to moti (bodisi, ker je druge vere ali npr. ateist), tudi ne bo šel in če se bo vera preveč vtikala v gasilsko poslanstvo, se bo izčlanil iz društva. Tako to je danes. Ampak potem to ni več društvo, ki je za vse enako, pač pa samo za nekatere. Ampak, kot sva skupaj ugotovila. Društvo in država nimata nič kaj skupnega, tako da se tam tista dva gasilca pač postrani gledata in zadeva je zaključena. Ampak pri nas gre še dalje: cerkev blagoslavlja šole (zadnji primer pri Grosupljem). Kako so se tedaj počutili otroci, ki so npr. muslimani? Kako so se počutili starši, ki so npr. ateisti? Javna šola je pač za vse enaka in to bi moralo biti to. Zdrava kmečka pamet pravi, če ne moraš dati vsem, pač ne daš nikomur. In tukaj bi ta pamet morala delovati. Ampak ne deluje! Zakaj ne? Zato, ker se cerkev vtika v javno (in tudi državno) sfero. Imamo npr. vojaške kurate in ti z vojaki "molijo" v misiji v Afganistanu... saj ni čudno, da se tamkajšnjim prebivalcem malce zarola in potem je še kakšna bomba več... vojska je za vse enaka! Za vse! Zasebno lahko počne vojak kar želi, tudi hodi k maši... ko pa nosi slovensko vojaško uniformo, je pa v službi vseh državljanov! Tako kot ne sme biti član političnih strank, tako se ne bi smel v uniformi opredeljevat kot pripadnik te ali one vere, ker je lahko hitro kdo užaljen... in ta užaljenec je tako kot jaz in ti državljan Slovenije in plačuje davke. Je to enakost, ki jo tako poudarjamo?! Že v ustavi piše, da smo vsi enaki, ne glede na vero, raso.... Zato, lepo prosim - če je tukaj kdo "pameten", potem to nisem jaz, ok? In imaš popolnoma prav! Stvar svobodne izbire je, ali kdo obišče mašo: ker pri maši se točno ve, da se tam zbirajo verniki, da se bo dam molilo, častilo (da ne rečem malikovalo) boga in tako naprej. Tam se točno ve. Ko pa začne duhovščina zahajati na javne prireditve in moliti... tam torej, kjer jih običajen človek ne pričakuje, potem pa je to pot v smer, kamor Slovenija kot sekularna država ne sme iti. To je pot v klerikalizacijo, to je pot, ki si jo naša cerkev želi - dobiti čim večji vpliv, biti vse bolj prisotna med ljudmi, tudi tako "vsiljevati" (groba beseda, vem) svojo vero tistim, ki si tega ne želijo, bodisi ker so druge vere, bodisi ker so ateisti. Tisti, ki pač gre na na primer gasilsko veselico, pričakuje vse kaj drugega kot pa duhovnika. Kar pa se tiče Kumrovca pa - ne boš verjel, kdo vse je hodil v Kumrovec, pa v Jajce, pa ne vem kam še... lep pozdrav

12.11.2017Oceni barcelona 

Lep pozdrav in hvala za vse ribe.

12.11.2017Oceni marko123 

ja, saj vem... ko zmanjka argumentov, se pa zahvaljujemo za vse ribe... lep pozdrav

13.11.2017–2     + (0)     – (2)     Oceni Jones Tom 

Pijančevanje je del kulture slovenceljnov, popa pa ni zraven, ker zalezuje semeniščnike. fej!

13.11.2017—     + (1)     – (1)     Oceni barcelona 

Vera je stvar vsakega posameznika,enako tudi politična opredelitev. Bili so časi,ko se je Cerkev kot institucija grdo napadala in tistim,ki ste to počeli takrat je Cerkev še vedno kost v grlu. Vas,velike poštenjake pa medtem prav nič ne moti,da razne, s strani davkoplačevalcev financirane vladne organizacije in uradi,bruhajo močno, politično enostransko obarvane vsebine.Kje so pa takrat argumenti za upravičenost takega početja. Lep pozdrav in hvala za solatno prilogo.

13.11.2017+3     + (3)     – (0)     Oceni pripomba 

Gospodje, treba prebrat članek. Namreč, pokušina vin je bila ob cerkvi in tam (ob cerkvi in ne kje drugje !!), je bil tudi blagoslov. Vsi prisotni so se s tem očitno strinjali in nihče pri tem, ni imel nič proti. Eden od prisotnih iz društva, je to objavil v tem mediju. Sigurno pri tem ni pričakoval, da s to novičko, prirejate povsem neprimerne nadaljevanke po komentarjih, ki nimajo ničesar skupnega s tem člankom !

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava