»(ah), TA OSEMDESETA«

2.11.2017 | 11:50

»(ah), TA OSEMDESETA«
»(ah), TA OSEMDESETA«

Pisatelj, glasbenik, scenarist, vsestranski kulturnik … je opis, ki ga pod geslom Stane Peček najdemo na svetovnem spletu. Toda Stane Peček je še mnogo več. Je namreč ČLOVEK, PRIJATELJ, ki zna ne samo poslušati, ampak tudi slišati, zna ne samo pripovedovati, ampak tudi povedati in seveda pisati in napisati. Nazadnje Netopirja, njegov prvi roman, ki je zgodba o človeku, ki ga po končani drugi svetovni vojni iz obupnega socialnega stanja družine reši vojaška uniforma. Vendar se kmalu izkaže, da fant ni za vojsko. Pripoved je preplet doživetih zgodb, od pretresljivo tragičnih, do vojaško humornih, od ljubezenskih, do iskreno človeških. Tudi avtor sam pravi, da je roman vsaj v nekaterih pogledih avtobiografski, s čimer se strinja tudi urednik Marko Kapus, ki dodaja, da se mu je vsebina Pečkovega prvega romana zdela na momente pretresljiva. Založništvo in izdajo knjige je prevzela Knjižnica Pavla Golie Trebnje in tako se je Stanetu ob častitljivem jubileju uresničila velika želja.

Kot se za tak jubilej spodobi, smo se v Stanetovem domačem Mokronogu zbrali še enkrat, kjer smo mu zapeli njegovi prijatelji, zagodli pa njegovi škratje Mokronožci. O Pečkovem življenju je spregovoril njegov prijatelj Jože Zupan. Spomine na skupno sodelovanje so v prijetnem klepetu obujali hči Staša Tajana, predsednica ŽPZ Zimzelen Breda Krajnc, baletnik Janez Mejač, orgličar Oto Nemanič in voditeljica večera in Stanetova dobra prijateljica Barica Kraljevski, ki je poudarila, da je Stane eden redkih srečnežev, ki v tem pogosto ponorelem svetu še zna biti prav otroško radoveden in v svoj razumski svet dovoli spustiti tudi pravljična bitja in sanje, ki trajajo dlje od resničnosti. Učenci OŠ Mokronog so bili prijetna glasbeno-plesna popestritev praznovanja. Iskreno voščilo je jubilant sprejel tudi od župana občine Mokronog- Trebelno Antona Mavra, direktorice Knjižnice Pavla Golie Trebnje Tanje Cuder in Marjete Pečarič z Javnega sklada Republike Slovenije. Pečkovo bogato ustvarjanje smo povzeli tudi v spominski vitrini v mokronoški knjižnici, ki jo krasijo njegovi osebni predmeti in spomini, ki jih je Krajevni knjižnici Mokronog Stane prijazno podaril, za kar smo mu hvaležni.

Gospod Stane, naj vam zdravje še dolgo služi in dobrih idej še dolgo ne zmanjka, saj ste s svojim ustvarjanjem kulturni ponos vseh nas.

Irena Palčar
Knjižnica Pavla Golie Trebnje
Foto: Patricija Tratar in Brane Praznik

Galerija

_uas (1)
_uas (2)
_uas (3)
_uas (4)
_uas (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava