DL: Brez vodovoda samo še 42 občanov

20.10.2017 | 12:40

Simbolna slika (foto: arhiv)

Simbolna slika (foto: arhiv)

V semiški občini ima pitno vodo iz javnega vodovoda 99 odstotkov občanov s stalnim prebivališčem – Na vrsti še gradnja kanalizacije in čistilnih naprav

Odlok o oskrbi s pitno vodo v občini Semič v 5. členu določa, da je občina dolžna zagotavljati oskrbo s pitno vodo po vsej občini. Izjema so le poselitvena območja z manj kot 50 prebivalci s stalnim prebivališčem, gostoto poselitve petih ali manj prebivalcev s stalnim prebivališčem na hektarju površine in če je povprečna letna zmogljivost oskrbe s pitno vodo manj kot 10 m3 na dan.

Lastna oskrba prebivalcev s pitno vodo ali samooskrba objekta s pitno vodo je dovoljena na območju, kjer ni tovrstne oskrbe v okviru storitev javne službe. V semiški občini zagotavljajo oskrbo s pitno vodo v okviru storitev javne službe v vseh naseljih, razen na Planini in v Komarni vasi ter na Gričicah. Poseben primer je naselje Semič, v katerem je oskrba s pitno vodo iz javnega vodovoda zagotovljena, vendar nekateri objekti v Semiški gori še niso priključeni na javni vodovod. Te stavbe so namreč precej oddaljene od javnega vodovoda, priključitev nanj pa bi bila povezana z nesorazmerno velikimi stroški.

Po zadnjih podatkih ni na javno vodovodno omrežje v semiški občini priključenih še 42 stalno prijavljenih prebivalcev, in sicer šest v Komarni vasi, deset na Planini, šest v Črmošnjicah (Mašelj) in 20 v Semiču. Županja Polona Kambič je zadovoljna, ker je preskrbljenost prebivalstva s pitno vodo v občini 99-odstotna, kar je znatno več kot pred 23 leti, ko so Semičani spet dobili svojo občino.

Leta 2015 je bila sprejeta Uredba o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode, ki na novo določa roke, do katerih morajo biti aglomeracije, ki so manjše od 2000 populacijskih enot (PE), opremljene z javno kanalizacijo in čistilnimi napravami. V trenutno veljavnem operativnem programu je za semiško občino določeno, da bi morali zgraditi javno kanalizacijo s čistilno napravo v Semiču, Črmošnjicah, Moverni vasi, na Oskoršnici, Krupi, Štrekljevcu, Kalu, Črešnjevcu, Krvavčjem Vrhu in Sovinku. Občina bo torej morala v prihodnje namenjati veliko denarja za gradnjo sistemov za odvajanje in čiščenje odpadnih vod, če bo hotela zadostiti zahtevam iz trenutnega operativnega programa.

Po grobih ocenah bi morali za gradnjo 17 km kanalizacijskih vodov in štirih čistilnih naprav odšteti 5,5 milijona evrov. Sedaj je v pripravi novelacija operativnega programa, ki bo na novo opredelila območja, na katerih bo treba zgraditi sisteme odvajanja in čiščenja odpadnih vod. V osnutku operativnega programa so predvideni Semič, Črmošnjice, Sovinek, Štrekljevec, Osojnik in Krvavčji Vrh. Pri tem je pomemben podatek, da je v vseh teh aglomeracijah skupna predvidena obremenitev pod 2000 PE, za katere veljajo roki iz uredbe. Torej bi morali investicijo zaključiti do 31. decembra 2023.

Članek je bil objavljen v 29. številki Dolenjskega lista 20. julija 2017

M. B.-J.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava