DL: Ob jubileju novo gasilsko vozilo

19.10.2017 | 11:30

Dobrniški prostovoljni gasilci in gasilke so v soboto praznovali 90-letnico delovanja društva in ob jubileju prevzeli tudi sodobno gasilsko vozilo GVC 16/25. (Foto: A. Kužnik)

Dobrniški prostovoljni gasilci in gasilke so v soboto praznovali 90-letnico delovanja društva in ob jubileju prevzeli tudi sodobno gasilsko vozilo GVC 16/25. (Foto: A. Kužnik)

Dobrniški gasilci so praznovali 90-letnico svojega delovanja. Jubilej so zaznamovali z gasilsko parado in prevzemom novega, sodobnega gasilskega vozila, ki je velika pridobitev za tukajšnje društvo. Ob 90-letnici so izdali tudi zbornik, v katerem so predstavili zgodovino prostovoljnega gasilstva na tukajšnjem območju.

V Dobrniču so gasilsko društvo ustanovili leta 1927, ko je društvo štelo 30 aktivnih in enega častnega člana. Skozi desetletja so v društvu skrbeli za razvoj ter za izboljšanje potrebne opreme in strokovnosti gašenja, še posebej pa so zadovoljni z delom zadnjih desetih let, pripoveduje predsednik PGD Dobrnič Silvester Prpar. V kraju so namreč zgradili nov gasilski dom, v katerem imajo tudi vso ustrezno opremo, po novem pa se gasilci in gasilke veselijo še sodobnega gasilskega vozila GVC 16/25, ki so ga slovesno prevzeli v soboto.

Novo gasilsko vozilo, ki tukajšnjim gasilcem omogoča lažje, hitrejše in učinkovitejše posredovanje, je ocenjeno na več kot 240 tisoč evrov, pri nabavi so društvu pomagale Gasilska zveza Trebnje, občina Trebnje in krajevna skupnost Dobrnič. Kot še pravi Prpar, je za tukajšnjo krajevno skupnost značilna velika povezanost krajanov, ki imajo posluh tudi za gasilstvo. »Podobno kot že mnogokrat v preteklosti se je ponovno pokazala solidarnost ljudi, ki so prispevali znatna sredstva za nakup novega vozila, veliko sredstev pa so prispevali tudi različni donatorji,« dodaja.

Z novim domom in novim gasilskim vozilom imajo tako v Dobrniču vso ustrezno opremo za sodoben način gašenja, je zadovoljen Prpar. V prihodnje pa bodo tako kot doslej velik poudarek namenili izobraževanju članov. V društvu jih je trenutno že več kot 200, kar je okrog 20 odstotkov krajank in krajanov krajevne skupnosti Dobrnič, operativnih gasilcev je okrog 30.

Operativni člani imajo sicer redne vaje vsak mesec, še pove Prpar, gasilci so ob tem aktivni tudi ob mesecu požarne varnosti, redno sodelujejo s tukajšnjo podružnično šolo in se, kot že omenjeno, udeležujejo različnih tekmovanj.

V zadnjih letih pa so imeli dobrniški prostovoljni gasilci največ dela z gašenjem travniških požarov, ki so pri kurjenju v naravi ušli nadzoru, zato Prpar ob tej priložnosti poziva k dodatni previdnosti. Ob tem so se največkrat spopadli še z dimniškimi požari in ognjem, ki mu je botrovala neustrezna električna napeljava. Ne nazadnje pa tukajšnji gasilci pomagajo tudi pri odpravljanju posledic različnih naravnih nesreč v trebanjski občini in drugod po Sloveniji.

Ob 90-letnici delovanja so dobrniški gasilci izdali tudi zbornik, v katerem so med drugim predstavili zgodovino društva s poudarkom na zadnjih desetih letih. Zbornik je v sodelovanju z upravnim odborom uredila Tanja Kužnik, sicer pa so ob jubileju podelili tudi priznanja in odlikovanja.

Članek je bil objavljen v 29. številki Dolenjskega lista 20. julija 2017

J. Sinur

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava