V Valvasorjevi knjižnici Krško zaključili 5. sezono projekta ' Kdor bere, je car!'

28.9.2017 | 08:10

V Valvasorjevi knjižnici Krško zaključili 5. sezono projekta ' Kdor bere, je  car!'

V torek, 26. septembra 2017, je na Mladinskem oddelku Valvasorjeve knjižnice Krško potekala 5., jubilejna, zaključna prireditev za vse mlade bralce, ki so sodelovali pri projektu 'Kdor bere, je car!'.

Gre za projekt, s katerim želimo v naši knjižnici promovirati zabavno in hkrati dobro, poučno in kvalitetno branje otroškega in mladinskega leposlovja. V ta namen oblikujemo sezname priporočilnega branja za vse bralne stopnje. Kdor v enem letu prebere 7 naslovov iz seznamov in izpolni zgibanko, s tem postane bralec – 'car'.

Projekt je v teh nekaj letih počasi zorel, se razvijal in zdaj lahko rečemo, da so si ga naši bralci vzeli za svojega. Prepoznajo carjeve oznake na knjigah, povprašujejo po carjevih knjigah in si jih pogosteje izposojajo. Tako je 'Car' naredil že nekaj samostojnih korakov, opustil pleničke in postal suveren malček. Če so otokom pri branju sprva še veliko pomagali starši, so zdaj mladi bralci postali že malce samostojnejši in v zadovoljstvo jim je prebrati dobro knjigo, saj to z velikim veseljem povedo v knjižnici. Povprečna starost otrok, ki so letos zaključili projekt je 8 let, imamo pa tudi kar nekaj najstnikov. Ti so posegali po knjigah, primernih njihovi starosti. To so knjige z dobrimi, še vedno zabavnimi zgodbami, a z malce zahtevnejšo tematiko, ki se dotika najstniških vprašanj. Kot vse carske knjige pa jih označuje predvsem bogata sporočilnost, ki kliče po lepem.

Pri branju se nam je letos poleg otrok iz preteklih let pridružilo še lepo število novih mladih bralcev. In tako gre velika pohvala kar 89 'carjem', ki so uspešno zaključili dano nalogo. Nagradili smo jih z lepimi nagradami, ki smo jih pripravili s pomočjo donatorjev:

APOLON d. o. o. KRŠKO; DD ELMONT d. o. o.; DS SMITH SLOVENIJA d. o. o.; GEN energija d. o. o.; HIŠA NARAVE , Irnan, prodajalna z medicinskimi pripomočki in izdelki za zdravo življenje, d.o.o; HOTEL CITY KRŠKO – Gostinstvo Tadej Puntar s. p.; I.H.S. d. o. o.; KOSTAK komunalno stavbno podjetje d. d.; KRUHEK SEVNICA, PE KRŠKO d. o. o.; MLADINSKI CENTER KRŠKO; MIŠ ZALOŽBA, Janez Miš s. p.; NUKLEARNA ELEKTRARNA KRŠKO, d. o . o.; NUMIP d. o. o.; Podjetje za gostinstvo, turizem, trgovino POHLE & CO. d. o. o., PIZZERIA FONTANA; RIMC d. o. o. OČESNA OPTIKA KRŠKO; R & k, gostinstvo , trgovina in druge storitve d. o. o., PE STARA KRŠKA PIZZERIJA, TENIŠKI KLUB KRŠKO; TERME ČATEŽ, d. d.; THERMANA d. d., družba dobrega počutja ter VRTNI CENTER IN CVETLIČARNA KERIN – Kerin Janko s. p.

Gostja letošnje zaključne prireditve je bila slovenska mladinska pisateljica, scenaristka otroških oddaj na RTV Slovenija in učiteljica razrednega pouka, gospa Majda Koren. S pripovedovanjem, pogovorom z otroki in branjem nam je približala nekaj književnih junakov iz svojih knjig: Malo pošast Mici, Lojzo iz vesolja, Medveda in Miško ter Zajca Zlatka. Na koncu pa je skupaj z otroki 'skuhala' še eno sladko pravljico.

Naša knjižnica pa je na koncu vsem mladim 'carjem' poklonila tudi kratke majice z motivom našega 'Carja' – te so otroke še posebej razveselile. Nosili jih bodo lahko v šolo, v knjižnico, na interesne dejavnosti, v trgovino, na bazen, …, lahko se bodo, oblečeni vanjo, tudi zvečer potopili v deželo sanj, skratka 'Car' jih bo tako spremljal v njihovem vsakdanu. In jih spomnil, vedno znova, da je dobro, pametno in carsko brati! Saj, kot pravi naš 'Car': ''Branje širi obzorja, spodbuja mišljenje, širi besedni zaklad, krepi domišljijo, popelje v čudovite svetove, omogoča sprostitev, prežene osamljenost ter prinaša veselje in smeh. Zato je bralec = car!''

Besedilo: Klavdija Šiško Možgan
Foto: Milena Vodopivec

Galerija

_zknj (01)
_zknj (02)
_zknj (03)
_zknj (04)
_zknj (05)
_zknj (06)
_zknj (07)
_zknj (08)
_zknj (09)
_zknj (10)
_zknj (11)
_zknj (12)
_zknj (13)
_zknj (14)
_zknj (15)
_zknj (16)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava