DL: Naša narava dediščina - Kamniti most čez Bistrico

23.9.2017 | 11:45

Triločni kamniti most čez Bistrico v Bistrici pri Mokronogu (Foto: Judita Podgornik Zaletelj)

Triločni kamniti most čez Bistrico v Bistrici pri Mokronogu (Foto: Judita Podgornik Zaletelj)

Kamniti most v Bistrici pri Mokronogu spada med redke v prvotni obliki in dimenzijah še ohranjene kamnite večločne mostove pri nas. Redki ohranjeni tovrstni objekti so pomembni pričevalci ljudskega znanja in gradbeništva ter razvoja prometa na naših tleh. Skupaj s Simončičevim toplarjem in ohranjenimi domačijami v bližini tvori zanimiv kompleks objektov kulturne dediščine.

Kamniti most v Bistrici se pne čez regulirano strugo reke Bistrice v treh lokih. Po regulaciji struge voda teče samo pod srednjim lokom. Gradbena struktura mostu, katerega dimenzije so dokaj obsežne, je bila prenovljena leta 2004.

Dolžina celotnega mostu z ograjo vred je približno 45 m, razpon vseh treh lokov pa je 22 m. Struktura gradnje oboka je v vseh treh ločnih poljih izvedena diagonalno glede na nosilne stebre mostu.

Cestišče je v povprečju široko okoli 7 m, ograja pa je visoka 70 cm in široka 40 cm. Na sklepnem kamnu osrednjega loka je na severni strani mostu vklesana letnica 1830, na južni strani pa je na enem od opornikov viden ostanek podstavka, na katerem je verjetno stal križ ali celo kapelica. Na mostu so še dobro vidne in ohranjene kamnite line za odvajanje meteornih vod.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 15. junija 2017

Judita Podgornik Zaletelj, ZVKDS, OE Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava