DL: Knjiga o boju za preživetje - Josip Fabina o svojih bitkah z možganskim tumorjem

22.9.2017 | 14:10

Josip Fabina (levo) na predstavitvi knjige v pogovoru z Matjažem Rusom (Foto: M. B.-J.)

Josip Fabina (levo) na predstavitvi knjige v pogovoru z Matjažem Rusom (Foto: M. B.-J.)

Precej poguma je moral zbrati Josip Fabina, da je v knjigi Vse moje bitke z možganskim tumorjem do kosti razgalil sebe in svojo bolezen. Knjigo je v metliškem kulturnem domu predstavil v pogovoru z Matjažem Rusom. To sicer ni njegov knjižni prvenec, saj je sodeloval tudi pri nastanku knjige Nogomet v Beli krajini ter bil soavtor in urednik kronologije 50 let Prostovoljnega gasilskega društva Jurovski Brod.

Fabina in Nikola Gojmerac sta bila tudi soavtorja knjig Pravutinske korenine in Brazde preteklosti. Fabina, ki ga Metličani poznajo predvsem kot nekdanjega vodjo metliške davkarije, je povedal, da je s knjigo rasel 17 let, kolikor traja njegov boj z boleznijo. »To je knjiga, ki vliva pogum. Tisti, ki imajo težave, bodo, ko bodo prebrali mojo knjigo, vedeli, kako naprej. In svetujem jim, da se borijo do konca,« je dejal avtor, ki se je želel s knjigo zahvaliti svojim zdravnikom in medicinskim sestram. Hkrati pa je bilo za magistra prava in univ. dipl. novinarja pisanje tudi njegov profesionalni izziv.

Marsikdo je bil presenečen ob povabilu na predstavitev knjige Vse moje bitke z možganskim tumorjem, saj ljudje niso vedeli za Josipovo bolezen. »Vsak od nas nosi svoj križ in ne vem, zakaj bi z njim obremenjeval druge. V meni je dozorela misel, naj boj spravim na papir, da bo ostal za spomin. V knjigi nisem ničesar skril, za marsikaj, kar sem napisal, pa prej ni vedela niti žena. Ko sem izvedel, da imam 12 cm3 velik tumor na hipofizi, ga najprej nisem hotel sprejeti. Potem sem se začel spraševati, zakaj prav jaz, nato sem ga sprejel in začel razmišljati, kako se z njim boriti. Bolezen sem vzel za svojo ljubezen in živim z njo. V knjigi sem opisal svoj boj za preživetje,« je povedal Fabina, ki se je po pomoč zatekel tako k šarlatanom, čarovnikom, vedeževalkam, alternativni in uradni medicini.

Josip, ki je delo napisal v svojem materinem jeziku, torej v hrvaščini, je priznal, da je raziskal tudi svoje prejšnje življenje, da bi ugotovil, zakaj je zbolel. In tistim, ki so prišli na predstavitev knjige, je položil na srce, naj se ne bojijo smrti, saj je to po njegovih besedah nekaj najlepšega, kar se lahko zgodi. Sam verjame v preteklo življenje, iz katerega grehe plačujemo v sedanjem življenju. »Tudi moja bolezen ima vzrok in našel sem ga. Vsaka bolezen ima svoje sporočilo in prepričan sem, da sem ga znal prebrati,« je zatrdil Fabina. In čeprav je na prvi pogled tematika v knjigi žalostna, celo tragična, je znal avtor pero zasukati tako, da je v njej tudi precej zabavnega branja.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 15. junija 2017

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava