DL: Kapelica in vodnjak vas povezala

21.9.2017 | 11:15

Prenovljene vaške kapelice sta vesela tudi Jožica in Slavko Lindič –  dedek slednjega jo je dal postaviti okrog leta 1894. Slovesnost je  popestril nastop skupine Gorjanski spev.

Prenovljene vaške kapelice sta vesela tudi Jožica in Slavko Lindič – dedek slednjega jo je dal postaviti okrog leta 1894. Slovesnost je popestril nastop skupine Gorjanski spev.

Novi vodnjak z vaškim vodnim izvirom je delo primorskih kiparjev, ki jih je vodil Franci Kocjan (na fotografiji).

Novi vodnjak z vaškim vodnim izvirom je delo primorskih kiparjev, ki jih je vodil Franci Kocjan (na fotografiji).

Skupno delo povezuje in tako so se vaščani Dolnje Stare vasi pri Škocjanu v nedeljo veselili nove pridobitve – obnovili so staro vaško Marijino kapelico, uredili okolico s kozolčkom za obvestila ter zraven postavili nov lijak za vodo na mestu nekdanje vaške štirne oz. vodnjaka. Blagoslov je opravil škocjanski župnik g. Tone Dular.

Obnova kapelice, ki jo je okrog leta 1894 postavil Martin Lindič, ki se je ob poti v Ameriko zaobljubil, da jo zgradi, če se srečno vrne, je bila že dolgoletna želja vaščanov. Zanjo so v glavnem skrbeli Lindičevi. Prvič je bila kapelica obnovljena leta 1984, ko se je leta 2004 nanjo podrla lipa, pa so zamenjali streho. Zdaj je to željo na sestanku vaškega odbora Grmovlje izrazila občinska svetnica Jožica Lindič. Ustanovili so delovno skupino, ki je naredila načrt, tudi za pridobitev finančnih sredstev. Veliko so prispevali vaščani, nekaj bo primaknila škocjanska občina. Na kapelici so zamenjali okna in vrata, naredili novo fasado in uredili okolico. Marijin kip z Jezusom so očistili, dotrajano prvotno sliko v notranjosti kapelice pa so zamenjali z novo – je delo domačina, slikarja Ferenca Csernika.

Ob tem pa so se vaščani spomnili, da uredijo še prostor nad kapelico, kjer je včasih stal vodnjak. Tega so ob gradnji bližnje ceste zasuli, zdaj pa so od izvira do lijaka napeljali vaški vodovod. Dolnja Stara vas ima namreč lasten izvir vode nad vasjo. Lijak za vodo je delo devetih primorskih kiparjev, ki so se prejšnji teden že tradicionalno, 10. leto zapored, zbrali na kiparski koloniji pri Franciju Kocjanu v Zagradu. Iz pravega dolenjskega kamna so tako izklesali nov vodnjak, njihovo drugo delo pa krasi bučensko cerkve sv. Matije – tu so obnovili portal ter stopnice.

Barbara Hočevar, ki je vodila slovesnost v Dolnji Stari vasi, se je zahvalila vsem vaščanom, podjetjem in posameznikom za sodelovanje.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 15. junija 2017

Besedilo in foto: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava