DL: Portret tedna - Dunja Gartner

11.9.2017 | 13:10

DL: Portret tedna - Dunja Gartner

Ura je 7.30. V Športnem parku Term Krka Šmarješke Toplice z jutranjo telovadbo začenja skupina v oranžnih majčkah, člani skupine Šole zdravja Šmarješke Toplice, ki se jim pogosto pridružijo tudi gostje hotela. V pol ure naredijo tisoč gibov po metodi Nikolaya Grishina, dr. med., s katerimi razmigajo vse dele telesa. Tako je vsak dan, razen ob nedeljah in praznikih, pa ne glede na vreme – le če močno dežuje ali sneži, telovadijo pod streho pred bungalovom.

Da se je skupina Društva Šola zdravja med prvimi v Sloveniji pred sedmimi leti osnovala prav v Šmarjeških Toplicah, ima zasluge tudi Dunja Gartner iz Šmarjeških Toplic. Kot pravi, je ideja sicer prišla od gostov hotela, ki so spraševali po kakih aktivnostih v naravi. Pet zagnanih krajank, med katerimi je bila tudi sama, se je nato zglasilo pri takratnem direktorju šmarjeških term Gorazdu Šošterju in ga poprosilo za prostor v termalnem parku. Z veseljem jim je ustregel, a kot je dejal na nedavnem 4. vseslovenskem srečanju skupin društva v Šmarjeških Toplicah, ki je privabilo več kot tisoč oranževcem, kot si rečejo, ni preveč verjel, da bo to kaj dolgo trajalo.

Dunja Gartner, ki skupino – ta danes šteje 39 članov – vodi od vsega začetka, razmišlja, kaj člane Šole zdravja motivira, da vztrajajo. »Gotovo skrb za zdravje, saj vidijo, da jim redna telovadba pomaga pri dobrem telesnem počutju. A pomembno je tudi druženje. Člani poklepetajo, kaj delajo in kuhajo, prepovedani temi sta le politika in jamranje o zdravju. Običajno vadbi sledi skupna kavica v bližnjem lokalu,« pove Gartnerjeva, ki se kot dolgoletna profesorica telesne vzgoje pošali, da ima sedaj, ko je upokojena, najboljši razred učencev. Postali so prijatelji, ki si ob rojstnem dnevu podarijo rožico. Vsak zadnji torek v mesecu odidejo tudi na pohod v bližnjo okolico, skupaj silvestrujejo.

Gartnerjeva, ki je bila na začetku edina usposobljena vaditeljica skupine – sedaj jih je 13 –, se še kako dobro zaveda pomena telesne aktivnosti, saj jo šport spremlja skoraj vse življenje. Poročila se je v znano smučarsko športno družino Gartnerjev na Gorenjsko in z možem Jernejem, ki je bil kar 32 let meteorolog na Kredarici, sta prehodila naše hribe po dolgem in počez. Dunja je bila tudi planinska vodnica, neštetokrat na Triglavu – prav tu je, ko se je kot dekle prvič povzpela na naš najvišji vrh, spoznala moža. In bilo je usodno. Dolenjka je postala Gorenjka. Čeprav je rasla v učiteljski družini, je vedno zatrjevala, da poučevala pa že ne bo. A zgodilo se je ravno to. Pri 28 letih je začela študij na Fakulteti za šport v Ljubljani. Tako je večino službenih let poučevala športno vzgojo v OŠ v Železnikih, pa tudi ples. »Delo z mladimi me je osrečevalo in izpolnjevalo,« pravi Dunja Gartner, ki žal opaža, da otroci iz leta v leta preveč časa preživijo sami, ob računalnikih in televiziji, gibanja je premalo. »Včasih jim ni bil problem plezati po vrvi, ko so se doma veliko igrali zunaj in plezali po drevju,« pove. Da ne bi mladi in stari zakrneli, je zato še kako pomembna Šola zdravja – v njej danes po mnogih skupinah in društvih po vsej Sloveniji vsako jutro telovadi že več kot tri tisoč ljudi! Gartnerjeva, ki ji je nedavno šmarješka županja Bernardka Krnc za prizadevno delo podelila županjino priznanje, ima nemalo zaslug pri pisanju priročnika Metoda 1000 gibov, idejnega vodje Šole zdravja Nikolaya Grishina.

Vesela je, da sta se z možem pred leti kot upokojenca vrnila na Dolenjsko, kjer uživata v lepi naravi in s prijaznimi ljudmi. Seveda pa se še kako rada vračata tudi na gorenjski konec, na obiske k sorodnikom ter k sinovi družini in dvema vnukinjama.

Članek je bil objavljen v 23. številki Dolenjskega lista 8. junija 2017

Lidija Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava