DL: Z "nujno" nujno na urgentni center

22.8.2017 | 14:50

Urgentni center Novo mesto (foto: arhiv DL)

Urgentni center Novo mesto (foto: arhiv DL)

DL: Z "nujno" nujno na urgentni center

Poklicala nas je bralka Marta iz Novega mesta, ki je najprej pohvalila sodelavce Urgentnega centra Novo mesto. Povedala je, da so zelo požrtvovalni in da odlično delajo, ne razume pa, zakaj mora pacient z napotnico od osebnega zdravnika za natanko določeno ambulanto oziroma specialista z oznako "nujno" najprej iti na urgenco.

"To je nepotrebno kopičenje dela, kot da na urgenci nimajo drugega dela, kot še enkrat pregledovati že pregledane paciente in jih preusmerjati v ambulante, kamor jih je napotil že osebni zdravnik. To je le izraz nezaupanja strokovnosti osebnih zdravnikov. Če nekdo nekoga po daljšem času zdravljenja pacienta napoti v določeno specialistično ambulanto, to ni za urgenco, pa čeprav gre za nujen primer," pravi Marta.

Za pojasnilo smo se obrnili tako na novomeški zdravstveni dom kot tudi na novomeško bolnišnico. Direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Alenka Simonič je najprej opozorila, da je Urgentni center Novo mesto samostojni oddelek oziroma organizacijska enota Splošne bolnišnice Novo mesto in da bi bilo vprašanje bolje zastaviti vodstvu bolnišnice, potem pa dodala: "Sicer se z gospo zelo strinjam. Že pregledan pacient s strani svojega izbranega osebnega zdravnika ali dežurnega zdravnika primarnega nivoja zdravstvenega varstva, pri katerem je bila ugotovljena medicinska indikacija za napotitev na obravnavo na sekundarni nivo, za kar tudi prejme ustrezno napotnico z navedbo točno določene specialnosti, potrebuje pregled in nadaljnjo obravnavo pri specialistu na napotnici navedene specialnosti. Urgentni centri so po vsebini namenjeni le obravnavi urgentnih (nujnih) pacientov, teh pa je po statističnih podatkih približno 5 do največ 10 odst. vseh obravnavanih pacientov v urgentnih centrih. Na omenjeno anomalijo smo in še vedno opozarjamo timi primarnega nivoja zdravstvenega varstva. Menimo, da mora mesto prvega kontakta pacienta z zdravstvenim sistemom ostati tim primarnega nivoja zdravstvenega varstva oziroma primarno zdravstveno varstvo. Pacient, ki je bil že pregledan pri zdravniku primarnega nivoja zdravstvenega varstva in je ta ocenil potrebo po nadaljnji obravnavi pri zdravniku točno določene specialnosti, za kar prejme napotnico, naj bo glede na napotitev tudi nadalje obravnavan."

Iz tajništva Splošne bolnišnice Novo mesto smo prejeli naslednje pojasnilo: "Po uvedbi urgentnih centrov je obravnava bolnikov z nujnimi stanji organizirana na enem mestu – v urgentnem centru in ne več razdrobljeno pri posameznih specialistih. Delo v urgentnih centrih je organizirano tako, da je vsak bolnik po natančno določenem in z zakonom predpisanem pravilniku najprej triažiran glede na vrsto zdravstvene težave in glede na stopnjo ogroženosti. Na podlagi tega pregleda bolnika usmerimo na obravnavo k odgovarjajočemu specialistu in določimo čas, v katerem mora biti obravnavan – od takoj, za življenjsko ogrožene, do nekaj ur za tiste, pri katerih ni nevarnosti, da bi se jim zdravstveno stanje v času čakanja poslabšalo. Bolnike, ki so bili predhodno pregledani pri osebnem zdravniku in so dobili napotnico za pregled pri določenem specialistu z oznako 'nujno', ravno tako obravnavamo v urgentnem centru, saj ne moremo zagotoviti dostopnosti do specialistov vseh strok znotraj 24 ur od izdaje napotnice, kot to veleva zakon. Do podvajanja dela, ki ga navaja bralka, prihaja predvsem v primerih, ko ne gre za nujno stanje, kot je navedeno na napotnici, ampak lahko bolnik brez škode za svoje zdravje počaka na pregled pri posameznem specialistu. Za tak pregled bi moral lečeči zdravnik izdati napotnico z oznako 'hitro' ali 'redno'."

K temu lahko dodamo le še naš komentar, da bi se to tudi tako zgodilo, če bi bile čakalne vrste v našem zdravstvu krajše in bi oznaka "hitro" pomenila, da bo pacient tudi obravnavan hitro oziroma v nekem razumnem roku.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 18. maja 2017

Igor Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava