DL: Sedanji ravnateljici Lahnetovi zaupajo vsi

20.8.2017 | 16:00

Nevenka Lahne

Nevenka Lahne

Konec avgusta poteče mandat dosedanji ravnateljici Osnovne šole (OŠ) Šmarjeta Nevenki Lahne. Svet zavoda šole je sredi marca objavil javni razpis za nov mandat, in čeprav postopek še ni čisto zaključen, bo, kot kaže, šolo in Vrtec Sonček, ki deluje v okviru zavoda, še naprej vodila Lahnetova.

Na razpis sta se sicer javila dva kandidata – poleg dosedanje ravnateljice, prof. razrednega pouka, še prof. pedagogike in angleščine Tadej Braček iz Ljubljane – Šentvid. Svet zavoda šole je, kot velevajo predpisi, pred glasovanjem pridobil predhodna mnenja vzgojiteljskega oz. učiteljskega zbora, lokalne skupnosti ter sveta staršev.

Kot pravi predsednik sveta zavoda Andrej Kovačič, so prav vsi trije organi dali pozitivno mnenje Nevenki Lahne, in to kar 100-odstotno. »Na podlagi pridobljenih mnenj in ker se Tadeju Bračku zaradi osebne zasedenosti ni uspelo udeležiti javne predstavitve svetu staršev in učiteljskemu ter vzgojiteljskemu zboru in svetu zavoda, smo se odločali na podlagi predstavitve kandidatke in njenega priloženega programa vodenja zavoda. Svet zavoda je s stoodstotno podporo izglasoval Lahnetovo,« je povedal Kovačič in pojasnil, da sedaj čakajo še mnenje šolskega ministrstva, za kar imajo čas trideset dni. »Ko dobimo odgovor, bo svet zavoda na seji izdal imenovanje ravnateljice. Nov petletni mandat bo Lahnetova, če bo potrjena, začela 1. septembra,« pove Kovačič.

Nevenka Lahne, ki ima že 31-letne izkušnje v vzgoji in izobraževanju ter je pridobila naziv svetnice, ravnateljica šmarješke šole pa je od leta 2000, je takega razpleta dogajanja seveda vesela. »Postopek še ni čisto končan, zato kaj dosti še ne morem reči. Sem pa seveda vesela zaupanja lokalne skupnosti, staršev in učiteljskega ter vzgojiteljskega zbora,« je dejala.

OŠ Šmarjeta je lani svoj program in delovni načrt tako v šoli kot v vrtcu uresničila stoodstotno. Zavod je posloval dobro, saj beležijo dobrih 23.500 evrov prihodkov nad odhodki. V dogovoru z lokalno skupnostjo, Občino Šmarješke Toplice, bodo ta znesek evidentirali na posebnem kontu, kot nerazporejen presežek. Kot pravi ravnateljica, so lani kot novost na šoli uvedli šolski sklad, namenjen zbiranju donacij in sredstev za nadstandardni program in pomoč socialno šibkim učencem. V šoli so lani prišli do kar nekaj izboljšav, omenimo le ureditev športnih površin z novo atletsko stezo. Letos bi radi še dokupili oz. menjali šolsko opremo v več učilnicah, v telovadnici bi menjali svetila z varčnejšimi, uredili šolsko nogometno igrišče z atletsko stezo (vgradnja travne ruše v igrišče ter postavitev panelne ograje za zaščitno šolskih športnih površin) ter kupili štiri LCD-televizorje za potrebne projekcije v vrtcu.

Po besedah Lahnetove cilji v prihodnjih letih seveda ostajajo dozidava in obnova šolske stavbe z garderobami za učence in manjkajočimi učilnicami, 2. faza ureditve zunanjih športnih površin ter nabava garderob z zaklepanjem za vse učence.

Da bo v prihodnjih letih v šoli prostorska stiska, že vedo, saj bodo verjetno v štirih letih prešli na 18 oddelkov – zdaj jih imajo 14 do 15. Povečanje števila šolarjev pa napoveduje tudi vpis otrok v vrtec. Na letošnjem pomladanskem vpisu v Vrtec Sonček so prejeli 43 vlog, razpisanih mest pa je bilo 35. Za 1. september velja 34 vlog, starši bodo v teh dneh dobili odgovore. Do konca koledarskega leta ostaja še pet vlog za vrtec ter kasneje še štiri. Kot pravi ravnateljica, upa, da se bo za vse našel prostor, nekateri starši si še tudi premislijo in najdejo kakšno drugo rešitev, kaj se da rešiti tudi z medletnim vpisom. O letošnjem vpisu v vrtec so seznanili Občino Šmarješke Toplice in skupaj se bodo potrudili, da bodo domači otroci lahko obiskovali vrtec v svoji občini. Zdaj je v šmarješkem vrtcu v enajstih oddelkih 195 otrok, če bodo 1. septembra sprejeli vseh 34 otrok, to pomeni skupaj 189 otrok. Koliko oddelkov bo delovalo s 1. septembrom, bodo še videli, pravi ravnateljica.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista 11. maja 2017

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava