DL: Od hiphopa pa do plesnih igric …

14.8.2017 | 09:15

Z jubilejnega nastopa. Člani Hople v glavnem prihajajo iz Šentjerneja,  najbolj oddaljeni član pa celo iz Radovljice! (Foto: ŠKD Hopla  Šentjernej)

Z jubilejnega nastopa. Člani Hople v glavnem prihajajo iz Šentjerneja, najbolj oddaljeni član pa celo iz Radovljice! (Foto: ŠKD Hopla Šentjernej)

Športno-kulturno društvo Hopla Šentjernej praznovalo deset let delovanja – Vodilo: plesati po meri otrok – Vsako leto produkcija

Deset let je že, odkar v Šentjerneju deluje Športno-kulturno društvo Hopla. Nedavno okroglo obletnico so proslavili z zanimivo plesno produkcijo Praznujemo 10 let s pantomimikom Borisom Carjem v Kulturnem centru Primoža Trubarja.

Poleg otrok iz različnih plesnih skupin in hiphopa sta vse zbrane zabavala pantomimik Boris Car, ki je tkal vezno nit plesne predstave, ter harmonikar Davor Kastrevc.

Kot pove pobudnica in predsednica društva Irena Zupančič, so veseli, da so vztrajali na poti, ki je bila pestra, s padci in vzponi, »a prepričani smo, da sodelovanje in povezovanje ter medsebojno druženje ustvarjata prijateljske vezi med otroki in odraslimi ter dobre in pristne odnose, ki ugodno vplivajo na naše počutje in zdravje«.

V letošnjem šolskem letu so izvajali plesne igrice v treh skupinah: eno od 1. do 3. leta starosti, dve od 4. do 5. leta starosti ter tri od 6. do 7. leta starosti. Za otroke po 7. letu starosti ponujajo tečaj hiphopa. Poleg tega organizirajo tudi angleške urice za predšolske otroke, v mesecu maju in juniju načrtujejo tečaje rolanja in julija tečaj plavanja. Vodja plesnih igric je Irena Zupančič, hiphopa Klavdija Jordan. Vaje izvajajo v trim kabinetu OŠ Šentjernej, otroke pa učiteljice plesa prevzamejo po vrtcu ali šoli, kar gre staršem zelo na roke.

Kot pravi Zupančičeva, namen plesa ni le rekreacija in zdrav način življenja. »Ples ni samo gibanje, je terapija, je dejavnost, vir čustvenih impulzov. Ob ustanovitvi društva smo si zadali pomembno nalogo – plesati po meri otrok. Svojo energijo in znanje usmerjamo v izobraževanje najmlajših, ki skozi ples odkrivajo pravljični svet, spoznavajo moč sodelovanja in čar druženja,« pove predsednica Hople. Društvo se rado odzove na različna srečanja, tako v okviru lokalnih društev kot JSKD, tekmovanja pa niso njihova prioriteta.

Vsako leto pripravijo produkcijo, vedno na otroško tematiko, s katero se predstavijo publiki. Pred letošnjim desetim jubilejem so tako že ustvarili naslednje: Cirkuška predstava, Prijatelji palčka Janka, Odplešimo v pravljico, Pepe in Pepca s kmetije, Pika brez pravljice, Kličemo pomlad, Plesna risanka, 1, 2, 3, plesat se mudi ter lani Hoplin špas pleše in poje za vas z glasbeno skupino Tretji kanu.

Vseh deset let so izvajali zelo različne dejavnosti. Največ zanimanja so imele plesne igrice ter hiphop, organizirali so angleške urice za predšolske in šoloobvezne otroke, učili so se rolanja na začetnih in nadaljevalnih tečajih, veliko otrok so naučili plavanja, tehnike plavanja pa so nato tudi nadgrajevali, pozimi so pripravljali pravljične in ustvarjalne delavnice ter organizirali otroške rojstnodnevne zabave.

Načrtov in idej za naprej jim ne manjka, se pa vodstvo društva zahvaljuje vsem zagnanim članom in preostalim, ki jim že vsa leta stojijo ob strani in pomagajo po svojih močeh.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista 4. maja 2017

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava