DL: Če bi gorelo, ne morejo zraven

20.7.2017 | 13:00

Vinko Hostar, ravnatelj šole in vrtca na Senovem, si želi trajno rešitev dolgoletnih težav. (Foto: B. B.)

Vinko Hostar, ravnatelj šole in vrtca na Senovem, si želi trajno rešitev dolgoletnih težav. (Foto: B. B.)

Vrtec na Senovem, ki deluje v okviru tamkajšnje osnovne šole, se že vrsto let srečuje z ne tako nedolžno težavo – stavba je brez pravega dovoza in celo interventnega dostopa nima, kar pomeni, da bi v primeru morebitne intervencije gasilski avto ostal kakih 20 ali 30 metrov od najbolj oddaljene igralnice.

Kot nam je povedal ravnatelj šole Vinko Hostar, bi se interventni avto v primeru nesreče nekako prebil do ograje vrtca, naprej pa ne bi mogel. Težave zaradi neobstoječega dovoza imajo tudi starši, ki pripeljejo otroke v vrtec. Če imajo srečo, zjutraj parkirajo na enem od peščice šolskih parkirnih prostorov in nato do vrtca nadaljujejo peš, nemalokrat pa se z avti drenjajo na ploščadi pred vhodom v šolo in vrtec, tako da se avtomobilske poti srečajo s potmi šolarjev, kar dela celotno situacijo še bolj kaotično, v slabem vremenu, dežju in snegu pa že prav nemogočo in celo nevarno.

Občina je s težavo seznanjena, a se vse skupaj že vrsto let nikamor ne premakne. Zdaj bo boljše, je prepričan ravnatelj, saj so mu na občini in KS Senovo zagotovili, da bo v občinski proračun za prihodnje leto umeščena tudi manjkajoča dovozna pot.

Prvi načrt je predvideval, da bi občina za ureditev dovoza odkupila njivo nad objektom nekdanjih rudniških delavnic, za katerimi bi do zadnje strani vrtca zgradili potrebno pot, možno pa bi bilo urediti tudi nekaj prepotrebnih parkirnih prostorov. A do dogovora z lastnikom doslej ni prišlo, zato občina zdaj snuje drugačno rešitev, in sicer da bi dovozno pot do zadnje strani vrtca zgradila kar med asfaltnim športnim igriščem in spomenikom borcem. Prostora je menda dovolj, pot bi šla v tem primeru po občinski zemlji, bila pa bi precej strma in tudi dodatnih parkirnih prostorov taka rešitev ne prinaša.

Urejanje dovoza, brez da bi poskrbeli za dodatne parkirne površine, bo bržkone povzročilo nove težave, a načrt je za zdaj tak, kot je. Da bi vrtec za parkirišče oz. obračališče odstopil del zemljišča, ki jih ima sam v upravljanju, pa ne pride v poštev. Igralnih površin na prostem ima namreč glede na število otrok, teh je okoli 150, že zdaj malo in ta prostor je predragocen, da bi ga namenili parkiranju. V skrajni sili ga hranijo za morebitno širitev vrtca, ki je močno zaseden in dva oddelka že zdaj gostujeta na šoli.

Poleg tega bi vrtec potreboval tudi resno obnovo, saj je »na zunaj tak, kot je bil takrat, ko sem ga še sama obiskovala, pa nisem več mlada,« se pošali krška občinska svetnica s Senovega Olivera Mirkovič. Tudi ta projekt je sicer zabeležen nekje v srednjeročnih načrtih krške občine, in sicer v letih 2020 ali 2021, ko naj bi senovški vrtec, kot zadnji v občini, le prišel na vrsto za temeljito obnovo, dobrodošla pa bi bila tudi razširitev z vsaj dvema oddelkoma, saj sedanji prostorni normativom ne zadoščajo več.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista 6. aprila 2017

Boris Blaić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

20.7.2017+1     + (2)     – (1)     Oceni tinca 

Sem radoveden kakšno kravato ima zraven kopalk na morju.

20.7.2017–2     + (1)     – (3)     Oceni Kako so eni glupi  

tinca najbrž si želiš kravate, ki jo gospod nosi v svoji kopalnici pol metra nižje od glave ;-)))!! Pa dej povej kaj si želiš! Na neki TV postaji ti v oddaji Vse je mogoče željo lahko izpolnijo. Ti je znana???

20.7.2017–3     + (0)     – (3)     Oceni opazovalec 

"tinca" je motena oseba, ki ima vseeno možnost dostopa do komentiranja. Vsak ki je kdaj bral njegovo klobasanje po komentarjih, to ve. Žal imajo taki modeli v tej demokraciji, tudi možnost izbirati tiste, ki to družbo vodijo. To je še huje !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava