DL: Za Župančičevo hišo lahko skrbi tudi društvo

19.7.2017 | 14:45

Andreja Brancelj Bednaršek

Andreja Brancelj Bednaršek

Pri poročilu o delu Belokranjskega muzeja Metlika, ki ga je podala direktorica Andreja Brancelj Bednaršek, je črnomaljske svetnike najbolj zanimalo dogajanje v spominski hiši Otona Župančiča na Vinici, ki so jo pred letom dni s pomočjo evropskega denarja temeljito prenovili. Hiša po odpovedi delovnega razmerja tamkajšnji kustosinji nima odpiralnega časa, obiskovalce pa ob predhodni najavi sprejme zunanja sodelavka muzeja. Občina bi bila sicer še naprej pripravljena prispevati za zaposlitev, a kot sta povedali direktorica Brancelj Bednarškova in županja Mojca Čemas Stjepanović, želijo najprej počakati na razplet tožbe, ki je sledila odpovedi delovnega razmerja. Sodbo pričakujejo junija.

Sploh pa taka zaposlitev najbrž ne rešuje problema odpiralnega časa, meni Brancelj Bednarškova. »Če je govor o turizmu, bi moralo biti odprto od jutra do večera, tega pa ena oseba ne zmore.« Muzej je v Metliki in ob sedanji kadrovski sestavi, ki je glede na sistemizacijo že tako le polovično zapolnjena (6 zaposlenih), za hišo na Vinici niti ne more skrbeti, pravi direktorica. »Naše osnovno poslanstvo je vsebina. Za to smo poskrbeli, hišo pa lahko upravlja tudi turistično društvo ali kdo drug. Ena zaposlitev tega ne bo rešila. Že v Metliki, kjer imamo dve stavbi, s sedanjo kadrovsko zasedbo komaj zmoremo.«

V nadaljevanju sta poročilo za lani podali še direktorici Knjižnice Črnomelj Anja Panjan Trgovčič in direktorica Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj (ZIK) Nada Žagar.

V knjižnici se podobno kot v muzeju srečujejo s kadrovsko podhranjenostjo, ZIK, ki večino od desetih zaposlenih plačuje z lastnimi sredstvi iz projektov, pa pestijo predvsem slabi prostorski pogoji.

Kot je povedala Žagarjeva, ZIK za izobraževanje odraslih najema dodatne prostore v prostorih občinskih javnih zavodov (šolah) in za to plačuje najemnino, kar se ji zdi nesprejemljivo. »Rešitev bi bilo sprejetje občinskega odloka, na podlagi katerega si zavodi, ki jih je ustanovila občina, medsebojno ne bi zaračunavali najemnin. Na to zaman opozarjam že šest let,« pravi Žagarjeva.

To ni edina težava ZIK. Prostori v Kulturnem domu Črnomelj, kjer ima zavod sedež, so neprimerni in energetsko potratni. A stavba je v lasti ministrstva za kulturo, ki, kot pravi Žagarjeva, ne kaže nobenih ambicij niti po prenovi niti po prenosu lastništva doma na občino. Direktorica zato predlaga čimprejšnjo ureditev prostorov za izobraževanje odraslih v nekdanji stavbi policije, pa tudi pospešitev aktivnosti za prenovo kulturnega doma.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista 6. aprila 2017

Boris Blaić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

20.7.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni khmmmm 

pa kako se vodijo ti postopki v javnih zavodih da so (uspešne) tožbe in s tem le še dodatni stroški, ljudi po tožbi pa itak nazaj zaposlijo???

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava