DL: S kaviarjem naj bi prišel tudi bazen

10.7.2017 | 14:45

Ivan Kralj

Ivan Kralj

Tomaž Strgar

Tomaž Strgar

V Šentjerneju bo predvidoma v letu dni zrasel obrat za predelavo rib. V industrijski coni Sejmišče ga namerava zgraditi podjetje Caviar Biosistem, ki je v lasti treh državljanov Ruske federacije in dolenjskega podjetnika Ivana Kralja, ki ga domačini poznajo predvsem kot ustanovitelja danes pretežno orožarske družbe Arex. Naložba je vredna med 5 in 6 milijoni evrov, v obratu pa bo delo dobilo od 60 do 80 ljudi.

Tovarno bodo zgradili na vzhodnem robu industrijske cone. Poslopje bo dolgo 80 m, široko 35 in visoko 12 m. Po slovenskih merilih bo to srednje velik živilskopredelovalni obrat, v katerem bodo na dan izdelali med 6 in 7 ton klobasičarskih in konzervnih ribjih izdelkov, predvsem ribjih klobas in hrenovk ter ribjih konzerv oz. kozarčkov. Tovrstni izdelki so v Sloveniji za zdaj še precejšnja novost, in tudi sicer šentjernejska družba svoje trge vidi predvsem v tujini. Vhodna surovina bo meso zmrznjenih in zvečine tudi izkoščičenih rib, predvsem morskih iz ribogojnic v Grčiji in Španiji, nekaj pa bo tudi jesetra in lososa iz skandinavskih držav.

OGROMNO POVPRAŠEVANJE

Kot pravi izvršni direktor družbe Caviar Biosistem Tomaž Strgar, ciljajo predvsem na trge EU in ZDA. »Povpraševanje na trgu po tovrstnih izdelkih je izrazito večje od ponudbe. S kupci imamo že zdaj sklenjene pogodbe za naslednjih deset let. Oddelka za marketing sploh ne bomo imeli,« je samozavesten Strgar, ki je dodal, da pričakujejo, da se bo naložba povrnila v štirih letih in pol.

Zaposlovati bodo začeli že med gradnjo tovarne, ko bodo delo dobili bodoči vzdrževalci, sicer pa Strgar upa, da bodo delavce zvečine lahko našli v bližnji okolici. »Za nas bodo zanimivi predvsem živilski tehnologi in tehniki. A zavedamo se, da jih ni, zato bomo veseli vsakega, ki se bo želel naučiti tega dela.« Glede plačila je dejal, da bodo plače v obratu primerljive z regijskim povprečjem, »kvečjemu višje, če se bo izkazalo, da bodo težko dobili delavce«.

Strgar obljublja tudi odgovoren odnos do okolja v smislu sponzorstev in podobno. Ivan Kralj je k temu na javni predstavitvi načrtov prejšnji teden dodal, da so lastniki Šentjerneju kot dobrodošlico že obljubili bazen, površina za umetno drsališče, ki jo želijo podariti Novemu mestu, pa je že uskladiščena in čaka na predajo.

KAVIAR V DESETIH LETIH

In kje je pri vsem tem kaviar, ki se bohoti v imenu družbe? Ja, v prihodnosti. Tovarna za predelavo je, kot pravi Kralj, šele prvi korak v mnogo večji naložbi. Družba namerava že med gradnjo tovarne začeti nov, do desetkrat večji projekt. Zgraditi nameravajo tehnološko izjemno napreden in inovativen ribogojni kompleks za vzrejo belug in jesetrov, iz katerih pridobivajo kaviar. Ker je »stranski produkt« pridobivanja kaviarja ribje meso, so se najprej lotili postavitve tovarne za predelavo. Ker mora riba, preden lahko leže jajčeca, doseči določeno starost, se Kralj prvemu kaviarju, tudi če bi gradnja potekala hitro in po načrtih, nadeja šele čez dobro desetletje. Prve ribe za predelavo pa bodo na voljo kakih pet let prej.

Kot pravi poslovnež iz Brusnic, se je z ruskimi vlagatelji, ki so po Sloveniji več mesecev zaman iskali primerno lokacijo, spoznal prek Strgarja, ki je pred časom v Moskvi služboval kot slovenski vojaški ataše, zadnjega pol leta pa je prebivalec Šentjerneja.

Po besedah Kralja se na evropskem trgu vsako leto proda kakih 250 ton kaviarja, povpraševanje po tej delikatesi pa je vsaj še enkrat večje. V velikem vzponu so tudi ribji klobasičarski izdelki in ruski družbeniki podobna projekta kot v Šentjerneju snujejo še v Rusiji in ZDA. Edino delujočo ribogojnico so doslej postavili v Saudski Arabiji, bržkone zaradi toplote, ki je nujno potrebna za pridelavo kaviarja v ribogojnicah. Ko bo ta v Šentjerneju končana, bo eden od stranskih produktov tudi odvečna toplota, kar spet ponuja nove poslovne priložnosti, razmišlja Kralj.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 23. marca 2017

Boris Blaić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (6)

10.7.2017Oceni straški prihajač 

Kralj bo že znal poštimati zadeve, saj je že do sedaj bi uspešen, le tako naprej.Če pa bomo na Dolenjskem namesto ocvirkov jedli kaviar, pa tudi prav !

10.7.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni Petelinček 

No, če v vsej Sloveniji nihče ni hotel te smrdljive industrije jo bo pa Šentjernej sprejel? Ker je bilo tako dogovorjeno s Hudoklinom? Rečeno je bilo, da se bo zgradila pakirnica in ne ribogojnica! Kdo ima koga za norca??

11.7.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni Lojze 

Nategujejo vas že od začetka. Postavila se bo predelovalnica ribjih odpadkov v hrano za pse in mačke. Riba smrdi pri glavi.

11.7.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni Kincl 

Men tole hudo smrdi po pranju denarja. Vsak slepec to vidi od daleč. Od sedaj bo Šentjeren znan po smrdljivih ribah, petelina pa naj kar zakoljejo.

11.7.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni Lokalpatriot 

Lojze in Kincl imata verjetno prav. Če kje, potem je v Šentjerneju mogoče vse. Od eksplozivnega materiala v centru naselja, pa do smrdečega ribopredelovalnega obrata, ki ga nihče v Sloveniji ali v EU noče niti v daljni okolici! Oba slovenska kampeljca sta tako ali drugaće povezana z orožjem. Že to je sumljivo in kaže na to , kar v prvem stavku ugotavlja Kincl. Obljube o bazenu so sicer vabljive, a se bodo uresničile tako kot so se obljube o nadstardandnem hotelu, letališču in še čem, kar je obljubljal trgovec s plastičnimi flintami. Šentjernejčani ne se sekirat! Če ne boste prenesli smradu, vam bo pa gospoda za primeren denar prodala plinske maske! Tudi s tem trgujejo ....

11.7.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni butalci 

V Grčiji kjer so plače manjše in od koder naj bi ribe uvažali se ne splača predelava? Splača pa se smrdljive ribe voziti 3000 km in jih predelovati v Šentjerneju? Ablast in ivek imajo vse za norce.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava