DL: Zaplet na šolskem avtobusu - Je šofer res brcnil 14-letnika?

2.7.2017 | 16:00

Marjan Kosec nas je obvestil, da naj bi njegovega sina na avtobusu brcnil šofer.

Marjan Kosec nas je obvestil, da naj bi njegovega sina na avtobusu brcnil šofer.

»Sin se je v torek s šolskim avtobusom peljal domov iz šole. Bilo mu je slabo, zato je šoferja prosil, naj mu odpre vrata. Ker tega ni hotel narediti, je prišlo do prerivanja, na koncu je šofer mojega sina brcnil v trebuh,« je Marjan Kosec iz romskega naselja Lokve pri Črnomlju na kratko opisal incident, ki naj bi se zgodil prejšnji teden.

14-letnik, za katerega tudi sam oče pove, da je živahen fant, naj bi se na avtobusu slabo počutil, in to že samo pet minut po tistem, ko je vanj vstopil pri OŠ Milke Šobar – Nataše v Črnomlju, kjer obiskuje šolo s posebnim programom. »Otrok mi je povedal, da je šoferja pri mostu, kjer potekajo dela in so se ustavili, prosil, naj odpre vrata, da bo šel ven, saj mu je bilo slabo. Stal je pri sprednjih vratih. Šofer tega ni hotel storiti, sin ga je ozmerjal, poslal ga je nekam, potem je sina odrinil, on ga je odrinil nazaj, nakar ga je šofer brcnil. Po tistem je odprl vrata, otrok je obležal ob cesti. Pustil ga je samega, fant je bruhal,« se glasi zgodba Kosca, ki omeni, da je sina ob cesti videl sosed iz naselja. Hitro so ga odpeljali v ZD Črnomelj. »Ker je bruhal, ga je zdravnica poslala v bolnišnico v Novo mesto, kjer je ostal na opazovanju čez noč. Zdaj je doma, a ga je po tem dogodku strah, ne le njega, tudi druge romske otroke iz našega naselja,« se glasi zgodba Kosca.

Iz novomeške splošne bolnišnice nam zaradi varstva osebnih podatkov ni uspelo dobiti informacije, v kakšnem zdravstvenem stanju je fant prišel k njim, so pa potrdili, da so ga sprejeli 14. marca, naslednji dan pa so ga odpustili v domačo oskrbo. In kakšne so možne poškodbe in zapleti v primeru, ko otrok dobi brco v trebuh? »Te so odvisne od intenzivnosti udarca in so lahko izražene v obliki lažjih ali hujših poškodb,« se glasi odgovor Splošne bolnišnice Novo mesto.

RAZLIČNI ZGODBI

Gre za občutljive zadeve in to je samo ena plat. Zanimalo nas je, kaj pravijo na policiji. Alenka Drenik s PU Novo mesto je pojasnila, da je policiste o dogodku obvestilo osebje zdravstvenega doma v Črnomlju, kjer naj bi mladoletnik poiskal zdravniško pomoč. »Okoliščine policisti skrbno preverjajo, saj so izjave obeh vpletenih povsem nasprotujoče. V nadaljevanju preiskave bodo opravili razgovore z vsemi pričami in na podlagi ugotovitev ustrezno ukrepali in obvestili pristojne službe,« se je glasil odgovor Drenikove.

Izvajalce šolskih prevozov izbirajo in plačujejo občine. »O zadevi smo bili seznanjeni po telefonu s strani predsednika Zveze za razvoj romske skupnosti 16. marca 2017 in zbiramo informacije. Storitve prevozov otrok na tej relaciji opravlja podjetje MPOV, d.o.o.. S podjetjem imamo korekten odnos. Na tej relaciji je že večkrat prišlo do težav, med drugim tudi zaradi uničevanja opreme v avtobusih,« so sporočili iz kabineta županje Mojce Čemas Stjepanovič.

NA AVTOBUSIH VELIKO ŠKODE

Direktor belokranjskega podjetja MPOV Miro Puhek konkretnega dogodka ni hotel komentirati, dejal je, da bodo zadevo raziskali policisti. Kaj se je zgodilo, bodo lahko povedale tudi priče, ki jih je v tem primeru več kot 30. Je pa izpostavil, da imajo v vsaki generaciji Romov, ki se vozi z njihovi avtobusi, nekaj posameznikov, ki si malo preveč dovolijo in izstopajo, med njimi naj bi bil tudi fant, ki je bil vpleten v omenjeni incident. Po njegovih informacijah naj bi imel ta 14-letnik zaradi vedenja na avtobusu pred kakšnima dvema mesecema razgovor z ravnateljem šole in voznikom avtobusa.

»Večina Romov je v redu, a posamezniki nam povzročajo veliko težav. Denimo, zgodilo se je, da so v šipo vrgli kamen, s čimer so povzročili za 600 evrov škode, razbili so že vrata, strešno okno, strop in luči na njem, potrgali brisalce, razrezali sedeže, sneli vzglavnike,« našteva Puhek, ki iz lastnih izkušenj zelo dobro pozna delo šoferja, vozi tudi na relaciji, kjer je prišlo do zapleta. »Med otroki je že večkrat prišlo do prerivanja, da bo šlo kaj narobe, je največja verjetnost v času vremenskih sprememb, ob petkih in ob koncu šolskega leta. A šoferji se ne moremo ukvarjati samo s posamezniki, odgovorni smo tudi za druge potnike, ki jim moramo zagotoviti varnost. Poleg tega mladoletnika ne moreš kar tako odstraniti iz avtobusa. Kar zadeva romsko problematiko, se skupaj z občino in šolo trudimo, da bi zadeve sproti reševali,« je še dodal.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 23. marca 2017

Besedilo in fotografija: Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava