DL: Preloški muzikanti - Spomin na Jožeta ne bo zbledel

26.6.2017 | 13:30

Preloški muzikanti so skupaj z gosti pripravili 8. Valček s Kolpo.

Preloški muzikanti so skupaj z gosti pripravili 8. Valček s Kolpo.

Jožetova berda je obmolknila.

Jožetova berda je obmolknila.

Cvet Preloških muzikantov so pevke Lara, Teja, Polonca in Monika (z leve).

Cvet Preloških muzikantov so pevke Lara, Teja, Polonca in Monika (z leve).

19. novembra lani so se na pokopališču na Preloki mnogi poslovili od Jožeta Starešiniča - Jurkovega, ki so ga spoštovali in cenili kot izrednega človeka. Prav po njegovi zaslugi je bila iztrgana pozabi marsikatera lepa ljudska pesem, zaslužen pa je tudi za nastanek belokranjske vokalno-instrumentalne skupine Preloški muzikanti, ki je v skoraj šestih letih delovanja razveseljevala poslušalce na več kot 280 prireditvah, od katerih je bilo 40 dobrodelnih.

Jožetu, ki je izgubil boj s težko boleznijo, je ob grobu v slovo 40 belokranjskih tamburašev zaigralo pesem, s katero so v Črnomlju začeli tudi sobotni 8. Valček s Kolpo, ki je bil tokrat posvečen Jožetu v spomin. Odkar je Jože odšel, je med vsemi, ki so ga poznali, zazijala velika praznina. A so se Preloški muzikanti odločili, da bodo nadaljevali pot, ki so jo skupaj načrtovali. Prvi korak je bil tradicionalni koncert Valček s Kolpo, ki pa ni bil žalosten, saj so se organizatorji zavedali, da Jože tega nikakor ne bi želel.

Glasba je bila smisel Jožetovega življenja. Z njo si je tudi lajšal bolezen. In vedno je znal najti prave pesmi, s katerimi so Preloški muzikanti s tamburicami, orglicami, violino in petjem pobožali dušo. Prvega nastopa se je na prireditvi spominjala pevka Polonca Barič. »Bilo je 18. marca 2011, ko smo prvič nastopili na Preji, prireditvi Belokranjcev v Ljubljani. Takrat je Jože dobil nove ideje in zagon. Sledili so vzponi, ki so pripeljali do velike prepoznavnosti. Nadaljevali bomo, priznam pa, da bo v Jožetove čevlje težko stopiti, pa kdor koli bo to že storil,« je bila prepričana Baričeva.

Čeprav je repertoar Preloških muzikantov zelo pester in širok, pa ima ljudska pesem v njem posebno mesto. V staro ljudsko izročilo je znal Jože vplesti modernost. Pri pisanju aranžmajev mu je bila v veliko pomoč muzikologinja Teja Saksida iz Ljubljane, ki prav tako poje pri Preloških muzikantih, h katerim jo je pritegnil prav Jože. »Spominjam se, da je bila prva pesem, ki sem jo zapela z muzikanti ter pevkama Polonco Barič in Moniko Kocjan Veter boža deklico. Prej je s Preloškimi muzikanti pela le ena pevka, bodisi Polonca, Monika ali jaz, potem pa je Jože predlagal, da bi pele vse tri skupaj,« je dejala Teja. In tako je ostalo do današnjih dni. Občasno, tudi na 8. Valčku s Kolpo, pa se jim je pridružila še Lara Zorn.

Preloški muzikanti so v šestih letih sodelovali z mnogimi glasbeniki. Med drugimi tudi z oktetom Konda iz Semiča, ki letos praznuje 15. obletnico delovanja. »Z Jožetom Starešiničem smo sodelovali vrsto let. A ne le s Preloškimi muzikanti, ampak tudi s Preloškimi tamburaši, ki jih je vodil pred tem. Tako smo leta 2008 na etnofestivalu v Kostelu nastopili skupaj s pesmijo Valček s Kolpo. Kje jo je Jože izbrskal, ne vem. Morda v kakšni stari skrinji. Od tu tudi naslov koncerta. Jože je imel veliko idej, večkrat smo nastopali skupaj, lahko pa bi še večkrat, a se je naš oktet težko zbral skupaj zaradi službenih obveznosti,« se je spominjal Slavo Konda.

Poleg Preloških muzikantov s pevkami Polonco Barič, Tejo Saksida, Moniko Kocjan in Laro Zorn so na sobotnem koncertu v Črnomlju nastopili še mladi Ema, Tjaša, Sara in Jaka, oktet Konda, Matija Žalec, trio Ota Nemaniča in vokalno-inštrumentalna skupina Reciklisti. Dokaz, da Preloški muzikanti nadaljujejo začrtano pot, pa ni le 8. Valček s Kolpo. Nedavno so posneli tudi zgoščenko z naslovom Preloški kos.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 16. marca 2017

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava