DL: Princa na belem konju? Lepo na oko in še v pomoč

24.6.2017 | 18:10

V povprečju policisti na konju na območju PU Novo mesto delujejo štirikrat mesečno, tudi z njihovo pomočjo pa so se občutno zmanjšale tatvine poljščin. Pretekli torek smo jih opazili na Germovi ulici v središču Novega mesta. (Foto: M. M.)

V povprečju policisti na konju na območju PU Novo mesto delujejo štirikrat mesečno, tudi z njihovo pomočjo pa so se občutno zmanjšale tatvine poljščin. Pretekli torek smo jih opazili na Germovi ulici v središču Novega mesta. (Foto: M. M.)

Pretekli torek smo v središču Novega mesta na Germovi ulici opazili policista konjenika s Postaje konjeniške policije Ljubljana. Marsikje so se ljudje na takšen prizor že povsem navadili, saj na pobudo Policijske uprave Novo mesto svoje naloge tu opravljajo v povprečju štirikrat mesečno, nekoliko manj le v zimskem obdobju.

»Veseli nas, da so jih ljudje zelo lepo sprejeli, in prepričani smo, da imata njihovo delovanje in prisotnost na določenem območju pomemben preventivni učinek. Naloge policistov konjenikov krajevno in časovno prilagajamo varnostnim razmeram. Včeraj sta policista izvajala predvsem preventivne naloge, ukrepala pa sta tudi ob zaznavi kršitve zakona o pravilih cestnega prometa, dveh kršitev zakona o ohranjanju narave in enemu kršitelju zasegla manjšo količino prepovedane droge,« je v sredo pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi na novomeški PU Alenka Drenik. Po njenih besedah so v preteklih letih na podeželju prav z njihovo pomočjo občutno omejili tatvine poljščin: »Zaradi svojih lastnosti in mobilnosti so službeni konji nepogrešljivi v pomoči policistom na težje prehodnih terenih – v gozdovih, na obrežjih rek in na območjih, kjer promet z vozili ni dovoljen. Največkrat gre za iskanje pogrešanih oseb, aktivnosti pri iskanju storilcev kaznivih dejanj, varovanju državne meje in pregledovanju območja ob naravnih ali drugih nesrečah. Nepogrešljivi so tudi pri varovanju različnih javnih zbiranj in prireditev, kjer bi lahko prišlo do množičnih kršitev javnega reda in miru. Preventivne naloge opravljajo tudi na območjih, kjer v določenem obdobju prihaja do gostitev kaznivih dejanj. Vedno znova pa tako kot službeni psi tudi službeni konji s predstavitvijo svojih izjemnih sposobnosti, znanja in poslušnosti navdušujejo obiskovalce preventivnih prireditev.«

Na Postaji konjeniške policije Ljubljana naloge opravlja 14 policistov konjenikov, med njimi tri policistke. Imajo 14 konj (šest lipicancev in osem rjavih konj raznih pasem, največ slovenske toplokrvne, ki so opazno večji od lipicancev). Konji se sicer uporabljajo za opravljanje policijskih nalog v številnih državah. Na območju Slovenije so jih za ta namen začeli uporabljati že leta 1920, ko je bila ustanovljena prva konjeniška enota.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 23. marca 2017

M. Martinović

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava