Melania v črnem; o pici ali potici?

24.5.2017 | 13:30

Melania je za obisk v Vatikanu izbrala črno obleko, zakrila pa si je tudi glavo. Foto: Reuters

Melania je za obisk v Vatikanu izbrala črno obleko, zakrila pa si je tudi glavo. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump se je Vatikanu srečal s papežem Frančiškom. V Vatikanu so sprejeli tudi prvo damo ZDA Melanio, Donaldovo hčer Ivanko in njenega moža Jareda Kushnerja. Ameriški predsednik in papež sta se sprva rokovala, kasneje pa naj bi se pogovarjala predvsem o okoljskih spremembah, begunski krizi in migracijah - temah, pri katerih stojita na nasprotnih straneh.

Avdienca v zasebni knjižnici apostolske palače je trajala približno pol ure. Po njej so papežu predstavili še ostale člane ameriške delegacije in si predali darila. Melania je ob tem prosila papeža, naj blagoslovi njen rožni venec.

Frančišek je Trumpu podaril kopijo papeških dokumentov Veselje evangelija, Radost ljubezni in encikliko Laudato si, ki govori o okoljskih spremembah, kopijo svoje poslanice ob svetovnem dnevu miru in medaljon s podobo oljčne veje, ki ponazarja mir. 

Trump je na Apeninski polotok pripotoval v okviru svoje prve turneje na tujem, med katero je v spremstvu soproge Melanie že obiskal Savdsko Arabijo, Izrael in palestinska območja.

Iz Vatikana oziroma Rima bo velik zagovornik brexita Trump odpotoval v Bruselj, kjer se bo srečal z voditelji držav EU in voditelji držav članic zveze Nato. Med kampanjo je zavezništvo označil za preživeto ter zelo lepo govoril o Rusiji in njenem predsedniku. V državah članicah pa je vzbudil precej zaskrbljenosti po novicah, da je z Rusi delil izraelske informacije o terorističnih naklepih Islamske države.

V Bruslju naj bi se posebej na zasebni večerji sestal z novim predsednikom Francije Emmanuelom Macronom, ki mu je sicer napovedoval volilni poraz proti desničarki Marie Le Pen. Iz Bruslja bo Trump odpotoval na vrh držav članic skupine G7 na Sicilijo, od tam pa se bo po doslej dostopnih podatkih vrnil domov.

Papež Frančišek in Melania Trump s šalo na račun Trumpovih prehranjevalnih navad

Papež Frančišek in ameriška prva dama Melania Trump sta se danes ob srečanju v Vatikanu pošalila na račun prehranjevalnih navad ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Papež jo je vprašal, s čim hrani moža, vendar pa je potem izbruhnila zmeda glede vprašanja, ali sta se pogovarjala o "pici" ali slovenski "potici".

"Kaj mu dajete za jesti?" je glede na videoposnetek dogodka Frančišek vprašal Melanio v španščini po rokovanju. V originalu je dodal še besedo, ki zveni kot "potica", vendar je prevajalec v angleščino to besedo izpustil.

Ameriška prva dama mu je nato v smehu odgovorila z vprašanjem "potica" in nato v smehu dodala "da". A ker je besedo izgovorila hitro, je bila zelo podobna besedi "pica". "Dileme" pa zatem nista dodatno razreševala.

Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, so novinarji Bele hiše, ki so bili navzoči na tem rokovanju, prepričani, da je bilo vseskozi govora le o pici. Nekaj ur zatem pa so tudi iz Bele hiše pojasnili, da je šlo nedvomno za besedo "potica", je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vir v Vatikanu je za dpa pojasnil, da je Frančišek v bistvu ljubitelj slovenske potice in da vedno povpraša po tej orehovi sladici, ko se sestane s kom iz Slovenije.

Avstrijska tiskovna agencija APA je pri tem spomnila, da je papeževa nečakinja Maria Ines Narvajo poročena z Argentincem slovenskega porekla, zato papež, ki je po rodu iz Argentine, potico zelo dobro pozna.

A po drugi strani je papež prav tako ljubitelj pice. Kot se je leta 2015 pošalil za mehiško televizijo Televisa, bi si kot papež želel le tega, "da bi lahko nekega dne, ne da bi ga kdo opazil, odšel v picerijo in si naročil pico".

Je "ne dotikaj se me" še v veljavi?

Včeraj so mediji množilno pisali o tem, da je Melania ob prihodu prvega para ZDA na državniški obisk v Izrael umaknila svojo roko, ko jo je soprog Donald nameravala prijeti za roko. No, kamere so posnele, da se je nekaj podobnega zgodilo tudi ob njunem prihodu v Rim, ob izstopu iz predsedniškega letala. Družabna omrežja pregorevajo zaradi številnih ugibanj, kaj se dogaja. Oba posnetka spodaj ...

Svet 24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava