DL: Hišni ljubljenčki kot družinski člani

21.5.2017 | 17:30

Veterinarji iz nove črnomaljske veterinarske ambulante (Foto: M. B.-J.)

Veterinarji iz nove črnomaljske veterinarske ambulante (Foto: M. B.-J.)

Lanskega maja so trije veterinarji odšli iz Belokranjske veterinarske službe Črnomelj in ustanovili svoje podjetje, ki so ga poimenovali Veterinarska ambulanta Črnomelj. Veterinarjem Robertu Matkoviču, ki je tudi direktor, Tjaši Vidmar Butala in Ani Vrščaj se je konec lanskega leta pridružila še veterinarka Katarina Stambulič Grahek. »Razdelili smo si delo. Jaz delam na terenu, kjer mi pomaga Katarina, ki pa skupaj z ostalima dvema veterinarkama dela tudi v ambulanti. Imamo koncesijo za opravljanje javne veterinarske službe, sicer pa delamo vse. V ambulanti za male živali opravljamo diagnostiko, preventivo, stomatološke in kirurške posege, ultrazvok, tudi hospitalizacijo z intenzivno nego, cepljenje proti steklini in ostala cepljenja. Živali tudi okopamo, ostrižemo, porežemo kremplje, očistimo zobni kamen in izpulimo zobe, če je potrebno. V trgovini s hrano nudimo specializirano hrano in svetujemo. Za velike in male živali nudimo lekarniške storitve in 24-urno dežurstvo,« našteje Matkovič.

Veterinarska ambulanta ni namenjena le hišnim ljubljenčkom, ampak stranke prinesejo tudi eksotične živali in jagnjeti, njihov pacient je bil celo petelin. Na terenu pa opravljajo kirurške posege, carske reze, reprodukcijo, porodništvo, umetno osemenjevanje ter označevanje kopitarjev in ostalih živali.

Seveda pa v eterinarji zelo dobro vedo, kako je z rejo živali. »Skrbimo za živali predvsem v Beli krajini. Reja krav, zlasti dojilj, s pašo na prostem se povečuje. Je več večjih čred, le na nekaj kmetijah pa se ukvarjajo s pridelavo mleka. Ovčereja stagnira ali se celo zmanjšuje, prav tako konjereja, tudi prašičereja caplja na mestu. Majhnih rejcev skoraj ni, tudi srednje velikih kmalu ne bo več, ker gre predvsem za starejše, medtem ko marsikateremu mlademu služba ne dovoljuje še kmetovati. V kmetijstvu se razmere hitro spreminjajo, predvsem zato, ker cene niso spodbudne,« pove iz izkušenj Matkovič.

Stranke prihajajo v ambulanto in trgovino ves dan. Veterinarji z zadovoljstvom ugotavljajo, da ljudje bolj skrbijo za hišne ljubljenčke kot nekdaj. To se vidi tudi po cepljenju, kastriranju, sterilizaciji. So pa tudi bolj informirani in večina jih obravnava hišne ljubljenčke kot družinske člane. Dogaja se tudi, da ljudje prinesejo v ambulanto zapuščene pse in mačke, da jih veterinarji oskrbijo. Poskušajo najti lastnika ali posvojitelja, pogosto pa se zgodi, da jih vzamejo s seboj kar najditelji.

Veterinarji pohvalijo, da so Belokranjci dobri reditelji. Zelo opazna pa je s prememba pri skrbi za živali. Včasih so skrbeli predvsem za ekonomske živali, sedaj pa za vse.

Čeprav dajo veliko nasvetov osebno ali po telefonu, pa spomladi pripravljajo predavanja o preventivi in oskrbi konj. Sicer pa veterinarji pravijo, da besede »ne« ne poznajo. Če ne vedo odgovora, ga poiščejo. Že sedaj pa pri bolj zapletenih problemih najdejo odgovor na Veterinarski fakulteti V Ljubljani, s katero sodelujejo. »Željni smo znanja in lotimo se prav vsega. Imamo skupne interese, ambicije, vizijo in drug drugega motiviramo. Vzamemo si čas za vsako stranko in njeno žival. Naše pozitivne izkušnje pa poskušamo približati tudi otrokom,« so povedali veterinar in veterinarke, ki so si prostor za ambulanto in trgovino našli na Zadružni cesti v Črnomlju.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 16. februarja 2017

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava